Dobrze znany przepis na kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką. Tym razem wersja ciasta z jagodami zamiast tradycyjnego przepisu z malinami.
Ciasto jest leciutkie, kruche i całość dopełniają jagody. Uwielbiam to ciasto szczególnie latem , kiedy mogę je piec w przeróżnych kombinacjach.
Przygotowanie przepisu możesz podzielić na dwie części. Dzień wcześniej możesz przygotować kruche ciasto i zamrozić. Natomiast drugiego dnia przygotujesz warstwę budyniowej pianki.
Kruche ciasto z jagodami i budyniową piankę to przepis, który zawsze się udaje i przepysznie smakuje.
Na blogu znajduje się również przepis z malinami oraz brzoskwiniami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek, zimnych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 x 40 g budyniu śmietankowego, proszek
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 szklanka jagód
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25 x 30 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1 -2 godz.
Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Lekko dociskamy i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min.
Białka (najlepiej w temp. pokojowej) miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesiany proszek budyniowy oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Oprószamy jagodami i ścieramy na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180°C przez 40-50 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Witam serdecznie mam pytanie czy po zrobieniu ciasto powinno stać w lodówce żeby ten budyń utwardzil się . Czy przesianie proszku budyńiowego świadczy że ma jakieś grudki.
Tak, przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte :) Budyń przesiewamy, any pozbyć sie grudek :)
Pyszny placek, piekłam z borówkami, śliwkami a dziś z malinami, to ulubiony placek mojej rodzinki
Jakie owoce można jeszcze zastosować? Mam np. śliwki.
tak :)
Ja zmniejszamy obroty do dwójki byłaby wymieszać i powoli wsypuję budyń a później olej. Oleju daje trochę mniej.
Piana opadła ???? Już 2 raz próbowałam. Po zmiksowa iu z budyniami i olejem miala gestą konsystencje, ale bylo jej mniej niz wczesniej kiedy w misce byly tylko bialka z cukrem. Wlasciwie to zastanawiam sie na jakich obrotach ubijać po dodaniu budyniu i później oleju? Zmniejszać obroty miksera czy dalej na max, jak białka?
Jakimi porzeczkami? Czarne czerwone czy białe?
Można dodac każde ????
Czy mogę zastąpić mąkę tortowa mąka bezglutenowa? No mąka migdałowa?
Tak ????
Czy może być forma 24×24? Zostawiamy ilość składników tak samo?
Bedzie po prostu wyższe ciasto :)
Hej, mi piana opadła, co robię źle?
Jakiej konsystencji była pianka?
Mi też piana opadła, wydaje mi się że to z powodu oleju no jest ciężki, ale nie zrobiła się płynna, wręcz przeciwnie, zachowała swoją gęstość. A może obroty miałam za duże?
Czy mogą być mrożone truskawki zamiast jagód
Ja robiłam z borówkami, pyszne????
Spód był wystygnięty, dałam nierozmrożone borówki tak jak wyczytałam w komentarzach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika było wysokie, a po ostygnięciu pianka opadła. Co zrobiłam nie tak? Jak zaradzić opadaniu tej pianki aby była puszysta?
Też mi pianka opadła. Co zrobiłem nie tak??
moze za malo ubiete białka lub zbyt szybkie dodawanie składników plynnych
Ja nie dodaje oleju. Jest nie potrzebny. I nie podpiekam spodu, daje owoce, a potem piankę. W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika, po tez nie, wyłączam i ciasto siedzi tam do wystudzenia.
Czy mogą być mrożone jagody?
tak
Zamierzam jutro upiec ciasto z synkiem :) Czy po upieczeniu należy wyjąć ciasto z piekarnika czy zostawić na jakis czas by ostygło?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Można zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach :)
Widzę ciasta robią z jagodami,malinami,borówkami…ale z synkiem?🤣🤣🤣
Przepis jest niepotrzebnie skomplikowany. Nie ma potrzeby dwa razy piec tego ciasta. Od lat piękę to ciasto z jedną różnicą, zamiast budyniu daję kisiel. Po schłodzeniu ciasta w lodówce, wykładam rozwałkowaną połowę ciasto na spód, potem białka z kisielem i na wierzch ścieram pozostałą część ciasta.
Co robię nie tak, że ta piana nie wychodzi? Wyrosło super potem opadło i zamiast piany jest cienki pasek :/
Dodając cukier, budyń i olej cały czas mam ubijać mikserem pianę?
moze za dlugo miksujesz
A wystudzilas odpowiednio spod ?
Dodalam truskawki, oblędne, za kazdym razem dodaje inne owoce, ale najlepsze jest z truskawkami, jagodami i malinami:-)
Ciasto super w smaku, mam tylko pytanie, co robię nie tak, bo moja pianka trochę zakalcowata wyszła?
Jakaś cienka ta pianka mi wyszła i całe ciasto ech..
Cy zamiast świeżych można dodać mrożone jagody? Jeśli tak to czy uprzednio trzeba je rozmrozić?
Dodajemy jeszcze nierozmrożone :)
A czy olej można zastąpić roztopionym masłem, używam tylko oliwy i oleju z pestek dyni i nie. Hce kupować wielkiej butli, której potem nie zużyje.
Kiedyś próbowałam oleju z orzechów i nie wyszło więc lepiej nie ryzykować z masłem.
Dziękuję
A jakiolej jest najlepszy?
Czy blaszka 25×35 cm nada się do ciasta, czy składniki należy policzyć podwójnie aby ciasto wyszło wysokie ?
Możesz zwiększyć o 1/3 składników :)
Jadłam u mamy z borówkami, pycha ciasto. A ta pianka to marzenie!
Mniammm ???? Grzałka w piekarniku góra-dół?;)
tak :)
Czy można zastąpić jagody borowkami ?
Borówki mogą być za mało wyraziste, ale możesz zastąpić np. porzeczkami :)
Bajeczne!
Dziękuję ????