Ciasto burza piaskowa to połączenie ciasta makowego z powidłami, kremem i polewą z białej czekolady. Przepyszne, delikatnie i słodkie ciasto.
Biszkopt makowy jest puszysty, leciutki i świetnie współgra z kremem na bazie serka mascarpone. Pomiędzy intensywna w smaku warstwa z powidłami, która przełamuje smaki i nadaje lekkiej kwasowości.
Wierzch ciasta to polewa z białej czekolady, która nadaje słodyczy całemu deserowi.
Doskonałe ciasto na nadchodzące święta, imprezy lub rodzinne spotkania.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO BURZA PIASKOWA
BISZKOPT MAKOWY
- 3/4 szklanki maki w ziarenkach
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej/ budyniu w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 200 g białej czekolady
- 100 ml mleka
DODATKOWO
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- ziarenka maku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 10 minut, aż masa będzie puszysta i gęsta (powinna potroić swoją objętość). W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mak i delikatnie łączymy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Spód ciasta wkładamy na dno formy i smarujemy powidłami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy wprost pod widełki miksera żelatynę lub śmietan – fix. Wykładamy krem na powidła i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.
Mleko razem z kawałkami czekolady przekładamy do rondelka i na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką rozpuszczamy. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch dekorujemy paskami z ziarenek maku. Zostawiamy na ok. 15 minut i możemy kroić ciasto na kawałki.
Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta. Polecam zrobić na większej blaszce bo mi naprawdę wyrósł bardzo wysoki biszkopt.
Dziękuję :)