Znajdź swój przepis

Kakaowe brownie

3 lutego, 2023

Kakaowe brownie to klasyczny wypiek amerykański z zakalcem. Wilgotne, mocno kakaowe i do tego błyskawiczne w przygotowaniu.

Brownie z tego przepisu nie zawiera w środku czekolady, ale dodałam na wierzch polewę z gorzkiej czekolady i posypkę.

ZOBACZ INNE PRZEPISY NA BROWNIE Z BLOGA.

Najlepsze brownie upieczesz w wysokiej jakości składników. Dobrej jakości kakao, masła, jajek oraz pełno tłustego mleka. Jeden kawałek zapewni dzienną dawkę słodyczy i kakao.

Na wierzch możesz dodać posiekane kawałki czekolady, ciasteczek lub posiekaną czekoladę i dalej piec zgodnie z przepisem.

W sezonie na owoce możesz urozmaicić jego smak świeżymi malinami.

TUTAJ ZNAJDZIESZ INNE PRZEPISY NA CIASTA CZEKOLADOWE.

kakaowe brownie

KAKAOWE BROWNIE

SKŁADNIKI:

  • 120 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 170 g masła
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 szklanka cukru np. brązowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 22 x 22 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, kakao oraz kawą. Masło przekładamy do rondelka razem z olejem i 1/2 szklanki cukru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jajka, żółtko oraz mleko przekładamy do miski razem z pozostałym cukrem i chwilkę mieszamy trzepaczką. Bardzo powoli dodajemy gorące masło do masy jajecznej cały czas mieszając. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 minut. Patyczek powinien być wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i wylewamy na wierzch ciasta. Smarujemy równomiernie i zostawiamy do stężenia na ok. 15 minut.

kakaowe brownie
kakaowe brownie

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę dać połowę porcji cukru? Chciałabym bardziej „fit”.

    1. Tak, aczkolwiek przy dużej ilości kakao warto dodać taką ilość cukru.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x