Znajdź swój przepis

Ciasto makowe caffe latte

15 grudnia, 2020

Ciasto makowe caffe latte to przepyszny deser warstwowy z kremem kawowym na bazie biszkoptu kakaowego i makowego. Ciasto jest leciutkie, kremowe i będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu.

Kakaowy biszkopt możemy nasączyć odrobiną likieru lub przełożyć bez nasączenia. Krem kawowy idealnie pasuje do biszkoptów i dżemu wiśniowego.

Biszkopt makowy z odrobiną wiórek stanowi fajny kontrast smakowy dla warstw. Całość przełożona biszkoptami i oprószana kakao.

Ciasto makowe caffe latte łączy w sobie delikatność biszkoptów i dosyć wyrazisty smak kremu. Pyszna propozycja na nadchodzące święta.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

ciasto makowe caffe latte

CIASTO MAKOWE CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki maku, suchego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CAFFE LATTE:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1 dżem wiśniowy, mały
  • dwa opakowania biszkoptów, okrągłych
  • 2-3 łyżki kakao do oprószenia

Opcjonalnie do nasączenia biszkoptu kakaowego: 1/2 szklanki likieru słony karmel lub mocnej herbaty z odrobiną alkoholu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i nasączamy (opcjonalnie), następnie smarujemy dżemem.
W identycznej formie pieczemy biszkopt makowy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy z makiem oraz wiórkami. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Na koniec łączymy z żelatyną lub śmietan fixem.
1/3 kremu wykładamy na biszkopt kakaowy, następnie układamy biszkopty (można lekko namoczyć w wodzie z cytryną). Ponownie krem, biszkopt makowy, krem i biszkopty. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

ciasto makowe caffe latte ciasto makowe caffe latte

ciasto makowe caffe latte

Dołącz do dyskusji

  1. Magdalena says:

    Czy można użyć suchy mak mielony?

  2. Czy żelatyna jest niezbędna?

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale możesz zastąpić smietan fix

  3. W którym miejscu wykorzystujemy dżem?

    1. aneta Autor says:

      już poprawiłam :) smarujemy biszkopt dżemem

  4. Agnieszka says:

    Czy można zamienić jakoś śmietankę na coś innego ;( mamy uczulenie na mleko krowie

    1. Można zamienić na śmietankę kokosową :)

  5. Ciasto upiekłam na święta, cała moja rodzina była zachwycona smakiem. Dziękuję za przepis i życzę wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam:)

  6. Przepyszne ciacho, nie daje sie przestać jeść :)

  7. Wspaniałe przepisy,ciasta wyglądają smakowicie,pozdrawiam autorkę bloga,wszystkiego dobrego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij