Choinka bezowa z żurawiną i białą czekoladą to nietuzinkowy deser na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Przepis dedykowany jest szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy. Krem wykonany został z użyciem Kasi 100% roślinnej, bez laktozy.
Kasia 100% roślinna, bez laktozy to nowość na rynku. Stworzona została z myślą o osobach z nietolerancją laktozy, ale nie tylko. Będzie idealna również dla osób na diecie wegańskiej. Kostka zawiera oleje palmowy, rzepakowy, słonecznikowy.
Pomimo, że nie jestem weganką ani tym bardziej nie mam problemu z laktozą, raz na jakiś czas chętnie sięgam po nowości ze sklepowej półki i testuje w swojej kuchni. Tym razem kostkę Kasię wykorzystałam w świątecznej propozycji na deser.
Przepis jest bardzo prosty do przygotowania i jedynie pieczenie zabiera trochę więcej czasu. Bezę możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać po ostudzeniu w piekarniku, a przed podaniem przełożyć kremem.
Choinka bezowa przekładana jest kremem budyniowym wykonanym w 100% bez laktozy. Natomiast możesz spokojnie łączyć mleko krowie i Kasie 100% roślinną bez laktozy, aby uzyskać pyszny i delikatny krem budyniowy.
Sprawdziła się doskonale natomiast trzeba pamiętać, aby krem i kostka była w tej samej temperaturze pokojowej.
Choinka bezowa to przepyszny i bardzo słodki deser, przełamany kwaśną żurawiną. Do tego możesz dodać białą czekoladę lub wiórki kokosowe, aby wzbogacić smak deseru. Mina gości po zobaczeniu choinki bezowej w święta jest bezcenna.
CHOINKA BEZOWA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 250 g Kasi 100% roślinnej, bez laktozy (temp, pokojowa)
- 650 ml mleka np. krowiego, kokosowego, migdałowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 żółtko (opcjonalnie)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
- ok. 200 g żurawiny
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie) lub wiórek kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka powinny być w temp. pokojowej.
Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy sok.
Dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy 4 okręgi lub obrysowujemy talerz ( największy o śr. 19 cm i najmniejszy o śr.10 cm ). Wykładamy na każdy masę z białek i formujemy okrągły kształt.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C z termoobiegiem i od razu po włożeniu zmniejszamy do 110 C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu lekko otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzoną bezę ładnie oderwiesz od papieru szerokim nożem, którym przejeżdżasz pod nią.
500 ml mleka gotujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i dodajemy żółtko. Zestawiamy z ognia gorące mleko i powoli wlewamy mieszaninę cały czas mieszając. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż masa mocno zgęstnieje. Na koniec łączymy z sokiem z cytryną. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękką Kasię chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Gotowym kremem przekładamy blaty bezowe (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki). Dodatkowo możemy oprószyć startą białą czekolada lub wiórkami bezę przed nałożeniem kremu. Całość dekorujemy świeżą żurawiną lub żurawina zatopioną w wodzie i obtoczonej z cukrze.