Znajdź swój przepis

Ciasto milky way

15 kwietnia, 2016

Ciasto milky way to niesamowicie pyszne i słodkie ciasto. Kakaowy biszkopt, mleczna masa i do tego polewa czekoladowa. Ciasto jest idealnie i chociaż już kiedyś gościło na blogu ten przepis jest troszkę udoskonalony. Idealny dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem i do tego słodkie.

Biszkopt jest leciutki i za sprawą dodatku niewielkiej ilości oleju nie tak suchy. Jeśli lubisz można go nasączyć ponczen np. mocną herbatą lekko posłodzoną z dodatkiem alkoholu.

Krem na bazie masła oraz mleka w proszku jest cudowny w smaku. Mleczny, słodki i kremowy. Idealnie pasuje do kakaowego biszkoptu i po paru godzinach w lodówce dobrze zastyga. Ciasto ładnie się kroi i trzyma formę.

Ciasto milky way lub mleczna kanapka jest już znane od kilku lat i wcale się temu nie dziwie. Bardzo proste ciasto i zarazem przepyszne w smaku. Dzieciaki je uwielbiają, ale dla dorosłych wcale nie jest obojętne. Znam kilka osób, które spokojnie pochłonęłyby kilka takich kawałków.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

milky way

CIASTO MILKY WAY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml

REKLAMA:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki dodajemy w kilku małych porcjach i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec masę łączymy z olejem. Formę o wym. 25×35 lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Mleko podgrzewamy razem z cukrami do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy dodając niewielką ilość ostudzonego mleka. Na koniec łączymy z przesianym mlekiem w proszku dodając niewielkie porcje.
Biszkopt układamy w formie (można nasączyć ponczem) wykładamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i chwilę czekamy. Następnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

milky way przepis milky way przepis

milky way przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Mmm … jakie to jest pyszne wczoraj zrobiłam i milky way i ciasteczka : ” mocno czekoladowe ” z pani przepisu i wszystko wyszło cudownie ciasto musiałam zapakować szwagrowi bo zjadł aż 4 kawałki . ciasto jeden dzień posiedziało w lodówce a dziś się pięknie kroiło . Może jeszcze jutro do kawki jeszcze będzie ;)

  2. Izabella A. says:

    Ciasto dobre… ja nasączyłam pączem z herbaty i alkoholu. Bo wydawało mi się że będzie za słodkie i to raczej był dobry pomysł. Ja osobiście wolę ciasta o bardziej pełnym smaku jak np „Mississippi Mud Pie” jest obłędne. Ale Milky Way pokochała moja Córcia ????

  3. Właśnie mój biszkopt się studzi :) Tak mnie naszła ochota na to ciacho… a jako, że jest okazja to czemu by nie zrobić! :D

  4. Nie dodajemy proszku do pieczenia?

    1. Proszek zastępuje w tym przypadku mąka ziemniaczana

  5. Bardzo dobre ciacho.
    Krem świetny po prostu!!!
    :)

    1. Dzięki :)

  6. Jeśli chodzi o krem to co dzieje się z pozostałym mlekiem w którym rozpuszczaliśmy cukier? W przepisie jest podane, że niewielką ilość dodać do utartego masła, ale nie ma już nic co z pozostałym mlekiem, albo źle zrozumiałam ;) Pozdrawiam

    1. Niewielką ilość dodajemy, aż połączymy cale mleko z masłem.

  7. Zbyt duża pokusa… Ciężko by było się od niego oderwać, skoro już teraz nie mogę przestać na nie patrzeć :)

  8. amanda-butikzprzepisami says:

    Niesamowicie się prezentuje! :) Nie dziwię się że wszyscy za nim przepadają – sama zjadłabym kilka kawałków do kawki! :)

    1. Dziękuje :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij