Znajdź swój przepis

Ciasto krówka

12 listopada, 2012

Ciasto krówka jest bardzo popularne i nie mogło zabraknąć na moim blogu. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują i co ważne nie tworzą przesłodzonej kompozycji. Płaty ciasta można upiec kilka dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu, aby stało się miękkie. Niestety ciasta miodowe mają tendencję do tego, że po upieczeniu są dosyć twarde i musi minąć parę dni, aby stały się delikatniejsze. Super na jakiekolwiek przyjęcie, domową uroczystość lub święta.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżki miodu
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1/2 puszki masy krówkowej ( kajmak )
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączmy. Następnie wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto będzie jednolite.

Formę ( 26×20 cm ) lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy ( możemy także podzielić, je na dwie części i upiec osobno ). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do lekkiego zarumienienia skórki. Ostudzone ciasto przekrawamy nożem strunowym lub zwykłym.

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przekładamy na płat ciasta i przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając.

Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i ogrzewamy, aby lepiej się rozprowadzała. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na min. jeden dzień, a najlepsze jest po 3 dniach, ponieważ ciasto zaczyna mięknąć. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Dziękuję za radę! Ciasto wyszło pyszne. Sąsiedzi byli pod wrażeniem ;) Ja upiekłam na trochę mniejszej blaszce (20x20cm) i proporcje wyszły – jak na moje oko – idealnie :) Orzechy włoskie zastąpiłam posiekanymi migdałami, bo akurat były pod ręką ;) koniecznie spróbujcie przepisu!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij