Oponki drożdżowe czyli pączki z dziurką. Mięciutkie, puszyste i lekkie z cukrem pudrem lub polane lukrem. Idealne w tłusty czwartek i na pewno troszkę prostsze w wykonaniu od tradycyjnych pączków.
Przepis jest szybki i nie zawiera, aż tylu żółtek jak w przypadku tradycyjnego przepisu na pączki przez co jest bardziej oszczędny.
Smażymy identycznie jak pączki. Mają fantastyczny kształt i zyskujemy z jednego przepisu oponki oraz małe pączusie, które uwielbiam.
Oponki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu i jeszcze ciepłe lukrujemy lub oprószamy pudrem. Na drugi dzień tracą swoją delikatność, dlatego warto je zamrażać, aby cieszyć się ich smakiem innego dnia.
Oponki to alternatywa dla tradycyjnych pączków w tłusty czwartek. Osobiście je uwielbiam w wersji drożdżowe lub z serem, które także znajdziesz na blogu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na tłusty czwartek.
OPONKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 duże talerze
- 500 g mąki tortowej
- 25 g drożdży świeżych lub 10g suchych
- 250 ml mleka, ciepłego
- 2 jajka
- 60 g masła, roztopionego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
DODATKOWO:
- cukier puder lub lukier
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), cukier, lekko wymieszane jajka, mleko oraz spirytus. Chwilę mieszamy, następnie wlewamy niewielką ilość roztopionego masła i wyrabiamy, aż do całkowitego wykorzystania tłuszczu. Ciasto wkładamy do dużej miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy około 7 cm i w środku ok. 2 cm. Przykrywamy folią i zostawiamy na pół godziny do napuszenia. Smażymy w temp. 180 C na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.




Domowe są najlepsze :)
dokladnie :)