Prosty przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami i kawałkami czekolady, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Muffinki wychodzą delikatne, wilgotne z soczystymi owocami na wierzchu.
Muffinki dzięki dodaniu powideł zyskują na smaku i wilgotności. Na wierzch można również dodać inne owoce np. maliny, jagody lub borówki.
Muffinki czekoladowe z truskawkami to przepyszny, szybki i prostty deser. Idealny w sezonie na truskawki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: ok. 8-10 babeczek
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu
- 1/2 szklanki mleka, temp. pokojowa
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g truskawek
- kawałki czekolady (u mnie specjalna do zapiekania)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Foremki
na
muffinki
wykładamy
papilotkami
lub
używamy
foremki
silikonowej.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
kakao,
proszkiem
i
sodą.
Jajko
mieszamy
razem
z
cukrem,
wanilią,
powidłami,
mlekiem
oraz
olejem
na
jednolitą
masę.
Następnie
mokre
składniki
dodajemy
do
suchych
i
mieszamy
do
połączenia
np.
trzepaczką.
Gotowe
ciasto
wykładamy
do
3/4
wysokości
foremek.
Truskawki
kroimy
na
kawałeczki
i
układamy
na
cieście.
Na
koniec
obsypujemy
kawałkami
czekolady.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw
suchego
patyczka.
Komentarze