Znajdź swój przepis

Ciasto burza piaskowa

7 listopada, 2023

Ciasto burza piaskowa to połączenie ciasta makowego z powidłami, kremem i polewą z białej czekolady. Przepyszne, delikatnie i słodkie ciasto.

Biszkopt makowy jest puszysty, leciutki i świetnie współgra z kremem na bazie serka mascarpone. Pomiędzy intensywna w smaku warstwa z powidłami, która przełamuje smaki i nadaje lekkiej kwasowości.

Wierzch ciasta to polewa z białej czekolady, która nadaje słodyczy całemu deserowi.

Doskonałe ciasto na nadchodzące święta, imprezy lub rodzinne spotkania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAKOWIEC Z BEZĄ

PIERNIK Z MAKIEM

SEROMAKOWIEC

ciasto burza piaskowa

CIASTO BURZA PIASKOWA

BISZKOPT MAKOWY

  • 3/4 szklanki maki w ziarenkach
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej/ budyniu w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

WARSTWA ŚMIETANKOWA

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA CZEKOLADOWA

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml mleka

DODATKOWO

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • ziarenka maku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 10 minut, aż masa będzie puszysta i gęsta (powinna potroić swoją objętość). W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mak i delikatnie łączymy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Spód ciasta wkładamy na dno formy i smarujemy powidłami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy wprost pod widełki miksera żelatynę lub śmietan – fix. Wykładamy krem na powidła i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.
Mleko razem z kawałkami czekolady przekładamy do rondelka i na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką rozpuszczamy. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch dekorujemy paskami z ziarenek maku. Zostawiamy na ok. 15 minut i możemy kroić ciasto na kawałki.

ciasto burza piaskowa
ciasto burza piaskowa
ciasto burza piaskowa

Dołącz do dyskusji

  1. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta. Polecam zrobić na większej blaszce bo mi naprawdę wyrósł bardzo wysoki biszkopt.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x