Znajdź swój przepis

Ciasto brzdąc

1 września, 2022

Ciasto brzdąc na jasnym biszkopcie z lekkim kremem kakaowym. Idealne ciasto na przeróżne święta, okazje i urodziny.

W oryginalnym przepisie krem  był na bazie kwaśnej śmietany, ale ja wykonałam lżejszą i delikatniejszą wersję w smaku.

Leciutki, puszysty biszkopt nasączony ponczem na bazie pomarańczy i odrobiny alkoholu. Krem jest z dodatkiem kakao, który świetnie współgra z ciastem.

Ciasto brzdąc to szybkie i proste ciasto, które możesz przyrządzić na urodziny dla dzieci, święta lub imprezy. Ciasto możesz przełożyć dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi w wersji jesiennej.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

brzdąc

CIASTO BRZDĄC

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM KAKAOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki wody

NASĄCZENIE

REKLAMA:
  • 1/3 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki alkoholu np. wódki (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

* żelatynę możemy zastąpić śmietan – fixem

Formę o wymiarach 24 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia i lekko wycinamy wierzch biszkoptu lub przekrawamy na pół. Jeden blat układamy na dnie formy i nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki mieszamy ze sobą).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i kakao. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy. Połowę kremu wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugą częścią, lekko nasączamy i ponownie wykładamy krem. Za pomocą łopatki cukierniczej wykonujemy na wierzchu wzorek. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy wierzch posiekanymi orzeszkami.

brzdąc brzdąc

Dołącz do dyskusji

  1. Ile dać tego Śmietan-fixu żeby zastąpić żelatynę? 4 łyżeczki czy cała paczuszka?

    1. Minimum jedno opakowanie lub dwie :)

  2. W opisie wykonania biszkoptu zabrakło fragmentu kiedy dodać żółtka! :)

    1. Poprawione :)

  3. Mam jajka podwójne (dwa żółtka). Ile powinnam dać ich do biszkoptu? Jak to przeliczyć?

    1. aneta Autor says:

      Jeśli są duże to zmniejszamy o jedno jajko :)

  4. Wyglada bardzo apetycznie i napewno jest smaczne ????Nastempny wekend zrobie .
    Pozdrawwiam serdecznie. A.G.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij