Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Tarty

Tarta z owocami i mascarpone

Wrzesień 3, 2012 , 320501 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tarta-z-owocami-1

Tarta z owocami i mascarpone to pyszne ciasto, krem i warstwa owoców – czy można chcieć czegoś więcej? Zajadaliśmy się nią cały weekend i nie mogliśmy wyjść z podziwu jaka jest dobra:). Ciasto możemy wykonać o wiele wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce, a w zamrażarce nawet do 2 tyg. Przygotować ją możemy z dowolnymi owocami, zamiast cukru do nadzienia możemy dodać białą czekoladę i smak będzie jeszcze pyszniejszy:). Tarta to nasze pożegnanie lata i świętowanie moich urodzin:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30 %, schłodzonej
  • ok. 500-600 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówki )

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy na min. pół godziny do lodówki ( możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc ). Po tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty ( u mnie 26 cm ) przyciskając, aby dokładnie przywarło do formy. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki. Pieczemy przez ok. 25 min w temp. 180 C. Po upieczeniu studzimy. Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Kremem wykładamy spód tarty i dekorujemy owocami. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Beata Lipiec 4, 2020 at 08:24

    Czy masło może być twarde wyjęte prosto w lodówki czy musi być miękkie?

    • Odpowiedz aneta Lipiec 4, 2020 at 20:54

      Z lodówki :)

  • Odpowiedz Aleksandra ?. Kwiecień 12, 2017 at 06:48

    Mogę z tych składników upiec tartę na formie 31 cm? Czy raczej powinnam zwiększyć ilość składników?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 12, 2017 at 08:02

      Trzeba zwiększyć składniki tak o 1/3 :)

      • Odpowiedz Aleksandra ?. Kwiecień 12, 2017 at 09:43

        Dzięki ;)

    1 2

    Dodaj komentarz