Znajdź swój przepis

Tarta z owocami i mascarpone

3 września, 2012

Tarta z owocami i mascarpone to pyszne ciasto, krem i warstwa owoców – czy można chcieć czegoś więcej? Zajadaliśmy się nią cały weekend i nie mogliśmy wyjść z podziwu jaka jest dobra:). Ciasto możemy wykonać o wiele wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce, a w zamrażarce nawet do 2 tyg. Przygotować ją możemy z dowolnymi owocami, zamiast cukru do nadzienia możemy dodać białą czekoladę i smak będzie jeszcze pyszniejszy:). Tarta to nasze pożegnanie lata i świętowanie moich urodzin:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30 %, schłodzonej
  • ok. 500-600 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówki )

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy na min. pół godziny do lodówki ( możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc ). Po tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty ( u mnie 26 cm ) przyciskając, aby dokładnie przywarło do formy. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki. Pieczemy przez ok. 25 min w temp. 180 C. Po upieczeniu studzimy. Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Kremem wykładamy spód tarty i dekorujemy owocami. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. aneta Autor says:

    Tak :)

  2. Czy masło może być twarde wyjęte prosto w lodówki czy musi być miękkie?

    1. aneta Autor says:

      Z lodówki :)

  3. Aleksandra ?. says:

    Mogę z tych składników upiec tartę na formie 31 cm? Czy raczej powinnam zwiększyć ilość składników?

    1. Trzeba zwiększyć składniki tak o 1/3 :)

    2. Aleksandra ?. says:

      Dzięki ;)

  4. karmelotta says:

    Ile czekolady białej dodać zamiast cukru do kremu? I w którym momencie ją dodać?

    1. Ilovebake says:

      Dzień wcześniej podgrzej około 50 g białej czekolady razem z kremówką. Ostudź i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia miksuj razem z mascarpone na gęsty krem.

  5. Super przepis !! Tarta pyszna, wszyscy byli zachwyceni :-)

  6. Madzialena says:

    Chciałabym zrobić tartę ale wiem ze teraz na dobre maliny i borówki nie mam co liczyć :( jakimi innymi owocami mogłabym je zastąpić?

    1. Ilovebake says:

      Mozesz uzyc np brzoskwin z puszki, swiezych owocow mango, winogron, kiwi itp ja uwielbiam z bardziej kwasnymi owocami ale tutaj licza sie indywidualne smaki :)

  7. Witam. Jestem w trakcie robienia tego cudeńka jednak nie mam ekstraktu z wanilii czy ciasto obejdzie się bez tego? :)

    1. Tak, mozesz pominac :)

  8. Jeśli już robie jakieś słodkości, inspiruje się Twoimi przepisami. Zawsze wszystko wychodzi wspaniałe. Dziś robie pierwszy raz tarte. Mam nadzieje,ze również wyjdzie doskonale! Pozdrawiam!

    1. Bardzo sie ciesze :) w razie jakis pytan jestem do Twojej dyspozycji ;) pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij