Znajdź swój przepis

Chleb z garnka (bez wyrabiania)

20 marca, 2017

Chleb z garnka (bez wyrabiania), który wystarczy wymieszać. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki wnętrze. Doskonały dla osób, które nigdy nie piekły chleba, a chcą wypróbować prosty przepis. Długo zachowuje świeżość i można cieszyć się jego smakiem nawet kilka dni.

Do wykonania przepisu na chleb z garnka potrzebny Ci będzie garnek z pokrywką (najlepiej żeliwny) lub naczynie żaroodporne o okrągłym kształcie z pokrywką. Chlebek na początku pieczemy pod przykryciem, natomiast później już bez, aby uzyskał złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Najlepszy jest zaraz po wystudzeniu. Ma niesamowicie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepyszny do kanapek, past lub jako dodatek do zup.

Przy tym przepisie nie napracujesz się zbyt dużo. Wystarczy pamiętać, aby dzień wcześniej wykonać samo ciasto. Natomiast rano można cieszyć się świeżym pieczywem.

Mąką pszenną możesz zastąpić inną np. pełnoziarnistą lub orkiszową. Chlebek równie dobrze smakuje na mące owsianej.

Chlebek z garnka to przepyszny domowy wypiek, który nie ma żadnych chemicznych dodatków. Dokładnie wiesz co dajesz do środka.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chleby.

chleb z garnka przepis

CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, oliwę oraz suche drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto powinno być klejące i wilgotne. Gotowe zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 8-12 godz. w lodówce lub w (dosyć ciepłym pomieszczeniu na około 4 godz).
Ciasto wyciągamy z miski i formujemy w okrągłą kulę (dobrze jest oprószać przy tym mąką). Przekładamy do lekko naoliwionego garnka z pokrywką (żeliwnego) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Zamiast oliwy można użyć papieru do pieczenia. Zostawiamy na około 30-40 min. do wyrośnięcia owinięte folią. Pieczemy przez około 45 min w temp. 230 C pod przykryciem i następne 12-15 min. już bez do zarumienienia skórki. Gotowy chlebek studzimy i dopiero wtedy kroimy.

* użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy około 22 cm.

chleb z garnka przepis chleb z garnka przepis chleb z garnka przepis chleb z garnka przepis chleb z garnka przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy po upieczeniu wyjąć z firmy czy poczekać aż wystygnie

    1. Mozna poczekac, az lekko wystygnie.

  2. Czy musi to być maka pszenna czy może być jakaś inna bardziej dietetyczna?

    1. aneta Autor says:

      może być np. orkiszowa

  3. Czy chleb na drugi dzień nie wysycha? Jestem początkująca w dziedzinie pieczenia chleba i piekłam chleb z innego przepisu i w dzień pieczenia był ok a potem zrobił się suchy że nie dało się go dobrze pokroić a trzymany był cały czas w ściereczce.

    1. aneta Autor says:

      Nie :)

  4. Zrobiłam. Przepyszny i prosty w wykonaniu. Uwielbiam I love bake, gdzie do tej pory wszystkie wypieki nie dość że mi wyszły,to zawsze wychodzą przepyszne. Rewelacyjne przepisy!!!

  5. Czy zamiast suchych drożdży można użyć świeżych? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    1. aneta Autor says:

      drożdży świeżych zawsze daje dwa razy tyle niż suchych :)

  6. ELŻBIETA says:

    Dzień dobry, proszę o wyjasnienie pozostawiamy w lodowce czy w ciepłym pomieszczeniu, co jest bardziej wskazane?
    Chcialabym miec pewnosc. Dziękuję.

    1. aneta Autor says:

      tutaj masz wybor w lodówce na noc lub w cieplym pomieszczeniu na 4 godziny i następnie trzeba go upiec :)

  7. … a czy można do tego chleba dodać np. żurawinę albo słonecznika? albo trochę otrąb?

    1. aneta Autor says:

      Jak najbardziej

  8. … upiekłam… upiekłam swój pierwszy w życiu chleb TEN właśnie i… i jestem z siebie dumna, i dziękuję za przepis, i chleb pięknie wyszedł, i pysznie; użyłam mąki pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej po połowie… pyyychaaa

  9. … upiekłam… upiekłam swój pierwszy w życiu chleb TEN właśnie i… i jestem z siebie dumna, i dziękuję za przepis, i chleb pięknie wyszedł, i pysznie; użyłam mąki pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej po połowie… pyyychaaa ????

    1. super!

  10. Mój właśnie się piecze ???? dziękuję za przepis ???? mam nadzieję, że mi wyjdzie ????

  11. Ile mąki trzeba dodać, żeby uformować bochenek? Moje ciasto chyba jest zbyt lejace:(

    1. Ilovebake says:

      Ciasto ma być dosyć rzadkie. Wystarczy jak go włożysz do garna i pozwolisz urosnąć.

  12. Przepis mi się podoba. Ale ile muszę dodać świeżych drożdży? Wole świeże niż w proszku

    1. Ilovebake says:

      Świeżych dodajesz około 10 g i robisz wcześniej zaczyn :)

  13. Jakiej wysokości jest garnek? Mam dosyć niski i nie wiem, czy ciasto z niego nie wycieknie w trakcie wyrastania lub pieczenia :)

    1. Ilovebake says:

      Moje naczynie żaroodporne miało około 10 cm wysokości + 2 cm pokrywka :) Możesz także zmniejszyć np. o 1/3 składniki jeśli garnek jest za mały.

    2. Czy moze Pani powiedziec jak zrobix zaczyn? I ta 1 lyzka oliwy to oliwa z oliwe?

    3. aneta Autor says:

      Zaczyn to odrobina ciepłego mleka/wody + drożdże + łyżeczka cukru + mąka, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.

  14. w opisie jest napisane, że na noc dajemy do ciepłego pomieszczenia a na pierwszym zdjęciu, że wyrasta w lodówce, to jak w końcu???

    1. Ilovebake says:

      Już poprawione :) przepraszam za błąd

    2. dziękuję

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x