Kakaowe brownie to klasyczny wypiek amerykański z zakalcem. Wilgotne, mocno kakaowe i do tego błyskawiczne w przygotowaniu.
Brownie z tego przepisu nie zawiera w środku czekolady, ale dodałam na wierzch polewę z gorzkiej czekolady i posypkę.
ZOBACZ INNE PRZEPISY NA BROWNIE Z BLOGA.
Najlepsze brownie upieczesz w wysokiej jakości składników. Dobrej jakości kakao, masła, jajek oraz pełno tłustego mleka. Jeden kawałek zapewni dzienną dawkę słodyczy i kakao.
Na wierzch możesz dodać posiekane kawałki czekolady, ciasteczek lub posiekaną czekoladę i dalej piec zgodnie z przepisem.
W sezonie na owoce możesz urozmaicić jego smak świeżymi malinami.
TUTAJ ZNAJDZIESZ INNE PRZEPISY NA CIASTA CZEKOLADOWE.
KAKAOWE BROWNIE
SKŁADNIKI:
- 120 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
- 170 g masła
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka cukru np. brązowego
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 22 x 22 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, kakao oraz kawą. Masło przekładamy do rondelka razem z olejem i 1/2 szklanki cukru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jajka, żółtko oraz mleko przekładamy do miski razem z pozostałym cukrem i chwilkę mieszamy trzepaczką. Bardzo powoli dodajemy gorące masło do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 minut. Patyczek powinien być wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i wylewamy na wierzch ciasta. Smarujemy równomiernie i zostawiamy do stężenia na ok. 15 minut.
Czy zamiast mąki tortowej może być pszenna? O ile to robi jakąś roznice
Pytanie jaki typ mąki pszennej? :)
Te jajka i żółtko to tak po prostu dać, baz żadnego wcześniejszego mieszania??
W sensie czy nie trzeba tych jajek wcześniej miksowac
Tak :)
Pierwszy raz robiłam brownie.Bardzo dobre ciasto.Zniknęło na jednym posiedzeniu!;)
Czy zamiast kawy można dodać przyprawy do piernika? :)
Tak :)
Czy mogę dać połowę porcji cukru? Chciałabym bardziej „fit”.
Tak, aczkolwiek przy dużej ilości kakao warto dodać taką ilość cukru.
Ja dałam pół szklanki i wyszło dobre 😘