Znajdź swój przepis

Ciasto napoleon bez pieczenia

6 lutego, 2020

Ciasto napoleon bez pieczenia to bardzo szybki deser na bazie ciasteczek francuskich i kremu budyniowego.

Smak kremu przypomina klasyczną kremówkę, natomiast do środka dodajemy ciasteczka, które z czasem miękną i dajny fajny posmak.

Po kilku godzinach w lodówce ładnie się kroi na kawałeczki i nie rozpada.

Ciasto napoleon to połączenie delikatnego budyniowego smaku ze słodkimi ciasteczkami francuskimi. Bardzo szybki deser, który nie wymaga zbyt dużo przygotowań.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto napoleon

CIASTO NAPOLEON BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 opakowania ciastek francuskich ok. 600 g (np. Bonitki z masłem)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml. 

500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, aż uzyskamy gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia pod folią spożywczą.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy po łyżce budyń. Tortownicę o średnicy 24 cm lub nieco większą wykładamy folią spożywczą lub dno papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka i wykładamy 1/3 kremu, powtarzamy dwukrotnie czynność. Wierzch oprószamy pokruszonymi ciasteczkami. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto napoleon Ciasto napoleon

Ciasto napoleon

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Niestety nie mogę znaleźć takich ciasteczek, czy one są czymś w stylu palmiers i jakimi mogłabym je zastąpić?

    1. Kiedyś były w Biedronce :)

  2. Ja właśnie użyłam paluszków ptysiowych i wyszedł sztosik. Bałam się, ze zmięknie a tu chrupiące elegancko wyszło ❤️

  3. Czy zamiast ciastek mogę upiec mrożone ciasto francuskie?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Angelkika says:

    Czy mogą być słomki ptysiowe?:)

    1. aneta Autor says:

      Nie za bardzo pasuje niestety

    2. robiłam ze słomkami, wychodzi super- smakuje bardziej jak karpatka :)

  5. Bardzo fajne ciasto.A gdzie można kupić takie ciastka.

    1. aneta Autor says:

      Np w biedronce

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij