Znajdź swój przepis

Ciasto bałwan w tropikach

5 grudnia, 2023

Ciasto bałwan w tropikach to połączenie biszkoptu, warstwy makowej i kremu śmietankowego z zatopionym ananasem.

Leciutkie ciasto biszkoptowe, które urzeka swoim delikatnym smakiem. Ananas fajnie komponuje się z kremem. Ciasto makowe nadaje cudownego posmaku.

Przepis jest bardzo prosty i etapy przygotowania można podzielić na dwa dni. Biszkopt i warstwę makową upiec dzień wcześniej, natomiast krem kolejnego dnia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO EUFORIA

CIASTO BURZA PIASKOWA

MAKOWIEC Z JABŁKAMI

bałwan w tropikach

CIASTO BAŁWAN W TROPIKACH

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

  • 6 jajek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
  • szczypta soli

WARSTWA MAKOWA

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki suchego maku w ziarenkach
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1 duża puszka pokrojonego ananasa

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Ananasa odsączamy z soku (syrop zostawiamy na później do nasączenia).
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę razem mąką ziemniaczaną przesiewamy do miseczki. Następnie w kilku porcjach dodajemy do masy delikatnie łącząc łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Identyczną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka na warstwę makową miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mak mieszamy z mąką i proszkiem. W kilku porcjach dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia na 1 – 2 minuty. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec dodajemy kawałki ananasa i mieszamy łyżką.
Biszkopt układamy na dnie formy i lekko nasączamy sokiem z ananasa. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy warstwą makową, następnie krem i druga warstwa biszkoptu. Całość przykrywamy folią i wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

bałwan w tropikach
bałwan w tropikach
bałwan w tropikach

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszka says:

    Czy do warstwy makowej nie powinny być dodane wiórki kokosowe ?

    1. Ja nie dodawałam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x