Placki na zsiadłym mleku z tego przepisu wychodzą przepyszne. Pulchne, delikatne z kawałkami jabłek. Przygotowuje się je błyskawicznie i równie szybko smaży. Możesz jabłka zastąpić swoimi ulubionymi owocami. Placki na zsiadłym mleku to idealny sposób, aby wybrnąć i nie wyrzucać mleka, które skwaśniało.
Do smażenia tych placków najlepszy jest olej rzepakowy. Za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta i smażymy na średnio rozgrzanym oleju wtedy ładnie nam się napuszą. Jeśli placki za szybko łapią kolor koniecznie trzeba zmniejszyć ogień, w ten sposób unikniemy nie usmażonego środka.
Przepis bazuje na zsiadłym mleku, ale możesz zastąpić kefirem, maślanką lub jogurtem. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję, wtedy będzie miało ładny kształt i placek nie będzie płaski.
Placki na zsiadłym mleku są idealne na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Na drugi dzień również dobrze smakują, ale najlepszą są ciepłe prosto z patelni.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na placki, racuchy, naleśniki.
PLACKI NA ZSIADŁYM MLEKU
SKŁADNIKI NA PLACKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 4 szklanki mąki tortowej*
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki zsiadłego mleka*
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 4 jabłka, średnie
- olej do smażenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
* zamiast zsiadłego mleka można dodać kefir lub maślankę
Mąkę przesiewamy do miski razem z sodą oczyszczoną. Dodajemy zsiadłe mleko, cukry oraz żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy bardzo delikatnie z ciastem. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kosteczkę, dodajemy do ciasta. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podajemy oprószone cukrem pudrem.