Znajdź swój przepis

Ciasto Kubuś

21 kwietnia, 2016

Ciasto Kubuś to duże zaskoczenie smaku dzięki połączeniu ciasta z sokiem. Biszkopt, masa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekkim posmaku pomarańczowym. Całość wieńczy połączenie Delicji pomarańczowych z galaretką o tym samym smaku. Dzieci będą zachwycone, a dorośli przekonają się do nowego smaku.

Ciasto jest niesamowite w smaku i chociaż przez długi czas patrzyłam na nie sceptycznie to w ostateczności skradł moje serce. Muszę tutaj wyznać, że nie lubię soków przecierowych i nigdy ich nie piję. Natomiast w takiej postaci odpowiada mi i smakuje.

Ciasto jest na bazie biszkoptu, ale jeśli chcesz uzyskać wersję ciasta bez pieczenia wystarczy użyć np. okrągłych biszkoptów bądź podłużnych. Efekt będzie nie mniej smaczny, a wykonasz ciasto o wiele szybciej.

Galaretki możesz rozpuścić przed rozpoczęciem ciasta, wtedy nie będziesz musiała na nie czekać, aż stężeją.

REKLAMA:

Krem Kubusiowy, czyli cały gwóźdź programu to bardzo proste połączenie soku, który zagęszczamy budyniami. Nie dodawałam  więcej cukru, ponieważ dla mnie sok był odpowiednio słodki. Natomiast jeśli lubisz słodsze dodaje 1-2 łyżki. Smak Kubusia możesz dowolnie komponować, tutaj nie ma ograniczeń. Ja bazowałam na marchewkowym z dodatkiem jabłka i pomarańczy.

Krem śmietankowy połączyłam z galaretką, która ładnie ustabilizowała masę i dodała fajnego posmaku pomarańczy.

Wierch ciasta dekorujemy Delicjami i wylewamy galaretką.

Ciasto Kubuś jest lekkie, słodkie i zaskoczy na pewno niejedną osobę, która nie jest przekonana do tych połączeń. Pomarańcza fajnie podkręca smak i nadaje świeżości, przez co ciasto nie jest mdłe.

Idealne na przeróżne okazje domowe, ale nie tylko. Fajnie sprawdzi się w letnie dni lub dla osób, które szukają nowych pomysłów na ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kubuś przepis

REKLAMA:

CIASTO KUBUŚ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ:

  • 1 l soku Kubuś lub innego
  • 3 budynie waniliowe, proszek

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • opakowanie Delicji np. pomarańczowych
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 600 ml gorącej wody

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach. W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułka. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy. Resztę soku zagotuj, następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem. Mieszaj, aż do zagotowania. Gorący krem wylej na biszkopt, owiń folią i zostaw do wystudzenia.
Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubijamy na sztywna masę, pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę. Wykładamy na krem z Kubusia. Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

ciasto kubuś przepis ciasto kubuś przepis ciasto kubuś przepis ciasto kubuś przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dla osób które lubią gramatury 😛
    Biszkopt cukier 120g, mąka pszenna 55g, skrobia ziemniaczana 25g, reszta jak w przepisie. Ciasto jest proste i bardzo efektownie się prezentuje

  2. W przypadku wykorzystania biszkoptów podłożonych, należy zalać gorąca masa czy lekko ostudzic? Zastanawiam się czy biszkopty się nie rozmięka całkowicie od goracego

    1. Lekko ostudzić :)

  3. A jaki smak Kubusia użyć?

    1. aneta Autor says:

      To juz zależy od ulubionego smaku :)

  4. aneta Autor says:

    Białka a żółtka dodajemy później

  5. Dzień dobry,
    Niestety krem śmietankowy mi nie wyszedł. Za pierwszym razem wszystko mi się zważyło, za drugim miało dziwną konsystencję i nie smakowało mi. Zrobiłam bez kremu zobaczymy co mi wyjdzie

  6. Piekarnik termoobieg czy góra dół?

    1. aneta Autor says:

      Góra dół

  7. Witam
    Budynie po 40g czy 64g?

    1. aneta Autor says:

      Po 40 g

  8. Czy myśli Pani, że można by dać część kubusiowo-budyniową na samą górę? Poszukuję ciasta, które będzie miało pomarańczowy kolor :) pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że nie powinno być problemów :)

  9. Ewelina G. says:

    Budynie mają być na 0,5 l czy większe?

  10. A jakie proporcje na większą blachę? :)

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy podwoić składniki :)

  11. Ciasto bardzo smaczne i pięknie się prezentuje. Idealne dla dzieci. Nie za słodkie, nie za kwaśne:) Przepis jest bardzo dokładny więc nie było możliwości, aby się nie udało (zjedzone w 1 dzień)! :))

  12. cookiemonster says:

    O! To coś dla mnie! Uwielbiam Kubusia a ciastko prezentuje się wyśmienicie :)

    1. Dzięki :)

  13. Szkoda, że nie natknęłam się na ten przepis wcześniej, akurat takiego ciasta szukałam. Upiekłam z innego bloga Kubusia, niestety okazał się niewypałem… Masy były inne. Tego Twojego Kubusia muszę koniecznie spróbować!!!

  14. amanda-butikzprzepisami says:

    Wygląda niezwykle delikatnie – i ten piękny kolor! :) Fajnie, że można zrobić też wersję na biszkoptach :)

  15. Słyszałam o tym cieście. Bardzo podobne jest też Shrek, ale tamto z zielonego soku i galaretki ;)

    1. Shreka już kiedys robilam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij