Prosty przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami i kawałkami czekolady, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Muffinki wychodzą delikatne, wilgotne z soczystymi owocami na wierzchu.
Muffinki dzięki dodaniu powideł zyskują na smaku i wilgotności. Na wierzch można również dodać inne owoce np. maliny, jagody lub borówki.
Muffinki czekoladowe z truskawkami to przepyszny, szybki i prostty deser. Idealny w sezonie na truskawki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
REKLAMA:
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: ok. 8-10 babeczek
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu
- 1/2 szklanki mleka, temp. pokojowa
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g truskawek
- kawałki czekolady (u mnie specjalna do zapiekania)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy foremki silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Jajko mieszamy razem z cukrem, wanilią, powidłami, mlekiem oraz olejem na jednolitą masę. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia np. trzepaczką. Gotowe ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Truskawki kroimy na kawałeczki i układamy na cieście. Na koniec obsypujemy kawałkami czekolady. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw suchego patyczka.