Znajdź swój przepis

Ciasto lion bez pieczenia

4 lutego, 2020

Ciasto lion bez pieczenia na herbatnikach z warstwą kajmakową na ryżu preparowanym i leciutkim kremem śmietankowym. Całość obsypana batonikami lion.

Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo proste. Kilka składników i mamy świetny deser bez pieczenia.

Ciasto lion bez pieczenia w tym przepisie występuje z ryżem preparowanym i masą kajmakową. Do tego lekki jak puszek krem śmietankowy z mleczną nutką. Całość przykryta batonikami lion i przełożona herbatnikami.

Po kilku godzinach w lodówce ciasto łączy się ze sobą i herbatniki miękną.

Ciasto jest słodkie, ale zarazem leciutkie. Pyszny sposób na deser inspirowany batonikiem lion.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto lion

CIASTO LION BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KAJMAKOWĄ:

  • 400 g kajmaku
  • 2 opakowania ryżu preparowanego
  • 100 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 4 duże batoniki lion lub sześć małych

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Układamy na dnie herbatniki. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz na koniec wsypujemy ryż i mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy wierzch folią. Wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch obsypujemy pokrojonymi batonikami.

ciasto lion ciasto lion

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Zastanawiam się czym, bez utraty walorów smakowych, można byłoby zastąpić batony lion. Niestety mają w składzie syrop glukozowo fruktozowoy. Może po prostu traktowana mleczna mleczna czekolada albo pokrojony wafelek w mlecznej czekoladzie?

    1. aneta Autor says:

      może byc:)

    2. Ja bym zastąpiła orzechami ziemnymi i polała czekoladą

  2. Czy można zrobić bez łączenia masła z kajmakiem to znaczy sam kajmak z ryżem preparowanym?

    1. aneta Autor says:

      Masło całość scala więc lepiej dodać

  3. Mam pytanie odnośnie żelatyny. Co zrobić jak nie mam mikrofali? Jak postępować wtedy z żelatyną?

    1. aneta Autor says:

      Dodaj żelatynę do gorącej wody (nie może być wrzątek).

  4. zafascynowane says:

    Super przepis ! piękne zdjęcia :)

    1. aneta Autor says:

      dziękuję :)

  5. Magdalena says:

    Mam pytanie do ilości ryżu preparowanego, 2 opakowania tzn ile gram?

    1. aneta Autor says:

      u nie jedno opakowanie mialo 2-2,5 szklanki. Gram niestety nie pamietam ;/

  6. Super przepis, tylko zastanawia mnie po co mleko w proszku się dodaje? Czy można go ominąć?

    1. aneta Autor says:

      Smakuje bardziej mlecznie krem i jest smaczniejszy z kajmakiem :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x