Bułeczki bawarskie zobaczyłam w Lidlu i musiałam sprawdzić koniecznie jaki jest domowy przepis na ich wykonanie. Odpowiedni znalazłam na stronce niesamowite smaki i zabrałam się do pracy, efekty oceńcie sami. Bułki Bawarskie to narodowy wypiek Niemiecki, a może bardziej popularny na Bawarii. Zatapia się je w specjalnym roztworze wody z sodą, stąd ten mocno złoty kolor wierzchu, natomiast przecięcia pozostają nadal białe. Cały sekret ich uroku:). W smaku lekko przypominają słone paluszki. Z przepisu zamiast bułeczek możemy formować precle. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO POCZĄTKOWE:
ILOŚĆ: ok. 15-16 bułeczek
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 22 g suchych drożdży
SKŁADNIKI NA CIASTO WŁAŚCIWE:
- 700 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 60 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA LAUGE „SOLANKĘ”:
- 50 g sody oczyszczonej
- 1 l wody
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy drożdże, miód oraz ciepłą wodę i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub rękami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do miski. Zostawiamy je na 5 min, aby odpoczęło. Następnie formujemy bułeczki ( zobacz film jak profesjonalnie formować bułki kliknij TUTAJ ) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Po tym czasie blaszkę wstawiamy na pół godziny do zamrażarki, aby bułeczki nie opadły podczas maczania w solance. Sodę wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień. Wierzch bułeczek maczamy na 30 sekund w solance. Układamy bułeczki na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk. Bułeczki możemy posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, następnie zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy kolejne 10 min. Smacznego.