Ciasto z kremem czekoladowym i owocami to prosty i pyszny deser idealny w letni czas. Przepis bazuje na cieście czekoladowym przełożonym mocno czekoladowym kremem i owocami letnimi.
Samo ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Dowolnie możesz je przekroić na dwie lub trzy porcje. Wychodzi puszyste i wilgotne.
Wykorzystałam śmietankę Łaciata 36%, która jest idealna do kremów i szybko się ubija. Krem w połączeniu z mascarpone i gorzką czekoladą jest leciutki, puszysty i doskonale pasuje do truskawek, malin i borówek.
Jest to moja propozycja na nadchodzące lato.
CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanka Łaciata 36%
- 400 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- owoce do dekoracji np. borówki, maliny, truskawki
- wiórki czekoladowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą
oraz
kakao
do
miski.
Dodajemy
sól,
cukier
oraz
cukier
waniliowy
i
ponownie
mieszamy.
Następnie
wlewamy
mleko,
olej
i
sok
z
cytryny.
Mieszamy
trzepaczką
tylko
do
połączenia.
Dno
tortownicy
o
średnicy
24
cm
(ja
wykonałam
z
3/4
porcji
w
tortownicy
20
cm)
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Boki
smarujemy
olejem
i
oprószamy
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170ºC
przez
około
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
ciasto
studzimy
i
kroimy
na
trzy
części.
Czekoladę
przekładamy
do
żaroodpornej
miseczki
i
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną.
Zostawiamy
do
ostygnięcia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
ponownie
miksujemy.
Łyżkę
ubitej
śmietanki
przekładamy
do
czekolady
i
miksujemy.
Następnie
dodajemy
2
łyżki
i
ponownie
miksujemy.
Czekoladę
dodajemy
do
pozostałej
ubitej
śmietanki
i
szybko
na
niskich
obrotach
miksujemy.
1/4
kremu
wykładamy
na
blat
ciasta,
przykrywamy
drugim.
Ponownie
krem,
blat
ciasta
i
krem.
Ostatnią
częścią
kremu
smarujemy
boki.
Wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
całą
noc.
Wierzch
dekorujemy
świeżymi
owocami.
Ten
przepis
oraz
wiele
innych
inspiracji
kulinarnych
znajdziecie
na
stronie
Najlepszewkuchni.pl.
Komentarze
To ciasto bez jajek?
Tak