Znajdź swój przepis

Bułeczki Bawarskie

1 września, 2012

Bułeczki bawarskie zobaczyłam w Lidlu i musiałam sprawdzić koniecznie jaki jest domowy przepis na ich wykonanie. Odpowiedni znalazłam na stronce niesamowite smaki i zabrałam się do pracy, efekty oceńcie sami. Bułki Bawarskie to narodowy wypiek Niemiecki, a może bardziej popularny na Bawarii. Zatapia się je w specjalnym roztworze wody z sodą, stąd ten mocno złoty kolor wierzchu, natomiast przecięcia pozostają nadal białe. Cały sekret ich uroku:). W smaku lekko przypominają słone paluszki. Z przepisu zamiast bułeczek możemy formować precle. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO POCZĄTKOWE:

ILOŚĆ: ok. 15-16 bułeczek

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 22 g suchych drożdży

SKŁADNIKI NA CIASTO WŁAŚCIWE:

REKLAMA:
  • 700 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 60 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA LAUGE „SOLANKĘ”:

  • 50 g sody oczyszczonej
  • 1 l wody

Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy drożdże, miód oraz ciepłą wodę i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub rękami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do miski. Zostawiamy je na 5 min, aby odpoczęło. Następnie formujemy bułeczki ( zobacz film jak profesjonalnie formować bułki kliknij TUTAJ ) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Po tym czasie blaszkę wstawiamy na pół godziny do zamrażarki, aby bułeczki nie opadły podczas maczania w solance. Sodę wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień. Wierzch bułeczek maczamy na 30 sekund w solance. Układamy bułeczki na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk. Bułeczki możemy posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy kolejne 10 min. Smacznego.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij