Ciasto galaretkowe z pysznymi warstwami na bazie białek oraz lekkim biszkoptem. Ciasto jest niezwykle proste, smaczne i kolorowe. Lekka pianka jest nie za słodka, ale idealnie pasuje na deser dla dzieci lub w letnie dni.
Biszkopt wykonujemy z niewielką ilością oleju, aby lekko nawilżyć.
Warstwy galaretkowe ciasta u mnie są na bazie białek, ale możesz zamienić je np. serkiem homogenizowanym lub zwykłym serem na sernik lekko dosłodzonym. Dodatek ubitych białek sprawia, że ciasto jest niezwykle piankowe i leciutkie. Jeśli chcesz uzyskać tak piankową konsystencję, ale nie lubisz białek użyj ubitej śmietany i połącz z galaretkami.
Ciasto galaretkowe możesz wykonać na dowolnych smakach galaretek i budować kolory ciasta według własnego gustu. Ciasto jest tak leciutkie, że spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków.
Uwaga: podczas chłodzenia z warstw wytraca się niewielka warstwa galaretki tworząc ciekawy efekt wizualny.
CIASTO GALARETKOWE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWY:
- 8 białek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 galaretki cytrynowe
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, na niskich obrotach. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy biszkopt i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę, aby nam nie opadł. Zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę truskawkową, agrestową oraz brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dzielimy na trzy części. Do jednej części białek cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli ostudzoną galaretkę truskawkową. Wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aż stężeje. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałymi białkami zmieniając smak galaretki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.
Witam, a jeżeli zrobimy pianki z śmietanki kremówki to też wyjdą te kolorowe warstwy ?
Nie robiłam na śmietance, ale możliwe, że wtedy będą tylko same kolorowe pianki bez warstwy galaretki.
Ile czasu ciasto powinno stać w lodówce żeby nadawało się do krojenia?
minimum kilka godzin
Wygląda tak słonecznie – wręcz wakacyjnie :)
Ok , dziękuje serdecznie , wyglada przepysznie , zreszta wszystkie twoje przepisy są super !! Wypróbowałam dwa , jagodzianki , The best !!????
Na zdjęciu wyglada jakby była wylana galaretka pomiędzy warstwami pianek z białka ?
Podczas chłodzenia następuje delikatnie rozwarstwienie galaretki i stad taki efekt.
Jakie delikatne jak mgiełka! :) Cudowne, pastelowe kolory – pięknie wygląda na zdjęciach, jestem zachwycona! :)