Omlet biszkoptowy to dobry sposób na urozmaicenie śniadania lub kolacji. Jest bardzo pulchny ze względu na ubite białka. Możemy podawać z owocami, dżemem, miodem lub cukrem pudrem. Idealny również na śniadanie dla dzieci.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 omlet
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- masło do smażenia
- dżem lub cukier puder do podania
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, następnie żółtka oraz mąkę. Łączymy mikserem na niskich obrotach lub łyżką uważając, aby białka nie opadły. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła, przekładamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego.
REKLAMA:
Pychotka