Zupa pomidorowa tzw. pomidorówka to klasyczna zupa, którą możesz wykonać na rosole z dnia poprzedniego. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem, makaronem lub serowymi grzankami.
Zupa pomidorowa z tego przepisu może być doskonałym posiłkiem dla dzieci. Przepyszna, zdrowa i lekka zupa.
Pomidorówkę wykonałam na bazie passaty pomidorowej, ale możesz ją wykonać z koncentratu lub przecieru. W sezonie letnim polecam wykonać na lekko przesmażonych na maśle świeżych pomidorach.
Zupa pomidorowa to nie tylko smak dzieciństwa, kiedy gotowały je nasze mamy, ale także szybka i pożywna zupa doskonała na ciepły posiłek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
ZUPA POMIDOROWA
SKŁADNIKI:
- 2 ćwiartki z kurczaka lub podudzia
- 2 l wody
- 1 liść laurowy
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 1 duża marchewka
- 1 por (jasna część)
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera korzeniowego
- 1 mała cebula
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wlewamy 2 l wody do garnka i lekko solimy. Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do miseczki zalewamy wodą i zostawiamy na 30 minut. Wodę wylewamy, kurczaka wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy razem z liściem laurowym i zielem przez ok. 30 minut. Po tym czasie wkładamy obrane warzywa (marchewkę, jasną część pora, pietruszkę, selera i cebulę). Gotujemy ok. 1 godzinę na niedużym ogniu w międzyczasie usuwamy łyżką szumowinę pojawiającą się na powierzchni. Po tym czasie wyciągamy mięso oraz warzywa. Wlewamy passatę pomidorową oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy i dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy do zupy cały czas mieszając, aby się nie zważyła. Chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.