Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

11 lipca, 2018
REKLAMA:

Dobrze znany przepis na kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką. Tym razem wersja ciasta z jagodami zamiast tradycyjnego przepisu z malinami.

Ciasto jest leciutkie, kruche i całość dopełniają jagody. Uwielbiam to ciasto szczególnie latem , kiedy mogę je piec w przeróżnych kombinacjach.

Przygotowanie przepisu możesz podzielić na dwie części. Dzień wcześniej możesz przygotować kruche ciasto i zamrozić. Natomiast drugiego dnia przygotujesz warstwę budyniowej pianki.

Kruche ciasto z jagodami i budyniową piankę to przepis, który zawsze się udaje i przepysznie smakuje.

Na blogu znajduje się również przepis z malinami oraz brzoskwiniami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Kruche ciasto z jagodami

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek, zimnych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 x 40 g budyniu śmietankowego, proszek
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25 x 30 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1 -2 godz.
Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Lekko dociskamy i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min.
Białka (najlepiej w temp. pokojowej) miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesiany proszek budyniowy oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Oprószamy jagodami i ścieramy na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-50 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Kruche ciasto z jagodami Kruche ciasto z jagodami Kruche ciasto z jagodami Kruche ciasto z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam serdecznie mam pytanie czy po zrobieniu ciasto powinno stać w lodówce żeby ten budyń utwardzil się . Czy przesianie proszku budyńiowego świadczy że ma jakieś grudki.

    1. Tak, przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte :) Budyń przesiewamy, any pozbyć sie grudek :)

  2. Pyszny placek, piekłam z borówkami, śliwkami a dziś z malinami, to ulubiony placek mojej rodzinki

  3. Jakie owoce można jeszcze zastosować? Mam np. śliwki.

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Ja zmniejszamy obroty do dwójki byłaby wymieszać i powoli wsypuję budyń a później olej. Oleju daje trochę mniej.

  5. Piana opadła ???? Już 2 raz próbowałam. Po zmiksowa iu z budyniami i olejem miala gestą konsystencje, ale bylo jej mniej niz wczesniej kiedy w misce byly tylko bialka z cukrem. Wlasciwie to zastanawiam sie na jakich obrotach ubijać po dodaniu budyniu i później oleju? Zmniejszać obroty miksera czy dalej na max, jak białka?

  6. AGNIESZKA says:

    Jakimi porzeczkami? Czarne czerwone czy białe?

    1. aneta Autor says:

      Można dodac każde ????

  7. Czy mogę zastąpić mąkę tortowa mąka bezglutenowa? No mąka migdałowa?

    1. aneta Autor says:

      Tak ????

  8. Czy może być forma 24×24? Zostawiamy ilość składników tak samo?

    1. aneta Autor says:

      Bedzie po prostu wyższe ciasto :)

  9. Hej, mi piana opadła, co robię źle?

    1. aneta Autor says:

      Jakiej konsystencji była pianka?

    2. Mi też piana opadła, wydaje mi się że to z powodu oleju no jest ciężki, ale nie zrobiła się płynna, wręcz przeciwnie, zachowała swoją gęstość. A może obroty miałam za duże?

  10. Czy mogą być mrożone truskawki zamiast jagód

  11. Dagmara says:

    Ja robiłam z borówkami, pyszne????

  12. Spód był wystygnięty, dałam nierozmrożone borówki tak jak wyczytałam w komentarzach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika było wysokie, a po ostygnięciu pianka opadła. Co zrobiłam nie tak? Jak zaradzić opadaniu tej pianki aby była puszysta?

    1. Też mi pianka opadła. Co zrobiłem nie tak??

    2. aneta Autor says:

      moze za malo ubiete białka lub zbyt szybkie dodawanie składników plynnych

    3. Ja nie dodaje oleju. Jest nie potrzebny. I nie podpiekam spodu, daje owoce, a potem piankę. W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika, po tez nie, wyłączam i ciasto siedzi tam do wystudzenia.

  13. Czy mogą być mrożone jagody?

    1. aneta Autor says:

      tak

  14. Magdalena says:

    Zamierzam jutro upiec ciasto z synkiem :) Czy po upieczeniu należy wyjąć ciasto z piekarnika czy zostawić na jakis czas by ostygło?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    1. aneta Autor says:

      Można zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach :)

  15. Przepis jest niepotrzebnie skomplikowany. Nie ma potrzeby dwa razy piec tego ciasta. Od lat piękę to ciasto z jedną różnicą, zamiast budyniu daję kisiel. Po schłodzeniu ciasta w lodówce, wykładam rozwałkowaną połowę ciasto na spód, potem białka z kisielem i na wierzch ścieram pozostałą część ciasta.

  16. Co robię nie tak, że ta piana nie wychodzi? Wyrosło super potem opadło i zamiast piany jest cienki pasek :/
    Dodając cukier, budyń i olej cały czas mam ubijać mikserem pianę?

    1. aneta Autor says:

      moze za dlugo miksujesz

    2. Anna Skorupa says:

      A wystudzilas odpowiednio spod ?

  17. Dodalam truskawki, oblędne, za kazdym razem dodaje inne owoce, ale najlepsze jest z truskawkami, jagodami i malinami:-)

  18. marzena says:

    Ciasto super w smaku, mam tylko pytanie, co robię nie tak, bo moja pianka trochę zakalcowata wyszła?

  19. Jakaś cienka ta pianka mi wyszła i całe ciasto ech..

  20. Cy zamiast świeżych można dodać mrożone jagody? Jeśli tak to czy uprzednio trzeba je rozmrozić?

    1. Dodajemy jeszcze nierozmrożone :)

    2. Marthulka 2. says:

      A czy olej można zastąpić roztopionym masłem, używam tylko oliwy i oleju z pestek dyni i nie. Hce kupować wielkiej butli, której potem nie zużyje.

    3. Ilovebake says:

      Kiedyś próbowałam oleju z orzechów i nie wyszło więc lepiej nie ryzykować z masłem.

    4. Marthulka 2. says:

      Dziękuję

    5. Marthulka 2. says:

      A jakiolej jest najlepszy?

  21. Edyta K. says:

    Czy blaszka 25×35 cm nada się do ciasta, czy składniki należy policzyć podwójnie aby ciasto wyszło wysokie ?

    1. Ilovebake says:

      Możesz zwiększyć o 1/3 składników :)

  22. Jadłam u mamy z borówkami, pycha ciasto. A ta pianka to marzenie!

  23. Mniammm ???? Grzałka w piekarniku góra-dół?;)

    1. Ilovebake says:

      tak :)

  24. Eliza E. says:

    Czy można zastąpić jagody borowkami ?

    1. Ilovebake says:

      Borówki mogą być za mało wyraziste, ale możesz zastąpić np. porzeczkami :)

  25. Bajeczne!

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij