Ciasto z kremem czekoladowym i owocami to prosty i pyszny deser idealny w letni czas. Przepis bazuje na cieście czekoladowym przełożonym mocno czekoladowym kremem i owocami letnimi.
Samo ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Dowolnie możesz je przekroić na dwie lub trzy porcje. Wychodzi puszyste i wilgotne.
Wykorzystałam śmietankę Łaciata 36%, która jest idealna do kremów i szybko się ubija. Krem w połączeniu z mascarpone i gorzką czekoladą jest leciutki, puszysty i doskonale pasuje do truskawek, malin i borówek.
Jest to moja propozycja na nadchodzące lato.
CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanka Łaciata 36%
- 400 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- owoce do dekoracji np. borówki, maliny, truskawki
- wiórki czekoladowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz kakao do miski. Dodajemy sól, cukier oraz cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej i sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm (ja wykonałam z 3/4 porcji w tortownicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na trzy części.
Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki i roztapiamy nad kąpielą wodną. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Łyżkę ubitej śmietanki przekładamy do czekolady i miksujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki i ponownie miksujemy. Czekoladę dodajemy do pozostałej ubitej śmietanki i szybko na niskich obrotach miksujemy. 1/4 kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim. Ponownie krem, blat ciasta i krem. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami. Ten przepis oraz wiele innych inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepszewkuchni.pl.
To ciasto bez jajek?
Tak :)