Jagodzianki z kruszonką i białym serem to przepis w sezonie na jagody, który chociaż raz trzeba wykonać. Bułeczki drożdżowe z jagodami w tej wersji są najsmaczniejsze jakie jadłam.
Do nadzienia używamy twarogu tłustego lub półtłustego, który razem z jagodami stanowi przepyszną kombinację. Twarożek do nadziewania jest kremowy, słodki i do tego sprawia, że nadzienie jest wilgotne.
Jagodzianki z kruszonką są puszyste, lekkie i zarazem na wierzchu chrupiące. Ciasto drożdżowe z tego przepisu daje się łatwo formować i do tego szybko rośnie.
W sezonie na jagody u mnie chociaż raz muszą się pojawić. Koniecznie wypróbuj ich smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na jagody.
JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I SEREM
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdżyc suchych
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- 60 g masła, zimnego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 250 g twarogu, półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 budyń śmietankowy, proszek
DODATKOWO:
- ok. 1 1/2 szklanki jagód
- 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz sól. W oddzielnej miseczce miksujemy ze sobą cukry oraz jajko i żółtka na puszystą masę. Do mąki wlewamy ciepłe mleko oraz masę jajeczną i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po lekkim połączeniu stopniowo w niewielkich porcjach dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno być wyrabiane około 15 min. Po tym czasie miskę owijamy folią i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami lub używamy malaksera. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Twaróg mieszamy z miękkim masłem oraz pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy ciasto na około 14-16 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na placek, nakładamy po łyżeczce masy serowej oraz 1-2 łyżeczek jagód, zlepiamy brzegi formując w owalną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na około 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia bułeczek.
Czy można użyć jagody z kompotu?
Lepiej użyć świeżych lub mrożonych :) Takie z kompotu mogą być za miękkie.
Jagodzianki pyszne. Z podanych składników zrobiłam 14 dość dużych bułeczek. Następnym razem zmniejszyłabym ilość kruszonki o połowę bo dla mnie było jej trochę za dużo.
Czekam, aż będą gotowe – są w piekarniku. Kruszonki i masy twarogowej wydaje się być zbyt wiele na tę ilość bułeczek – sporo u mnie zostało – coś robię nie tak? :)
Zrobiłam , ciasto wyszło SUPER ! Nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś po swojemu i zrobiłam kilka drożdżówek ( nie zamknęłam w kształt bułeczki tylko na placku drożdżowym rozsmarowałam ser i powciskałam jagody ) nie polecam bo pod serkiem zrobił mi się lekki zakalec …. Za to bułeczki przepyszne .
A czy należy odmrozic wcześniej i czy mogę mogę użyć ser ricotta zawsze używałam go do słonych potraw
Nie odmrazamy i można użyć innego serka :)
Czy mogą byc mrożone jagody? Wyglądaja bardzo apetycznie, ale boje się że nie dam rady ich teraz zrobić w sezonie „jagodowym”… pozdrawiam :)
Jak najbardziej moga być mrożone :)