Ciasto makowe caffe latte to przepyszny deser warstwowy z kremem kawowym na bazie biszkoptu kakaowego i makowego. Ciasto jest leciutkie, kremowe i będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu.
Kakaowy biszkopt możemy nasączyć odrobiną likieru lub przełożyć bez nasączenia. Krem kawowy idealnie pasuje do biszkoptów i dżemu wiśniowego.
Biszkopt makowy z odrobiną wiórek stanowi fajny kontrast smakowy dla warstw. Całość przełożona biszkoptami i oprószana kakao.
Ciasto makowe caffe latte łączy w sobie delikatność biszkoptów i dosyć wyrazisty smak kremu. Pyszna propozycja na nadchodzące święta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO MAKOWE CAFFE LATTE
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki maku, suchego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CAFFE LATTE:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 dżem wiśniowy, mały
- dwa opakowania biszkoptów, okrągłych
- 2-3 łyżki kakao do oprószenia
Opcjonalnie do nasączenia biszkoptu kakaowego: 1/2 szklanki likieru słony karmel lub mocnej herbaty z odrobiną alkoholu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i nasączamy (opcjonalnie), następnie smarujemy dżemem.
W identycznej formie pieczemy biszkopt makowy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy z makiem oraz wiórkami. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Na koniec łączymy z żelatyną lub śmietan fixem.
1/3 kremu wykładamy na biszkopt kakaowy, następnie układamy biszkopty (można lekko namoczyć w wodzie z cytryną). Ponownie krem, biszkopt makowy, krem i biszkopty. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.
Czy można użyć suchy mak mielony?
Tak :)
Czy żelatyna jest niezbędna?
Tak, ale możesz zastąpić smietan fix
W którym miejscu wykorzystujemy dżem?
już poprawiłam :) smarujemy biszkopt dżemem
Czy można zamienić jakoś śmietankę na coś innego ;( mamy uczulenie na mleko krowie
Można zamienić na śmietankę kokosową :)
Ciasto upiekłam na święta, cała moja rodzina była zachwycona smakiem. Dziękuję za przepis i życzę wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam:)
Przepyszne ciacho, nie daje sie przestać jeść :)
Wspaniałe przepisy,ciasta wyglądają smakowicie,pozdrawiam autorkę bloga,wszystkiego dobrego.