Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami

2 czerwca, 2022

Idealne połączenie na lato, czyli ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe, lekki krem śmietankowy oraz warstwa truskawkowa.

Ciasto czekoladowe i truskawki to połączenie idealne, a jeśli jest jeszcze bita śmietana to już coś obłędnego w smaku.

Ciasto czekoladowe jest jednym z prostszych w wykonaniu i nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nie musisz go niczym nasączać, ponieważ jest już dostatecznie wilgotne.

Krem śmietankowy, czyli połączenie śmietanki i twarogu pasuje tutaj doskonale. Jedynie możesz dodać łyżkę soku z cytryny jeśli preferujesz lekko cytrynowy posmak.

REKLAMA:

Do ciasta możesz dodać w sezonie maliny i zastąpić galaretką malinową lub identycznie z wiśniami.

Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami to ten przepis, która warto zachować i do niego wracać. Po prostu pyszny klasyk wśród wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

WARSTWA TRUSKAWKOWA

  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 500 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao do miseczki. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość) przez ok. 10 minut. Dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub dużą łyżką. Wlewamy roztopione masło (gorące) i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170C przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce twaróg oraz przesiewamy cukier puder. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wykładamy krem na ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Na czas przygotowania galaretki można włożyć do lodówki (na lekko tężejący krem można wyłożyć pokrojone na kawałki truskawki). Galaretki zalewamy gorąca wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Witam. Czy mrożone truskawki sprawdzą się w tym przepisie?

    1. Tak, ale dodajemy mrożone od razu do galaretki i wykładamy na krem :) Uwaga: galaretka od razu się zetnie więc trzeba szybko działac :)

    2. Co zamiast żelatyny?

    3. Śmietan – fix :)

  2. Zrobiłem na 85 urodziny teścia
    Po tygodniu żona zamówiła taki sam na swoje urodziny ???? ciasto ma wzięcie ????

  3. W ilu łyżkach wody rozpuścić żelatynę?

    1. aneta Autor says:

      1/3 szklanki wody :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij