Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Lipiec 11, 2018 , 252436 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Dobrze znany przepis na kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką. Tym razem wersja ciasta z jagodami zamiast tradycyjnego przepisu z malinami.

Ciasto jest leciutkie, kruche i całość dopełniają jagody. Uwielbiam to ciasto szczególnie latem , kiedy mogę je piec w przeróżnych kombinacjach.

Przygotowanie przepisu możesz podzielić na dwie części. Dzień wcześniej możesz przygotować kruche ciasto i zamrozić. Natomiast drugiego dnia przygotujesz warstwę budyniowej pianki.

Kruche ciasto z jagodami i budyniową piankę to przepis, który zawsze się udaje i przepysznie smakuje.

Na blogu znajduje się również przepis z malinami oraz brzoskwiniami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Kruche ciasto z jagodami

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek, zimnych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 x 40 g budyniu śmietankowego, proszek
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25-30 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1 -2 godz.
Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Lekko dociskamy i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min.
Białka (najlepiej w temp. pokojowej) miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesiany proszek budyniowy oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Oprószamy jagodami i ścieramy na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-50 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto z jagodami

Komentarze

  • Odpowiedz Dagmara Maj 16, 2021 at 12:47

    Ja robiłam z borówkami, pyszne????

  • Odpowiedz Kasia Luty 22, 2021 at 20:16

    Spód był wystygnięty, dałam nierozmrożone borówki tak jak wyczytałam w komentarzach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika było wysokie, a po ostygnięciu pianka opadła. Co zrobiłam nie tak? Jak zaradzić opadaniu tej pianki aby była puszysta?

  • Odpowiedz Dagmara Styczeń 5, 2021 at 15:17

    Czy mogą być mrożone jagody?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 7, 2021 at 11:49

      tak

  • Odpowiedz Magdalena Sierpień 3, 2020 at 22:52

    Zamierzam jutro upiec ciasto z synkiem :) Czy po upieczeniu należy wyjąć ciasto z piekarnika czy zostawić na jakis czas by ostygło?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    • Odpowiedz aneta Sierpień 5, 2020 at 20:27

      Można zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach :)

  • Odpowiedz Wioleta Sierpień 1, 2020 at 10:44

    Przepis jest niepotrzebnie skomplikowany. Nie ma potrzeby dwa razy piec tego ciasta. Od lat piękę to ciasto z jedną różnicą, zamiast budyniu daję kisiel. Po schłodzeniu ciasta w lodówce, wykładam rozwałkowaną połowę ciasto na spód, potem białka z kisielem i na wierzch ścieram pozostałą część ciasta.

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz