Miękkie pierniczki świąteczne, które są puszyste, delikatne i rozpływają się w ustach. Pierniczki jak alpejskie, które można od razu jeść i nie wymagają leżakowania.
Pierniczki można w środku nadziewać powidłami śliwkowymi lub marmoladą.
Wierzch można polukrować, oblać polewą czekoladową lub z dziećmi dekorować pisakami.
Pierniczki można od razu jeść po upieczeniu i nie twardnieją. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Cudowne, mocno korzenne i pulchniutkie pierniczki świąteczne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNICZKI TORUŃSKIE PRZEPIS ZE STAREGO ZESZYTU
PFEFFERNUSSE NIEMIECKIE PIERNICZKI
MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 blaszki pierniczków
CIASTO PIERNIKOWE
- 500 g mąki tortowej
- 250 g płynnego miodu np. wielokwiatowego
- 130 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Miód przelewamy do rondelka, następnie dodajemy kawałki masła, cukier, przyprawę do piernika, cynamon oraz przesiewamy kakao. Na niedużym ogniu mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy składniki, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia mieszaniny.
Do kwaśnej śmietany dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Białka miksujemy razem ze szczypta soli na sztywną piankę.
Do mąki dodajemy ostudzoną miodową mieszaninę, kwaśną śmietanę, żółtka oraz ubite białka i wszystko razem delikatnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki pod przykryciem na minimum 24 godziny.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy placek o grubości ok. 3 – 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wierzch można posmarować białkiem. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 7 – 10 minut w zależności od grubości pierniczków. Wierzch można udekorować pisakami, lukrem lub czekoladą.
Dobry przepis, pierniczki można odrazu pałaszować :)
Zrobiłam:) Wyszły pyszne, mięciutkie. Nie mogłam pozwolić sobie na 24-godzinne chłodzenie, dodałam trochę więcej mąki. Super przepis!!!
Czy po kilku dniach przechowywania w pojemnikach, pierniczki powinny być chrupiące czy mięciutkie i puszyste? Jak dla mnie są lekko twarde i chrupiące.
Miękkie, ale wystarczy dodać obierki jabłka i znowu zmiekna :)
Wyszły pyszne, mieciutkie. Zapisuje przepis do swojego zeszytu żeby towarzyszył mi na kolejne lata. Polecam wszystkim! :)
Pierniczki super, ale następnym razem dodam więcej przyprawy korzennej, bo wyszły mało aromatyczne.
Pierniczki pierwsza klasa Ambrozja
Wszystko razem mieszamy łyżką , czy ręcznie? i czym najlepiej przykryć ciasto?
Ja mieszałam początkowo łyżką, a później ręką :)
Czy śmietana może być 12%?
Tak :)
Termoobieg czy góra dół?
Góra – dół :)
Co się stanie jeśli nie odstawie na 24h do lodówki?
Ciasto będzie miękkie i nie da się rozwałkować.
witam moje ciasto wyszlo bardzo żadkie jak ciecz praktycznie co zrobic zeby tu uratowac? (jestem pewna ze wszytko zrobiłam dobrze bo sprawdziłam 3 razy)
Czy schlodzilas ciasto w lodówce?
Czy można zamiast śmietany dodać jogurt naturalny?
W tym przepisie nie zastępowałbym śmietany :)
Ja dodałam jogurt grecki i wyszły super
Ja upiekłam w ten sam dzień zaraz po zarobieniu ciasta.Doalam więcej mąki tyle ile ciasto przyjęło i pierniczki super.Nie trzeba tyle czekac
Można je trzymać 2 tygodnie ?
Tak :)
A można pominąć śmietanę? Co zamiast tego?
W tym przepisie nie pomijamy śmietany :)
czy ciasto przed włożeniem do lodówki powinno odchodzić od dłoni tj tworzyć zwarta masę ?
Nie, powinno być dosyć luźne :) po schodzeniu będzie dało się ładnie rozwałkować :)
Mogę użyć sztucznego miodu czy lepszy będzie prawdziwy?
Prawdziwy :)
Czy można pominąć etap kiedy ciasto musi odsiedzieć w lodówce 24h?
Raczej nie, ciasto jest za luźne.
Wyszło mi za rzadkie ciasto,co zrobić
Trzeba włożyć do lodówki na noc minimum :)
Cześć! Dzieki za przepis. Mam pytanie. Ile blach pierniczków wychodzi z przepisu?
ok. 4 w zależności jak grube zrobisz i jakie foremki :)
A czy nic się nie stanie jak dłużej będzie ciasto z lodówce ?
Nie, natomiast można przed wałkowaniem wyciągnąć na ok. 15 minut :)
Czy mogę zrobić te pierniki bez wycinania, np. robiąc w dłoniach kulki i na blasze je lekko spłaszczyć? Ile czasu wtedy piec?
Ciężko mi powiedzieć ile by potrzebowały w zależności od grubości ok. 10-12 minut :)
Jeśli nie masz foremek wytnij okrągłe np szklanką lub kieliszkiem do wina.