Znajdź swój przepis

Miękkie pierniczki świąteczne

3 grudnia, 2023

Miękkie pierniczki świąteczne, które są puszyste, delikatne i rozpływają się w ustach. Pierniczki jak alpejskie, które można od razu jeść i nie wymagają leżakowania.

Pierniczki można w środku nadziewać powidłami śliwkowymi lub dobrej jakości marmoladą.

Wierzch można polukrować, oblać polewą czekoladową lub z dziećmi dekorować kolorowymi pisakami.

Pierniczki można od razu jeść po upieczeniu i nie twardnieją.

Jeśli twoje pierniczki po upieczeniu wyszły jednak twarde, wystarczy do pojemniczka dodać obierki jabłek i szczelnie zamknąć na kilka godzin.

REKLAMA:

Obierki można wymieniać i zostawiać do miękkości pierniczków, które lubisz.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu nawet przez ok. 2 tygodnie.

Cudowne, mocno korzenne i pulchniutkie pierniczki świąteczne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

CIASTO DING DONG

CIASTO MAKOWE Z MASCARPONE

REKLAMA:
miękkie pierniczki

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 blaszki pierniczków

CIASTO PIERNIKOWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g płynnego miodu np. wielokwiatowego
  • 130 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

* 1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki i odstawiamy na bok.

Miód przelewamy do rondelka, następnie dodajemy kawałki masła, cukier, przyprawę do piernika, cynamon oraz przesiewamy kakao. Na niedużym ogniu mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy składniki, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia mieszaniny.

Do kwaśnej śmietany dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Białka miksujemy razem ze szczypta soli na sztywną piankę.

Do mąki dodajemy ostudzoną miodową mieszaninę, kwaśną śmietanę, żółtka oraz ubite białka i wszystko razem delikatnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki pod przykryciem na minimum 24 godziny.

Schłodzone ciasto wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy placek o grubości ok. 3 – 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wierzch można posmarować białkiem. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 7 – 10 minut w zależności od grubości pierniczków (podczas pieczenia sprawdzamy wypieczenie). Wierzch można udekorować pisakami, lukrem lub czekoladą.

ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNIKI I PIERNICZKI

miękkie pierniczki
miękkie pierniczki świąteczne

Dołącz do dyskusji

  1. unikalnybazarek.com says:

    Będę robić w tym tygodniu, skoro wszyscy chwalą przepis😊

    1. Daj znać proszę jak smakowały :) Wesołych świąt

  2. Są idealne ,12 h ciasto się chłodziło, po wyjęciu dodałam troszeczkę mąki jeszcze.Sa bardzo miekkie ,zapisuje przepis ,bo to najlepsze pierniczki jakie robilam .
    P.S. dałam troszkę więcej przyprawy do piernika .

    1. Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam

  3. Pierniczki już robię zawsze z tego przepisu
    nic w nim nie zmieniłam w lodówce trzymam zwykle dłużej niż 24h. Wychodzą pyszne i mięciutkie, przechowuje w zamkniętym słoiku i nic się z nimi nie dzieje. Ostatnio dwa tygodnie leżały. Najlepszy przepis

    1. Dziękuje bardzo :) Wesołych Świąt

  4. Małgorzata says:

    Pierniczki zrobiłam dziś (08.12) ciasto dzień wcześniej zgodnie z przepisem wyszło bardzo rzadkie więc musiałam dosypać sporo mąki, miałam obawy czy w ogóle wyjdą a, jednak dziś ciasto było twardsze. Pierniczki upieczone, trochę wyrosły, były pulchne i mięciutkie. Nie wiem jak będą smakować i czy nie stwardnieja za kilka dni. Dziś są pyszne.

    1. Dziękuję za komentarz :)

  5. Witam, właśnie dzisiaj robiłam pierniki z Twojego przepisu. Dałam na całą noc ciasto dosłownie 24h po wyciągnięciu ciasto się rozwala i przykleja się do stolnicy i walka. Mąka słabo pomaga co poradzisz żeby było bardziej elastyczne?

