Ciasto pijana śliwka bez pieczenia tym razem w wersji na herbatnikach. Mocno czekoladowe, intensywne w smaku z suszonymi śliwkami.
Niezwykle prosty przepis na bardzo popularne ciasto pijana śliwka. Biszkopt kakaowy zastępujemy herbatnikami. Krem maślany zamieniłam na lżejszą i delikatniejszą wersję na śmietance kremówce.
W wersji ciasta dla dzieci pomijamy alkohol i śliwki zalewamy gorąca wodą.
Krem czekoladowy jest słodki, intensywnie czekolady ze śliwkami, które przełamują smak. Na wierzch dałam krem śmietankowy, który jest leciutki jak chmurka. Całość udekorowałam śliwkami suszony i startą czekoladą.
Ciasto pijana śliwka bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które uwielbiają szybkie w wykonaniu desery.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto pijana śliwka.
CIASTO PIJANA ŚLIWKA BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników, kakaowych
- 200 g śliwek, suszonych
- 150 ml np. rumu (opcjonalnie)
- ok. 50 g czekolady deserowej do oprószenia wierzchu
Śliwki
suszone
zalewamy
rumem
lub
innym
alkoholem
i
zostawiamy
na
noc.
Jeśli
nie
używasz
alkoholu
zalej
np.
gorąca
wodą.
Następnie
odsączamy
i
kroimy
na
kawałeczki.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią
spożywczą.
Na
dnie
układamy
herbatniki.
Kawałki
czekolady
przekładamy
do
rondelka
i
ustawiamy
na
niewielką
ilością
gotującej
się
wody.
Zostawiamy
do
rozpuszczenia,
mieszając
raz
na
jakiś
czas.
Zdejmujemy
z
ognia
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą
i
zostawiamy
na
ok.
5
min.
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
(nie
wolno
doprowadzić
do
wrzenia),
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
krem
czekoladowy
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Dodajemy
ostudzoną,
ale
jeszcze
płynną
czekoladę
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Na
koniec
krem
mieszamy
ze
śliwkami.
1/3
kremu
wykładamy
na
herbatniki,
następnie
ponownie
krem,
herbatniki
i
jeszcze
raz
powtarzamy
czynność.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą
i
zostawiamy
na
ok.
5
min.
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali
(nie
wolno
doprowadzić
do
wrzenia),
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
herbatniki
i
wierzch
owijamy
folią.
Wkładamy
na
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
startą
czekoladą.
Komentarze
Ciasto Mega! Robiłam na święta, Poszło bardzo szybko. Też miałam problem że mi się „zważyła” masa, ale sobie poradziłam.
Cudowne ciasto ! Musi być pyszne ????
masa nie powinna być zważona, może za szybko miksowalas