Ciasto napoleon bez pieczenia to bardzo szybki deser na bazie ciasteczek francuskich i kremu budyniowego.
Smak kremu przypomina klasyczną kremówkę, natomiast do środka dodajemy ciasteczka, które z czasem miękną i dajny fajny posmak.
Po kilku godzinach w lodówce ładnie się kroi na kawałeczki i nie rozpada.
Ciasto napoleon to połączenie delikatnego budyniowego smaku ze słodkimi ciasteczkami francuskimi. Bardzo szybki deser, który nie wymaga zbyt dużo przygotowań.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO NAPOLEON BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 2 opakowania ciastek francuskich ok. 600 g (np. Bonitki z masłem)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, aż uzyskamy gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia pod folią spożywczą.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy po łyżce budyń. Tortownicę o średnicy 24 cm lub nieco większą wykładamy folią spożywczą lub dno papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka i wykładamy 1/3 kremu, powtarzamy dwukrotnie czynność. Wierzch oprószamy pokruszonymi ciasteczkami. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Niestety nie mogę znaleźć takich ciasteczek, czy one są czymś w stylu palmiers i jakimi mogłabym je zastąpić?
Kiedyś były w Biedronce :)
Ja właśnie użyłam paluszków ptysiowych i wyszedł sztosik. Bałam się, ze zmięknie a tu chrupiące elegancko wyszło ❤️
Czy zamiast ciastek mogę upiec mrożone ciasto francuskie?
tak :)
Czy mogą być słomki ptysiowe?:)
Nie za bardzo pasuje niestety
robiłam ze słomkami, wychodzi super- smakuje bardziej jak karpatka :)
Bardzo fajne ciasto.A gdzie można kupić takie ciastka.
Np w biedronce