Kilka razy widziałam w internecie zdjęcia tego typu tortu i wiedziałam, że nie oprę się pokusie i wykonam go jak najszybciej. Równe warstwy przełożone budyniem i plastrami truskawek tworzą świetny efekt wizualny. Po przekrojeniu robi wielkie wrażenie dzięki dużej ilości naleśników. Krem z bitej śmietany otulający tort nadaje lekkości i delikatności. Do tego przepisu wspaniale nadają się truskawki, które podkreślają smak ciasta. Nie należy ich zamieniać innym owocem. Tort naleśnikowy po schłodzeniu doskonale kroi się ostrym nożem. Jestem zachwycona przepisem na ten tort i na pewno wykonam wersję czekoladową. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka, duże
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki wrzącej wody
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki śmietanki 30 %
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka, duże
- 3 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu z wanilii lub esencji
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
DODATKOWO:
- kilka truskawek pokrojonych w plastry
- ok. 100 g truskawek do dekoracji
Zaczynamy od kremu budyniowego. Żółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Mleko, śmietankę, masło oraz sól doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając niewielkim strumieniem dodajemy do żółtek. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, lekko roztrzepane jajka, mleko, olej – dokładnie łączymy. Cały czas mieszając powoli wlewamy wrzącą wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą śmietankę kremówkę, płynną bez grudek.
Smażymy cienkie naleśniki na patelni o śr. 24 cm, co jakiś czas przecierając ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Gotowe placki zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Każdy placek smarujemy budyniem tak, aby wystarczyło na wszystkie naleśniki. Co kilka warstw naleśników układamy ok. 5-6 plasterków truskawek na kremie budyniowym i przykrywamy następnym naleśnikiem. Powinien powstać równy i dosyć wysoki torcik naleśnikowy.
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą do rozpuszczenia. Zimną kremówkę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę o temp. pokojowej. Kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Spodem łyżki dotykamy jeszcze nie stężałego kremu i tworzymy fikuśne kształty. Wierzch dekorujemy przekrojonymi truskawkami. Chłodzimy min. 2-3 godz lub całą noc. Smacznego.