Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe z cukrową posypką

22 września, 2022

Ciasto dyniowe z cukrową posypką bez dodatku jajek. Najlepszy przepis z całego bloga, niezwykle lekkie, delikatne i wilgotne ciasto z pyszną chrupiącą posypką.

Ciasto dyniowe w cukrowej posypce z tego przepisu jest w formie wegańskiej. Nie zawiera jajek, a miód można zastąpić np. melasą. Mleko w cieście może być migdałowe, kokosowe, krowie, ryżowe lub sojowej.

Ciasto dyniowe ma przepiękny pomarańczowy kolor dzięki dodaniu zmiksowanej pieczonej dyni. Cynamon i przyprawy korzenne nadają mu niesamowitego aromatu i smaku.

Ciasto spokojnie może być przechowywane nawet kilka dni i nie straci swoich walorów smakowych. Ten przepis jest moim ulubionych na szybkie i bezproblemowe ciasto dyniowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.

ciasto-dyniowe

CIASTO DYNIOWE Z CUKROWĄ POSYPKĄ

SKŁADNIKI:

CIASTO DYNIOWE

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka np. migdałowego
  • 2 łyżki miodu lub melasy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

CUKROWA POSYPKA

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Przepis na puree z dyni znajdziesz TUTAJ

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 12 x 29 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Puree z dyni mieszamy razem z cukrem, olejem, mlekiem, miodem oraz wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę razem z proszkiem, cynamonem, imbirem i gałką. Dokładnie mieszamy dodając szczyptę soli. Dodajemy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i wierzch ciasta obsypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez ok. 15 minut, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

ciasto-dyniowe ciasto-dyniowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć mrożonego puree?? Oczywiście po rozmrożeniu

  2. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Zmniejszyłam ilość cukru w cieście do 100 g i dałam ok. 1 łyżki miodu, ale myślę, że można jeszcze troszkę zmniejszyć ilość cukru i i tak będzie wystarczająco słodkie dzięki cukrowej posypce.

  3. Rewelacyjny przepis, ciasto pyszne tylko za dużo cukru i pomimo tego że zmniejszyłam ilość to i tak wyszło bardzo słodkie.

  4. ClaudiaMorningstar says:

    Uwielbiam dobre ciasto dyniowe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x