Ciasto jogurtowe pochodzi z Francji i tam jest bardzo popularne. Konsystencja ciasta po upieczeniu jest lekko wilgotna, delikatna i puszysta. Podajemy je oprószone cukrem pudrem razem z konfiturą, ale bez dodatków jest równie smaczne. Przepis: A. Aszkiewicz Słodka Kuchnia Polska.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Jogurt miksujemy razem z cukrem pudrem, jajkami oraz skórką cytrynową. Gdy składniki będą połączone, a masa lekko spieniona, dodajemy rozdrobnione lekko chłodne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksujemy nie dłużej niż 2 minuty. Przekładamy do keksówki o wym. 9×28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 min. Zrumienione ciasto odstawiamy do ostudzenia. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Czy można użyć jogurt typu greckiego ?
jogurt grecki może być za ciężki
Coś poszło nie tak bo ciasto wcale nie urosło i zrobił się jakby zakalec choć w smaku było ok.
a czy można zrobić również w formie babeczek i dodać np. do każdej kostkę czekolady ? ;)
Myślę, że tak :)