Ciasto bezowe z kremem czekoladowym oraz śmietankowym. Na puszystym biszkopcie przełożone dżemem porzeczkowym.
Ciasto jest słodkie, lekkie z przepysznymi warstwami. Dżem nadaje lekkiej kwaśności, dzięki czemu nie jest przesłodzone.
Ciasto bezowe będzie idealne na święta, uroczystości lub spotkania rodzinne. Pomimo, iż wygląda na pracochłonne nie zabiera, aż tyle czasu jak się wydaje.
Bezę można wykonać i upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku lub szczelnym opakowaniu, aby nie chłonęła wilgoci. Przed podaniem wystarczy nałożyć na wierzch ciasta i kroić ostrym nożem.
Ciasto bezowe z kremem i porzeczkami nie wymaga polecania jest niezwykle i bogate w smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BEZOWE Z KREMEM I PORZECZKAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- alkohol (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia na niskich obrotach. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Identyczną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy bezę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 C następnie po włożeniu od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez 1,5 godz. Zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia. Wyjmujemy z blaszki i przechowujemy w zamkniętym piekarniku, aż do ułożenia na wierzchu ciasta.
Jeden blat biszkoptu układamy w formie i lekko nasączamy, smarujemy dżemem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęstą masę, następnie powoli wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy po łyżce nutellę i miksujemy tylko do połączenia. Do drugiej dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia.
Krem czekoladowy wykładamy na dżem, następnie przykrywamy drugim biszkoptem, który lekko nasączamy. Wykładamy jasny krem, następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem nakładamy warstwę bezową i kroimy na kawałeczki.
Czy zamiast żelatyny do kremu, można dać śmietan-fix ?
Tak
wygląda bardzo ładnie :)
Takim ciachem z pewnością można zaskoczyć rodzinę :)