Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono, Zupy

Zupa pomidorowa

Wrzesień 20, 2022 , 2647 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Zupa pomidorowa tzw. pomidorówka to klasyczna zupa, którą możesz wykonać na rosole z dnia poprzedniego. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem, makaronem lub serowymi grzankami.

Zupa pomidorowa z tego przepisu może być doskonałym posiłkiem dla dzieci. Przepyszna, zdrowa i lekka zupa.

Pomidorówkę wykonałam na bazie passaty pomidorowej, ale możesz ją wykonać z koncentratu lub przecieru. W sezonie letnim polecam wykonać na lekko przesmażonych na maśle świeżych pomidorach.

Zupa pomidorowa to nie tylko smak dzieciństwa, kiedy gotowały je nasze mamy, ale także szybka i pożywna zupa doskonała na ciepły posiłek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

zupa-pomidorowa

ZUPA POMIDOROWA

SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki z kurczaka lub podudzia
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 duża marchewka
  • 1 por (jasna część)
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1 mała cebula
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wlewamy 2 l wody do garnka i lekko solimy. Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do miseczki zalewamy wodą i zostawiamy na 30 minut. Wodę wylewamy, kurczaka wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy razem z liściem laurowym i zielem przez ok. 30 minut. Po tym czasie wkładamy obrane warzywa (marchewkę, jasną część pora, pietruszkę, selera i cebulę). Gotujemy ok. 1 godzinę na niedużym ogniu w międzyczasie usuwamy łyżką szumowinę pojawiającą się na powierzchni. Po tym czasie wyciągamy mięso oraz warzywa. Wlewamy passatę pomidorową oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy i dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy do zupy cały czas mieszając, aby się nie zważyła. Chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

zupa-pomidorowa

Komentarze

Dodaj komentarz