Idealne połączenie na lato, czyli ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe, lekki krem śmietankowy oraz warstwa truskawkowa.
Ciasto czekoladowe i truskawki to połączenie idealne, a jeśli jest jeszcze bita śmietana to już coś obłędnego w smaku.
Ciasto czekoladowe jest jednym z prostszych w wykonaniu i nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nie musisz go niczym nasączać, ponieważ jest już dostatecznie wilgotne.
Krem śmietankowy, czyli połączenie śmietanki i twarogu pasuje tutaj doskonale. Jedynie możesz dodać łyżkę soku z cytryny jeśli preferujesz lekko cytrynowy posmak.
Do ciasta możesz dodać w sezonie maliny i zastąpić galaretką malinową lub identycznie z wiśniami.
Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami to ten przepis, która warto zachować i do niego wracać. Po prostu pyszny klasyk wśród wypieków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g masła
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 500 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao do miseczki. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość) przez ok. 10 minut. Dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub dużą łyżką. Wlewamy roztopione masło (gorące) i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170C przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce twaróg oraz przesiewamy cukier puder. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wykładamy krem na ciasto czekoladowe i wyrównujemy. Na czas przygotowania galaretki można włożyć do lodówki (na lekko tężejący krem można wyłożyć pokrojone na kawałki truskawki). Galaretki zalewamy gorąca wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Witam. Czy mrożone truskawki sprawdzą się w tym przepisie?
Tak, ale dodajemy mrożone od razu do galaretki i wykładamy na krem :) Uwaga: galaretka od razu się zetnie więc trzeba szybko działac :)
Co zamiast żelatyny?
Śmietan – fix :)
Zrobiłem na 85 urodziny teścia
Po tygodniu żona zamówiła taki sam na swoje urodziny ???? ciasto ma wzięcie ????
W ilu łyżkach wody rozpuścić żelatynę?
1/3 szklanki wody :)