Ciasto milky way to niesamowicie pyszne i słodkie ciasto. Kakaowy biszkopt, mleczna masa i do tego polewa czekoladowa. Ciasto jest idealnie i chociaż już kiedyś gościło na blogu ten przepis jest troszkę udoskonalony. Idealny dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem i do tego słodkie.
Biszkopt jest leciutki i za sprawą dodatku niewielkiej ilości oleju nie tak suchy. Jeśli lubisz można go nasączyć ponczen np. mocną herbatą lekko posłodzoną z dodatkiem alkoholu.
Krem na bazie masła oraz mleka w proszku jest cudowny w smaku. Mleczny, słodki i kremowy. Idealnie pasuje do kakaowego biszkoptu i po paru godzinach w lodówce dobrze zastyga. Ciasto ładnie się kroi i trzyma formę.
Ciasto milky way lub mleczna kanapka jest już znane od kilku lat i wcale się temu nie dziwie. Bardzo proste ciasto i zarazem przepyszne w smaku. Dzieciaki je uwielbiają, ale dla dorosłych wcale nie jest obojętne. Znam kilka osób, które spokojnie pochłonęłyby kilka takich kawałków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MILKY WAY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki dodajemy w kilku małych porcjach i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec masę łączymy z olejem. Formę o wym. 25×35 lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Mleko podgrzewamy razem z cukrami do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy dodając niewielką ilość ostudzonego mleka. Na koniec łączymy z przesianym mlekiem w proszku dodając niewielkie porcje.
Biszkopt układamy w formie (można nasączyć ponczem) wykładamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i chwilę czekamy. Następnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Mmm … jakie to jest pyszne wczoraj zrobiłam i milky way i ciasteczka : ” mocno czekoladowe ” z pani przepisu i wszystko wyszło cudownie ciasto musiałam zapakować szwagrowi bo zjadł aż 4 kawałki . ciasto jeden dzień posiedziało w lodówce a dziś się pięknie kroiło . Może jeszcze jutro do kawki jeszcze będzie ;)
Ciasto dobre… ja nasączyłam pączem z herbaty i alkoholu. Bo wydawało mi się że będzie za słodkie i to raczej był dobry pomysł. Ja osobiście wolę ciasta o bardziej pełnym smaku jak np „Mississippi Mud Pie” jest obłędne. Ale Milky Way pokochała moja Córcia ????
Właśnie mój biszkopt się studzi :) Tak mnie naszła ochota na to ciacho… a jako, że jest okazja to czemu by nie zrobić! :D
Nie dodajemy proszku do pieczenia?
Proszek zastępuje w tym przypadku mąka ziemniaczana
Bardzo dobre ciacho.
Krem świetny po prostu!!!
:)
Dzięki :)
Jeśli chodzi o krem to co dzieje się z pozostałym mlekiem w którym rozpuszczaliśmy cukier? W przepisie jest podane, że niewielką ilość dodać do utartego masła, ale nie ma już nic co z pozostałym mlekiem, albo źle zrozumiałam ;) Pozdrawiam
Niewielką ilość dodajemy, aż połączymy cale mleko z masłem.
Zbyt duża pokusa… Ciężko by było się od niego oderwać, skoro już teraz nie mogę przestać na nie patrzeć :)
Niesamowicie się prezentuje! :) Nie dziwię się że wszyscy za nim przepadają – sama zjadłabym kilka kawałków do kawki! :)
Dziękuje :)