Ciasto Kubuś to duże zaskoczenie smaku dzięki połączeniu ciasta z sokiem. Biszkopt, masa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekkim posmaku pomarańczowym. Całość wieńczy połączenie Delicji pomarańczowych z galaretką o tym samym smaku. Dzieci będą zachwycone, a dorośli przekonają się do nowego smaku.
Ciasto jest niesamowite w smaku i chociaż przez długi czas patrzyłam na nie sceptycznie to w ostateczności skradł moje serce. Muszę tutaj wyznać, że nie lubię soków przecierowych i nigdy ich nie piję. Natomiast w takiej postaci odpowiada mi i smakuje.
Ciasto jest na bazie biszkoptu, ale jeśli chcesz uzyskać wersję ciasta bez pieczenia wystarczy użyć np. okrągłych biszkoptów bądź podłużnych. Efekt będzie nie mniej smaczny, a wykonasz ciasto o wiele szybciej.
Galaretki możesz rozpuścić przed rozpoczęciem ciasta, wtedy nie będziesz musiała na nie czekać, aż stężeją.
Krem Kubusiowy, czyli cały gwóźdź programu to bardzo proste połączenie soku, który zagęszczamy budyniami. Nie dodawałam więcej cukru, ponieważ dla mnie sok był odpowiednio słodki. Natomiast jeśli lubisz słodsze dodaje 1-2 łyżki. Smak Kubusia możesz dowolnie komponować, tutaj nie ma ograniczeń. Ja bazowałam na marchewkowym z dodatkiem jabłka i pomarańczy.
Krem śmietankowy połączyłam z galaretką, która ładnie ustabilizowała masę i dodała fajnego posmaku pomarańczy.
Wierch ciasta dekorujemy Delicjami i wylewamy galaretką.
Ciasto Kubuś jest lekkie, słodkie i zaskoczy na pewno niejedną osobę, która nie jest przekonana do tych połączeń. Pomarańcza fajnie podkręca smak i nadaje świeżości, przez co ciasto nie jest mdłe.
Idealne na przeróżne okazje domowe, ale nie tylko. Fajnie sprawdzi się w letnie dni lub dla osób, które szukają nowych pomysłów na ciasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KUBUŚ
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ:
- 1 l soku Kubuś lub innego
- 3 budynie waniliowe, proszek
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka pomarańczowa
- 250 ml gorącej wody
DODATKOWO:
- opakowanie Delicji np. pomarańczowych
- 2 galaretki pomarańczowe
- 600 ml gorącej wody
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
powoli
dodajemy
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
dodajemy
po
jednym
żółtku
i
miksujemy
na
niskich
obrotach.
W
kilku
porcjach
dodajemy
przesiane
mąki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy
dużą
łyżką
lub
szpatułka.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
15-20
min
do
suchego
patyczka.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
W
250
ml
soku
wymieszaj
przesiany
proszek
budyniowy.
Resztę
soku
zagotuj,
następnie
cały
czas
mieszając
wlej
mieszaninę
soku
z
proszkiem.
Mieszaj,
aż
do
zagotowania.
Gorący
krem
wylej
na
biszkopt,
owiń
folią
i
zostaw
do
wystudzenia.
Galaretkę
rozprowadź
w
szklance
wody
i
zostaw
do
całkowitego
wystudzenia
i
lekkiego
zagęszczenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywna
masę,
pod
koniec
cały
czas
miksując
wlewamy
powoli
galaretkę.
Wykładamy
na
krem
z
Kubusia.
Na
wierzchu
układamy
delicje
czekoladą
do
góry.
Na
czas
przygotowania
galaretki
wkładamy
do
lodówki.
Galaretki
pomarańczowe
rozpuszczamy
w
600
ml
gorącej
wody.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia,
wkładamy
do
lodówki,
aż
zacznie
być
tężejąca.
Pokrywamy
wierzch
ciasta
galaretką
i
wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin.
Komentarze
A jaki smak Kubusia użyć?
To juz zależy od ulubionego smaku
Białka a żółtka dodajemy później
Dzień dobry,
Niestety krem śmietankowy mi nie wyszedł. Za pierwszym razem wszystko mi się zważyło, za drugim miało dziwną konsystencję i nie smakowało mi. Zrobiłam bez kremu zobaczymy co mi wyjdzie