Ciasto ucierane z truskawkami i serem oraz kruszonką. Przepyszne, lekkie i wilgotne ciasto, które możesz wykonać z dowolnymi owocami sezonowymi. W sam raz na letnie wypieki.
Ciasto ucierane jest podatne na zakalec, ale jeśli będziesz trzymać się zasad w przepisie na pewno się uda.
Po pierwsze składniki muszą być w tej samej temperaturze pokojowej. Jeśli każdy składnik będzie miał inną temperaturę możesz być pewna, że zakalec będzie „murowany”. Najlepiej składniki na ciasto wyciągnąć dzień wcześniej z lodówki lub kilka godzin. W lecie oczywiście wystarczy godzina, aby osiągnęły idealna temperaturę, ale w zimie może to trwać o wiele dłużej.
Kolejną nie mniej ważną wskazówką jest miksowanie tylko do połączenia składników. Dodając mąkę lub jajka miksuj tylko połączenia nie dłużej, ponieważ im dłużej miksujesz tym gluten z mąki obciąża ciasto.
Twaróg możesz dodać gotowy z wiaderka, ale szukaj lepszych jakościowo. Najlepiej jeśli kupisz twaróg i sama go zmielisz trzykrotnie wtedy smak jest o wiele lepszy i konsystencja.
Do kruszonki użyłam pół na pół maki tortowej i krupczatki. Z takich proporcji kruszonka jest nie tylko smaczniejsza, ale także bardziej krucha.
Ciasto ucierane z truskawkami i serem polecam szczególnie latem kiedy mamy dostęp do mnóstwa świeżych owoców. Doskonale sprawdzi się na letnie spotkania z rodziną, pikniki lub inne spotkania na świeżych powietrzu. Pyszne, proste i zachwycające smakiem takie ciasta uwielbiam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I SEREM
SKŁADNIKI NA CIASTO UCIERANE:
- 240 g mąki tortowej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 165 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 200 g cukier
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g kwaśnej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu, potrójnie mielonego
- 75 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 2 łyżki budyniu (proszek)
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki tortowej
- 100 g maki krupczatki
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g masła lub margaryny, zimnej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 600-700 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy jajka po dodaniu każdego miksujemy do połączenia. Na koniec naprzemiennie łączymy z suchymi składnikami oraz kwaśną śmietaną w kilku porcjach. Dodawanie składników kończymy na suchych składnikach miksując tylko do połączenia. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Masło miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy żółtka, masę serową oraz przesiany proszek budyniowy. Wykładamy na ciasto. Na wierzch masy serowej układamy połówki truskawek.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż uzyskamy grudki z ciasta. Wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 60-70 min do lekkiego zarumienienia kruszonki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
najlepsza kruszonka, dobry przepis
Czy można użyć mrożonych truskawek?
tak, ale nie rozmrażamy przed pieczeniem
Do popołudniowej kawki w sam raz :)