Znajdź swój przepis

Miękkie pierniczki świąteczne

3 grudnia, 2023

Miękkie pierniczki świąteczne, które są puszyste, delikatne i rozpływają się w ustach. Pierniczki jak alpejskie, które można od razu jeść i nie wymagają leżakowania.

Pierniczki można w środku nadziewać powidłami śliwkowymi lub marmoladą.

Wierzch można polukrować, oblać polewą czekoladową lub z dziećmi dekorować pisakami.

Pierniczki można od razu jeść po upieczeniu i nie twardnieją. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Cudowne, mocno korzenne i pulchniutkie pierniczki świąteczne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNICZKI NADZIEWANE

PIERNICZKI TORUŃSKIE PRZEPIS ZE STAREGO ZESZYTU

PFEFFERNUSSE NIEMIECKIE PIERNICZKI

miękkie pierniczki

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 blaszki pierniczków

CIASTO PIERNIKOWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g płynnego miodu np. wielokwiatowego
  • 130 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Miód przelewamy do rondelka, następnie dodajemy kawałki masła, cukier, przyprawę do piernika, cynamon oraz przesiewamy kakao. Na niedużym ogniu mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy składniki, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia mieszaniny.
Do kwaśnej śmietany dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Białka miksujemy razem ze szczypta soli na sztywną piankę.
Do mąki dodajemy ostudzoną miodową mieszaninę, kwaśną śmietanę, żółtka oraz ubite białka i wszystko razem delikatnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki pod przykryciem na minimum 24 godziny.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy placek o grubości ok. 3 – 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wierzch można posmarować białkiem. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 7 – 10 minut w zależności od grubości pierniczków. Wierzch można udekorować pisakami, lukrem lub czekoladą.

miękkie pierniczki
miękkie pierniczki świąteczne

Dołącz do dyskusji

  1. Dobry przepis, pierniczki można odrazu pałaszować :)

  2. Zrobiłam:) Wyszły pyszne, mięciutkie. Nie mogłam pozwolić sobie na 24-godzinne chłodzenie, dodałam trochę więcej mąki. Super przepis!!!

  3. Czy po kilku dniach przechowywania w pojemnikach, pierniczki powinny być chrupiące czy mięciutkie i puszyste? Jak dla mnie są lekko twarde i chrupiące.

    1. Miękkie, ale wystarczy dodać obierki jabłka i znowu zmiekna :)

  4. Wyszły pyszne, mieciutkie. Zapisuje przepis do swojego zeszytu żeby towarzyszył mi na kolejne lata. Polecam wszystkim! :)

  5. Pierniczki super, ale następnym razem dodam więcej przyprawy korzennej, bo wyszły mało aromatyczne.

  6. Pierniczki pierwsza klasa Ambrozja

  7. Wszystko razem mieszamy łyżką , czy ręcznie? i czym najlepiej przykryć ciasto?

    1. Ja mieszałam początkowo łyżką, a później ręką :)

  8. Czy śmietana może być 12%?

  9. Termoobieg czy góra dół?

    1. Góra – dół :)

  10. Co się stanie jeśli nie odstawie na 24h do lodówki?

    1. Ciasto będzie miękkie i nie da się rozwałkować.

  11. Amelia wisniewska says:

    witam moje ciasto wyszlo bardzo żadkie jak ciecz praktycznie co zrobic zeby tu uratowac? (jestem pewna ze wszytko zrobiłam dobrze bo sprawdziłam 3 razy)

    1. Czy schlodzilas ciasto w lodówce?

  12. Czy można zamiast śmietany dodać jogurt naturalny?

    1. W tym przepisie nie zastępowałbym śmietany :)

    2. Ja dodałam jogurt grecki i wyszły super

  13. Ja upiekłam w ten sam dzień zaraz po zarobieniu ciasta.Doalam więcej mąki tyle ile ciasto przyjęło i pierniczki super.Nie trzeba tyle czekac

  14. Można je trzymać 2 tygodnie ?

  15. A można pominąć śmietanę? Co zamiast tego?

    1. W tym przepisie nie pomijamy śmietany :)

  16. czy ciasto przed włożeniem do lodówki powinno odchodzić od dłoni tj tworzyć zwarta masę ?

    1. Nie, powinno być dosyć luźne :) po schodzeniu będzie dało się ładnie rozwałkować :)

  17. Małgorzata says:

    Mogę użyć sztucznego miodu czy lepszy będzie prawdziwy?

  18. Iza & Kamil says:

    Czy można pominąć etap kiedy ciasto musi odsiedzieć w lodówce 24h?

    1. Raczej nie, ciasto jest za luźne.

  19. Wyszło mi za rzadkie ciasto,co zrobić

    1. Trzeba włożyć do lodówki na noc minimum :)

  20. Kasia Czerwl a says:

    Cześć! Dzieki za przepis. Mam pytanie. Ile blach pierniczków wychodzi z przepisu?

    1. ok. 4 w zależności jak grube zrobisz i jakie foremki :)

  21. A czy nic się nie stanie jak dłużej będzie ciasto z lodówce ?

    1. Nie, natomiast można przed wałkowaniem wyciągnąć na ok. 15 minut :)

  22. Małgosia says:

    Czy mogę zrobić te pierniki bez wycinania, np. robiąc w dłoniach kulki i na blasze je lekko spłaszczyć? Ile czasu wtedy piec?

    1. Ciężko mi powiedzieć ile by potrzebowały w zależności od grubości ok. 10-12 minut :)

    2. Gingerbread says:

      Jeśli nie masz foremek wytnij okrągłe np szklanką lub kieliszkiem do wina.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x