Ciasto brzdąc na jasnym biszkopcie z lekkim kremem kakaowym. Idealne ciasto na przeróżne święta, okazje i urodziny.
W oryginalnym przepisie krem był na bazie kwaśnej śmietany, ale ja wykonałam lżejszą i delikatniejszą wersję w smaku.
Leciutki, puszysty biszkopt nasączony ponczem na bazie pomarańczy i odrobiny alkoholu. Krem jest z dodatkiem kakao, który świetnie współgra z ciastem.
Ciasto brzdąc to szybkie i proste ciasto, które możesz przyrządzić na urodziny dla dzieci, święta lub imprezy. Ciasto możesz przełożyć dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi w wersji jesiennej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BRZDĄC
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM KAKAOWY
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny*
- 1/3 szklanki wody
NASĄCZENIE
- 1/3 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki alkoholu np. wódki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
* żelatynę możemy zastąpić śmietan – fixem
Formę o wymiarach 24 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia i lekko wycinamy wierzch biszkoptu lub przekrawamy na pół. Jeden blat układamy na dnie formy i nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki mieszamy ze sobą).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i kakao. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy. Połowę kremu wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugą częścią, lekko nasączamy i ponownie wykładamy krem. Za pomocą łopatki cukierniczej wykonujemy na wierzchu wzorek. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy wierzch posiekanymi orzeszkami.
Ile dać tego Śmietan-fixu żeby zastąpić żelatynę? 4 łyżeczki czy cała paczuszka?
Minimum jedno opakowanie lub dwie :)
W opisie wykonania biszkoptu zabrakło fragmentu kiedy dodać żółtka! :)
Poprawione :)
Mam jajka podwójne (dwa żółtka). Ile powinnam dać ich do biszkoptu? Jak to przeliczyć?
Jeśli są duże to zmniejszamy o jedno jajko :)
Wyglada bardzo apetycznie i napewno jest smaczne ????Nastempny wekend zrobie .
Pozdrawwiam serdecznie. A.G.