Popularne teraz ciasteczka oreo robią furorę wśród dzieci, postanowiłam to wykorzystać i zobaczyć jak smakują takie domowe ciastka oreo. Przepis okazał się banalnie prosty i nie sprawiał większych problemów, zapach podczas pieczenia to już czysta rozkosz dla nosa. Same ciasteczka są mocno kakaowe, chrupiące, natomiast nadzienie mega słodkie i tworzy super połączenie. Polecam ze szklanką mleka po prostu niebo w gębie.
SKŁADNIKI :
ILOŚĆ: ok. 25 ciastek
- 70 g masła
- 1 ¼ szklanki mąki
- ¾ szklanki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 113 g masła, miękkiego
- 1 ¾ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników ( u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto). Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.
Poratujcie szybko, czy zamiast zwykłego kakao można dać takie słodkie?zabraliśmy sie za ciastka a tu pustka w pojemniku????
Bedzie nieco inna konsytencja, ale w smaku będą dobre :)
ok, zaraz zrobię
Nie wiem czy wyjdą ciasteczka i jak będą smakować. Wiem natomiast, że zagniecione ciasto przed włożeniem do zamrażalnika było pyyyyyszne. c.d.n.
Że wyszły ciasktka to fakt, ale one własnie całkiem wyszły z lodówki… i po ciastkach. jutro upiekę kolejne. Polecam, Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
Bardzo sie ciesze i zaluje tylko ze nie moglam podkrasc jednego ciasteczka :)
Zrobiłam, z kilkoma modyfikacjami: masła dodałam 50 g, pozostałe 20g zastąpiłam rozpuszczoną, dobrej jakości gorzką czekoladą (85%), zamiast cukru pudru dodałam drobny trzcinowy i zmniejszyłam jego ilość (ok pół szklanki), kakao miałam tylko 1/4 szklanki, dodałam za to ok 1/3 szklanki bardzo drobno pokruszonych (wyglądały jak kawa mielona :D) ziaren kakaowca, zamiast ekstraktu z wanilii ok. 2 łyżeczek domowego cukru waniliowego. Piekłam 7 minut. I… wyszły mi ciasteczka smakujące jak płatki Chocapic! Nadzienia zrobić nie zdążyłam, zniknęły za szybko. Pyyycha. Szkoda tylko, że nie wyszły Oreo, bo mam fazę ostatnio na te ciasteczka i chętnie zjadłabym zdrowszą, domową alternatywę. Mimo to, myślę że gdyby te moje zrobić w mniejszej wersji byłyby świetną, zdrowszą alternatywą dla dzieci (i nie tylko) które za wspomnianymi płatkami przepadają.
zaraz je zrobie
Kurde, skopałem. Wziąłem 122 g masła do nadzienia i wybuchło.
Jak to wybuchlo? :-)
Taki tylko żarcik odnośnie aptekarskiej precyzji podania gramatury masła do nadzienia :P
Czy mozna czyms zastapic ekstrekt z wanilii? Nie moge go nigdzie dostac, a teraz juz nawet nie mam czasu biegac po sklepach (siedze w domku z synkiem i jego ospa ;) )
Ekstrakt rzadko kiedy znajdziemy w sklepach. Można go zastąpić esencją waniliową :)
Piotr i Pawel – maly sloiczek za 49 zl. Starcza na dlugoooo.
Dzięki za info :)
jak dla mnie nadzienie zdecydowanie za slodkie , następnym razem dam 2x mniej cukru