Ciasto z kremem czekoladowym i owocami to prosty i pyszny deser idealny w letni czas. Przepis bazuje na cieście czekoladowym przełożonym mocno czekoladowym kremem i owocami letnimi.
Samo ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Dowolnie możesz je przekroić na dwie lub trzy porcje. Wychodzi puszyste i wilgotne.
Wykorzystałam śmietankę Łaciata 36%, która jest idealna do kremów i szybko się ubija. Krem w połączeniu z mascarpone i gorzką czekoladą jest leciutki, puszysty i doskonale pasuje do truskawek, malin i borówek.
Jest to moja propozycja na nadchodzące lato.
CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanka Łaciata 36%
- 400 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- owoce do dekoracji np. borówki, maliny, truskawki
- wiórki czekoladowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz kakao do miski. Dodajemy sól, cukier oraz cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej i sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm (ja wykonałam z 3/4 porcji w tortownicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na trzy części.
Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki i roztapiamy nad kąpielą wodną. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Łyżkę ubitej śmietanki przekładamy do czekolady i miksujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki i ponownie miksujemy. Czekoladę dodajemy do pozostałej ubitej śmietanki i szybko na niskich obrotach miksujemy. 1/4 kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim. Ponownie krem, blat ciasta i krem. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami. Ten przepis oraz wiele innych inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepszewkuchni.pl.
A czy zamiast tego ciasta można zrobić ciemny albo jasny biszkopt? Chyba nawet jasny byłby lepszy bo wtedy krem ładnie odbijalby się od ciasta. Jak myślisz?
Jak najbardziej :)
To ciasto bez jajek?
Tak :)