Znajdź swój przepis

Kakaowe brownie

3 lutego, 2023

Kakaowe brownie to klasyczny wypiek amerykański z zakalcem. Wilgotne, mocno kakaowe i do tego błyskawiczne w przygotowaniu.

Brownie z tego przepisu nie zawiera w środku czekolady, ale dodałam na wierzch polewę z gorzkiej czekolady i posypkę.

ZOBACZ INNE PRZEPISY NA BROWNIE Z BLOGA.

Najlepsze brownie upieczesz w wysokiej jakości składników. Dobrej jakości kakao, masła, jajek oraz pełno tłustego mleka. Jeden kawałek zapewni dzienną dawkę słodyczy i kakao.

Na wierzch możesz dodać posiekane kawałki czekolady, ciasteczek lub posiekaną czekoladę i dalej piec zgodnie z przepisem.

W sezonie na owoce możesz urozmaicić jego smak świeżymi malinami.

TUTAJ ZNAJDZIESZ INNE PRZEPISY NA CIASTA CZEKOLADOWE.

kakaowe brownie

KAKAOWE BROWNIE

SKŁADNIKI:

  • 120 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 170 g masła
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 szklanka cukru np. brązowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 22 x 22 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, kakao oraz kawą. Masło przekładamy do rondelka razem z olejem i 1/2 szklanki cukru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jajka, żółtko oraz mleko przekładamy do miski razem z pozostałym cukrem i chwilkę mieszamy trzepaczką. Bardzo powoli dodajemy gorące masło do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 minut. Patyczek powinien być wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i wylewamy na wierzch ciasta. Smarujemy równomiernie i zostawiamy do stężenia na ok. 15 minut.

kakaowe brownie
kakaowe brownie

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast kawy można dodać przyprawy do piernika? :)

  2. Czy mogę dać połowę porcji cukru? Chciałabym bardziej „fit”.

    1. Tak, aczkolwiek przy dużej ilości kakao warto dodać taką ilość cukru.

    2. Ja dałam pół szklanki i wyszło dobre 😘

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x