Jagodzianki z kruszonką i białym serem to przepis w sezonie na jagody, który chociaż raz trzeba wykonać. Bułeczki drożdżowe z jagodami w tej wersji są najsmaczniejsze jakie jadłam.
Do nadzienia używamy twarogu tłustego lub półtłustego, który razem z jagodami stanowi przepyszną kombinację. Twarożek do nadziewania jest kremowy, słodki i do tego sprawia, że nadzienie jest wilgotne.
Jagodzianki z kruszonką są puszyste, lekkie i zarazem na wierzchu chrupiące. Ciasto drożdżowe z tego przepisu daje się łatwo formować i do tego szybko rośnie.
W sezonie na jagody u mnie chociaż raz muszą się pojawić. Koniecznie wypróbuj ich smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na jagody.
JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I SEREM
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdżyc suchych
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- 60 g masła, zimnego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 250 g twarogu, półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 budyń śmietankowy, proszek
DODATKOWO:
- ok. 1 1/2 szklanki jagód
- 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
suche
drożdże
(ze
świeżych
wykonujemy
wcześniej
zaczyn)
oraz
sól.
W
oddzielnej
miseczce
miksujemy
ze
sobą
cukry
oraz
jajko
i
żółtka
na
puszystą
masę.
Do
mąki
wlewamy
ciepłe
mleko
oraz
masę
jajeczną
i
zaczynamy
wyrabiać
ciasto.
Po
lekkim
połączeniu
stopniowo
w
niewielkich
porcjach
dodajemy
roztopione
masło.
Ciasto
powinno
być
wyrabiane
około
15
min.
Po
tym
czasie
miskę
owijamy
folią
i
zostawiamy
ciasto
do
wyrośnięcia
na
około
1,5
godz.
Wszystkie
składniki
na
kruszonkę
przekładamy
do
miseczki
i
rozdrabniamy
palcami
lub
używamy
malaksera.
Na
czas
przygotowania
ciasta
wkładamy
do
lodówki.
Twaróg
mieszamy
z
miękkim
masłem
oraz
pozostałymi
składnikami.
Wyrośnięte
ciasto
przekładamy
na
stolnicę
oprószoną
mąką.
Chwilę
wyrabiamy,
następnie
dzielimy
ciasto
na
około
14-16
części.
Każdą
część
spłaszczamy
dłonią
na
placek,
nakładamy
po
łyżeczce
masy
serowej
oraz
1-2
łyżeczek
jagód,
zlepiamy
brzegi
formując
w
owalną
bułeczkę.
Układamy
na
blaszce
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
w
dosyć
dużych
odstępach
od
siebie.
Przykrywamy
folią
spożywczą
lub
ściereczką
i
zostawiamy
na
około
20
min.
do
napuszenia.
Przed
pieczeniem
smarujemy
żółtkiem
wymieszanym
z
mlekiem
i
oprószamy
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20-25
min
do
zarumienienia
bułeczek.
Komentarze
Zrobiłam , ciasto wyszło SUPER ! Nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś po swojemu i zrobiłam kilka drożdżówek ( nie zamknęłam w kształt bułeczki tylko na placku drożdżowym rozsmarowałam ser i powciskałam jagody ) nie polecam bo pod serkiem zrobił mi się lekki zakalec …. Za to bułeczki przepyszne .
A czy należy odmrozic wcześniej i czy mogę mogę użyć ser ricotta zawsze używałam go do słonych potraw
Nie odmrazamy i można użyć innego serka
Czy mogą byc mrożone jagody? Wyglądaja bardzo apetycznie, ale boje się że nie dam rady ich teraz zrobić w sezonie „jagodowym”… pozdrawiam
Jak najbardziej moga być mrożone