Znajdź swój przepis

Domowe ciastka oreo

17 sierpnia, 2012

Popularne teraz ciasteczka oreo robią furorę wśród dzieci, postanowiłam to wykorzystać i zobaczyć jak smakują takie domowe ciastka oreo. Przepis okazał się banalnie prosty i nie sprawiał większych problemów, zapach podczas pieczenia to już czysta rozkosz dla nosa. Same ciasteczka są mocno kakaowe, chrupiące, natomiast nadzienie mega słodkie i tworzy super połączenie. Polecam ze szklanką mleka po prostu niebo w gębie.

SKŁADNIKI :

ILOŚĆ: ok. 25 ciastek

  • 70 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ¾ szklanki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 113 g masła, miękkiego
  • 1 ¾ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

REKLAMA:

Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.

Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników ( u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto). Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Poratujcie szybko, czy zamiast zwykłego kakao można dać takie słodkie?zabraliśmy sie za ciastka a tu pustka w pojemniku????

    1. Bedzie nieco inna konsytencja, ale w smaku będą dobre :)

  2. ok, zaraz zrobię

  3. Nie wiem czy wyjdą ciasteczka i jak będą smakować. Wiem natomiast, że zagniecione ciasto przed włożeniem do zamrażalnika było pyyyyyszne. c.d.n.

    1. Że wyszły ciasktka to fakt, ale one własnie całkiem wyszły z lodówki… i po ciastkach. jutro upiekę kolejne. Polecam, Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

    2. Bardzo sie ciesze i zaluje tylko ze nie moglam podkrasc jednego ciasteczka :)

  4. Zrobiłam, z kilkoma modyfikacjami: masła dodałam 50 g, pozostałe 20g zastąpiłam rozpuszczoną, dobrej jakości gorzką czekoladą (85%), zamiast cukru pudru dodałam drobny trzcinowy i zmniejszyłam jego ilość (ok pół szklanki), kakao miałam tylko 1/4 szklanki, dodałam za to ok 1/3 szklanki bardzo drobno pokruszonych (wyglądały jak kawa mielona :D) ziaren kakaowca, zamiast ekstraktu z wanilii ok. 2 łyżeczek domowego cukru waniliowego. Piekłam 7 minut. I… wyszły mi ciasteczka smakujące jak płatki Chocapic! Nadzienia zrobić nie zdążyłam, zniknęły za szybko. Pyyycha. Szkoda tylko, że nie wyszły Oreo, bo mam fazę ostatnio na te ciasteczka i chętnie zjadłabym zdrowszą, domową alternatywę. Mimo to, myślę że gdyby te moje zrobić w mniejszej wersji byłyby świetną, zdrowszą alternatywą dla dzieci (i nie tylko) które za wspomnianymi płatkami przepadają.

  5. zaraz je zrobie

  6. Kurde, skopałem. Wziąłem 122 g masła do nadzienia i wybuchło.

    1. Jak to wybuchlo? :-)

    2. Taki tylko żarcik odnośnie aptekarskiej precyzji podania gramatury masła do nadzienia :P

  7. Iwona1989 says:

    Czy mozna czyms zastapic ekstrekt z wanilii? Nie moge go nigdzie dostac, a teraz juz nawet nie mam czasu biegac po sklepach (siedze w domku z synkiem i jego ospa ;) )

    1. Ilovebake says:

      Ekstrakt rzadko kiedy znajdziemy w sklepach. Można go zastąpić esencją waniliową :)

    2. Piotr i Pawel – maly sloiczek za 49 zl. Starcza na dlugoooo.

    3. Dzięki za info :)

  8. jak dla mnie nadzienie zdecydowanie za slodkie , następnym razem dam 2x mniej cukru

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij