Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe z truskawkami

7 lipca, 2021

Prosty przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami i kawałkami czekolady, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Muffinki wychodzą delikatne, wilgotne z soczystymi owocami na wierzchu.

Muffinki dzięki dodaniu powideł zyskują na smaku i wilgotności. Na wierzch można również dodać inne owoce np. maliny, jagody lub borówki.

Muffinki czekoladowe z truskawkami to przepyszny, szybki i prostty deser. Idealny w sezonie na truskawki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

REKLAMA:

Muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 8-10 babeczek

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu
  • 1/2 szklanki mleka, temp. pokojowa
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego

DODATKOWO:

  • ok. 200-300 g truskawek
  • kawałki czekolady (u mnie specjalna do zapiekania)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy foremki silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Jajko mieszamy razem z cukrem, wanilią, powidłami, mlekiem oraz olejem na jednolitą masę. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia np. trzepaczką. Gotowe ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Truskawki kroimy na kawałeczki i układamy na cieście. Na koniec obsypujemy kawałkami czekolady. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw suchego patyczka.

Muffinki czekoladowe

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij