Najlepsze brownie z czekoladą jakie jadłam jest właśnie z tego przepisu, aż 100 g kakao i 200 g gorzkiej czekolady. Bomba czekoladowa.
Do tego przepisu nie potrzeba używać miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Im mniej ciasto będzie wymieszane tym jego konsystencja będzie delikatniejsza i mniej ceglasta.
Brownie jest przepyszne zaraz po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, kiedy czekolada jest jeszcze roztopiona i fajnie wypływa z ciasta. Do środka możesz dodać orzechy np. włoskie, laskowe lub migdały i posiekać. Podkręcą smak i będą fajnie współgrały z czekoladą.
Brownie z czekoladą to mój faworyt wśród przepis na tego typu ciasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.
BROWNIE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
- 220 g roztopionego masła o temp. pokojowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 220 g cukru
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 g mąki tortowej
- 100 g kakao
- 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Masło mieszamy z olejem, cukrem, jajkami, solą, cynamonem i wanilią. Do mieszaniny bezpośrednio przesiewamy mąkę i kakao. Łączymy łyżką lub szpatułką (nie mieszamy zbyt długo tylko kilka ruchów). Na koniec dodajemy 3/4 posiekanej czekolady i ponownie chwilkę mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Patyczek powinien być wilgotny, ale niezbyt oblepiony ciastem. Zostawiamy do wystudzenia i dopiero kroimy na kawałki.