    1. Warto zostawić na 15 minut po wyjęciu i dopiero wałkować :)

  6. Dobry przepis, pierniczki można odrazu pałaszować :)

  7. Zrobiłam:) Wyszły pyszne, mięciutkie. Nie mogłam pozwolić sobie na 24-godzinne chłodzenie, dodałam trochę więcej mąki. Super przepis!!!

  8. Czy po kilku dniach przechowywania w pojemnikach, pierniczki powinny być chrupiące czy mięciutkie i puszyste? Jak dla mnie są lekko twarde i chrupiące.

    1. Miękkie, ale wystarczy dodać obierki jabłka i znowu zmiekna :)

  9. Wyszły pyszne, mieciutkie. Zapisuje przepis do swojego zeszytu żeby towarzyszył mi na kolejne lata. Polecam wszystkim! :)

  10. Pierniczki super, ale następnym razem dodam więcej przyprawy korzennej, bo wyszły mało aromatyczne.

  11. Pierniczki pierwsza klasa Ambrozja

    1. Witam , właśnie robię pierniczki ciasto bardzo się klei i jest rzadkie czy powinnam wyrobić je ręcznie z maka zanim włożę do lodówki ?

    2. Nie, ciasto wkładamy do lodówki na minimum całą noc :) Kolejnego dnia lub następnego wyjmujemy i na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto :)

  12. Wszystko razem mieszamy łyżką , czy ręcznie? i czym najlepiej przykryć ciasto?

    1. Ja mieszałam początkowo łyżką, a później ręką :)

  13. Czy śmietana może być 12%?

  14. Termoobieg czy góra dół?

    1. Góra – dół :)

  15. Co się stanie jeśli nie odstawie na 24h do lodówki?

    1. Ciasto będzie miękkie i nie da się rozwałkować.

  16. Amelia wisniewska says:

    witam moje ciasto wyszlo bardzo żadkie jak ciecz praktycznie co zrobic zeby tu uratowac? (jestem pewna ze wszytko zrobiłam dobrze bo sprawdziłam 3 razy)

    1. Czy schlodzilas ciasto w lodówce?

  17. Czy można zamiast śmietany dodać jogurt naturalny?

    1. W tym przepisie nie zastępowałbym śmietany :)

    2. Ja dodałam jogurt grecki i wyszły super

  18. Ja upiekłam w ten sam dzień zaraz po zarobieniu ciasta.Doalam więcej mąki tyle ile ciasto przyjęło i pierniczki super.Nie trzeba tyle czekac

  19. Można je trzymać 2 tygodnie ?

  20. A można pominąć śmietanę? Co zamiast tego?

    1. W tym przepisie nie pomijamy śmietany :)

  21. czy ciasto przed włożeniem do lodówki powinno odchodzić od dłoni tj tworzyć zwarta masę ?

    1. Nie, powinno być dosyć luźne :) po schodzeniu będzie dało się ładnie rozwałkować :)

    2. Czy ciasto można przechowywać w lodówce np tydzień tak jak przy pierniku dojrzewającym?

  22. Małgorzata says:

    Mogę użyć sztucznego miodu czy lepszy będzie prawdziwy?

  23. Iza & Kamil says:

    Czy można pominąć etap kiedy ciasto musi odsiedzieć w lodówce 24h?

    1. Raczej nie, ciasto jest za luźne.

  24. Wyszło mi za rzadkie ciasto,co zrobić

    1. Trzeba włożyć do lodówki na noc minimum :)

  25. Kasia Czerwl a says:

    Cześć! Dzieki za przepis. Mam pytanie. Ile blach pierniczków wychodzi z przepisu?

    1. ok. 4 w zależności jak grube zrobisz i jakie foremki :)

  26. A czy nic się nie stanie jak dłużej będzie ciasto z lodówce ?

    1. Nie, natomiast można przed wałkowaniem wyciągnąć na ok. 15 minut :)

  27. Małgosia says:

    Czy mogę zrobić te pierniki bez wycinania, np. robiąc w dłoniach kulki i na blasze je lekko spłaszczyć? Ile czasu wtedy piec?

    1. Ciężko mi powiedzieć ile by potrzebowały w zależności od grubości ok. 10-12 minut :)

    2. Gingerbread says:

      Jeśli nie masz foremek wytnij okrągłe np szklanką lub kieliszkiem do wina.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij