Znajdź swój przepis

Brownie z czekoladą

7 października, 2022

Najlepsze brownie z czekoladą jakie jadłam jest właśnie z tego przepisu, aż 100 g kakao i 200 g gorzkiej czekolady. Bomba czekoladowa.

Do tego przepisu nie potrzeba używać miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Im mniej ciasto będzie wymieszane tym jego konsystencja będzie delikatniejsza i mniej ceglasta.

Brownie jest przepyszne zaraz po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, kiedy czekolada jest jeszcze roztopiona i fajnie wypływa z ciasta. Do środka możesz dodać orzechy np. włoskie, laskowe lub migdały i posiekać. Podkręcą smak i będą fajnie współgrały z czekoladą.

Brownie z czekoladą to mój faworyt wśród przepis na tego typu ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie

BROWNIE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

  • 220 g roztopionego masła o temp. pokojowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 220 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 130 g mąki tortowej
  • 100 g kakao
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Masło mieszamy z olejem, cukrem, jajkami, solą, cynamonem i wanilią. Do mieszaniny bezpośrednio przesiewamy mąkę i kakao. Łączymy łyżką lub szpatułką (nie mieszamy zbyt długo tylko kilka ruchów). Na koniec dodajemy 3/4 posiekanej czekolady i ponownie chwilkę mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Patyczek powinien być wilgotny, ale niezbyt oblepiony ciastem. Zostawiamy do wystudzenia i dopiero kroimy na kawałki.

brownie brownie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x