Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe

8 maja, 2013

Ciasto jogurtowe pochodzi z Francji i tam jest bardzo popularne. Konsystencja ciasta po upieczeniu jest lekko wilgotna, delikatna i puszysta. Podajemy je oprószone cukrem pudrem razem z konfiturą, ale bez dodatków jest równie smaczne. Przepis: A. Aszkiewicz Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Jogurt miksujemy razem z cukrem pudrem, jajkami oraz skórką cytrynową. Gdy składniki będą połączone, a masa lekko spieniona, dodajemy rozdrobnione lekko chłodne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksujemy nie dłużej niż 2 minuty. Przekładamy do keksówki o wym. 9×28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 min. Zrumienione ciasto odstawiamy do ostudzenia. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć jogurt typu greckiego ?

    1. Ilovebake says:

      jogurt grecki może być za ciężki

    2. Coś poszło nie tak bo ciasto wcale nie urosło i zrobił się jakby zakalec choć w smaku było ok.

  2. Dominika S. says:

    a czy można zrobić również w formie babeczek i dodać np. do każdej kostkę czekolady ? ;)

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x