Ptasie mleczko z chia to wersja fit dla osób, które dbają o dietę. Mleko kokosowe i zatopione w niej nasiona chia oraz masa czekoladowa. Całość tworzy pyszną i zdrową słodycz, którą wykonasz w kilka chwil.
Mleko kokosowe możesz wykonać w domu z TEGO przepisu lub kupić gotowe w puszce. Łączymy je z nasionami chia, które z czasem pęcznieją i tworzą lekko budyniową konsystencję. Masę słodzimy ksylitolem lub miodem w zależności od tego jak słodkie lubisz desery.
Masę czekoladową wykonujemy na bazie gorzkiej czekolady z mlekiem kokosowym. Zagęszczamy agarem, czyli naturalną substancją zagęszczającą lub żelatyną.
Ptasie mleczko z chia to doskonały sposób na dostarczenie odrobiny zdrowej słodyczy. Nasiona chia są uznawane za tzw. super food. Zawierają więcej omega-3 niż łosoś, trzy razy więcej żelaza niż szpinak i przede wszystkim 6 razy więcej wapnia niż mleko. Zalecana są dla osób na diecie ponieważ, pęcznieją i dają uczucie sytości na dłużej.
Przepis inspirowany true taste hunters.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z nasionami chia.
PTASIE MLECZKO Z CHIA
SKŁADNIKI NA MASĘ Z CHIA:
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml mleka np. sojowego
- 4 łyżki nasion chia
- 4 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżeczki agaru lub 2 łyżki żelatyny
SKŁADNIKI NA CZĘŚĆ CZEKOLADOWĄ:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny
Mleko kokosowe podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód oraz agar. Chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. W wersji z żelatyną dodajemy do niej wcześniej 2 łyżki zimnej wody, gdy napęcznieje dodajemy do ciepłej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy czekoladowej i wkładamy do lodówki do stężenia. Wszystkie składniki na masę z chia przekładamy do garnuszka i chwilę gotujemy. W wersji z żelatyna postępujemy dokładnie tak samo jak powyżej. Zostawiamy do wystudzenia. Wylewamy masę na zastygnięta masę czekoladową. Wkładamy do lodówki, aby się ścięła. Następnie wylewamy pozostałą część czekoladową i wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Kroimy na kawałki.
Jakie jest tego makro?
Przepis wydawał się fajny. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wersja z żelatyna i mimo doby w lodówce wszystko pływa. Nie polecam
Czy to ma być mleko z puszki czy może być takie z kartonu np. Alpro?
z puszki :)
Piękne zdjęcie!
Pozdrawiam i dziękuję za wspomnienie, skąd przepis pochodzi. Można? Można! <3
xxx truetastehunters
Wygląda uroczo!
Wyglada nprawde super I pewno lepsze niz orginal !!!
Pycha:-)