Znajdź swój przepis

Omlet biszkoptowy

9 sierpnia, 2012

Omlet biszkoptowy to dobry sposób na urozmaicenie śniadania lub kolacji. Jest bardzo pulchny ze względu na ubite białka. Możemy podawać z owocami, dżemem, miodem lub cukrem pudrem. Idealny również na śniadanie dla dzieci.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 omlet

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • masło do smażenia
  • dżem lub cukier puder do podania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, następnie żółtka oraz mąkę. Łączymy mikserem na niskich obrotach lub łyżką uważając, aby białka nie opadły. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła, przekładamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Pychotka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij