Ciasto pijana śliwka bez pieczenia tym razem w wersji na herbatnikach. Mocno czekoladowe, intensywne w smaku z suszonymi śliwkami.
Niezwykle prosty przepis na bardzo popularne ciasto pijana śliwka. Biszkopt kakaowy zastępujemy herbatnikami. Krem maślany zamieniłam na lżejszą i delikatniejszą wersję na śmietance kremówce.
W wersji ciasta dla dzieci pomijamy alkohol i śliwki zalewamy gorąca wodą.
Krem czekoladowy jest słodki, intensywnie czekolady ze śliwkami, które przełamują smak. Na wierzch dałam krem śmietankowy, który jest leciutki jak chmurka. Całość udekorowałam śliwkami suszony i startą czekoladą.
Ciasto pijana śliwka bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które uwielbiają szybkie w wykonaniu desery.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto pijana śliwka.
CIASTO PIJANA ŚLIWKA BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników, kakaowych
- 200 g śliwek, suszonych
- 150 ml np. rumu (opcjonalnie)
- ok. 50 g czekolady deserowej do oprószenia wierzchu
Śliwki suszone zalewamy rumem lub innym alkoholem i zostawiamy na noc. Jeśli nie używasz alkoholu zalej np. gorąca wodą. Następnie odsączamy i kroimy na kawałeczki. Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki.
Kawałki czekolady przekładamy do rondelka i ustawiamy na niewielką ilością gotującej się wody. Zostawiamy do rozpuszczenia, mieszając raz na jakiś czas. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec krem mieszamy ze śliwkami.
1/3 kremu wykładamy na herbatniki, następnie ponownie krem, herbatniki i jeszcze raz powtarzamy czynność.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wierzch owijamy folią. Wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą.
Ciasto Mega! Robiłam na święta, Poszło bardzo szybko. Też miałam problem że mi się „zważyła” masa, ale sobie poradziłam.
Cudowne ciasto ! Musi być pyszne ????
masa nie powinna być zważona, może za szybko miksowalas