Chleb z garnka (bez wyrabiania), który wystarczy wymieszać. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki wnętrze. Doskonały dla osób, które nigdy nie piekły chleba, a chcą wypróbować prosty przepis. Długo zachowuje świeżość i można cieszyć się jego smakiem nawet kilka dni.
Do wykonania przepisu na chleb z garnka potrzebny Ci będzie garnek z pokrywką (najlepiej żeliwny) lub naczynie żaroodporne o okrągłym kształcie z pokrywką. Chlebek na początku pieczemy pod przykryciem, natomiast później już bez, aby uzyskał złoty kolor i chrupiącą skórkę.
Najlepszy jest zaraz po wystudzeniu. Ma niesamowicie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepyszny do kanapek, past lub jako dodatek do zup.
Przy tym przepisie nie napracujesz się zbyt dużo. Wystarczy pamiętać, aby dzień wcześniej wykonać samo ciasto. Natomiast rano można cieszyć się świeżym pieczywem.
Mąką pszenną możesz zastąpić inną np. pełnoziarnistą lub orkiszową. Chlebek równie dobrze smakuje na mące owsianej.
Chlebek z garnka to przepyszny domowy wypiek, który nie ma żadnych chemicznych dodatków. Dokładnie wiesz co dajesz do środka.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chleby.
CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)
SKŁADNIKI NA CHLEB:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży suchych
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
sól,
oliwę
oraz
suche
drożdże.
Zalewamy
ciepłą
wodą
i
mieszamy
najlepiej
drewnianą
łyżką.
Ciasto
powinno
być
klejące
i
wilgotne.
Gotowe
zakrywamy
folią
spożywczą
i
zostawiamy
na
8-12
godz.
w
lodówce
lub
w
(dosyć
ciepłym
pomieszczeniu
na
około
4
godz).
Ciasto
wyciągamy
z
miski
i
formujemy
w
okrągłą
kulę
(dobrze
jest
oprószać
przy
tym
mąką).
Przekładamy
do
lekko
naoliwionego
garnka
z
pokrywką
(żeliwnego)
lub
naczynia
żaroodpornego
z
pokrywką.
Zamiast
oliwy
można
użyć
papieru
do
pieczenia.
Zostawiamy
na
około
30-40
min.
do
wyrośnięcia
owinięte
folią.
Pieczemy
przez
około
45
min
w
temp.
230
C
pod
przykryciem
i
następne
12-15
min.
już
bez
do
zarumienienia
skórki.
Gotowy
chlebek
studzimy
i
dopiero
wtedy
kroimy.
* użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy około 22 cm.
Komentarze
Czy musi to być maka pszenna czy może być jakaś inna bardziej dietetyczna?
może być np. orkiszowa
Czy chleb na drugi dzień nie wysycha? Jestem początkująca w dziedzinie pieczenia chleba i piekłam chleb z innego przepisu i w dzień pieczenia był ok a potem zrobił się suchy że nie dało się go dobrze pokroić a trzymany był cały czas w ściereczce.
Nie
Zrobiłam. Przepyszny i prosty w wykonaniu. Uwielbiam I love bake, gdzie do tej pory wszystkie wypieki nie dość że mi wyszły,to zawsze wychodzą przepyszne. Rewelacyjne przepisy!!!
Czy zamiast suchych drożdży można użyć świeżych? Jeśli tak to w jakiej ilości?
drożdży świeżych zawsze daje dwa razy tyle niż suchych