Znajdź swój przepis

Ciasto leniwej synowej

16 listopada, 2022

Ciasto leniwej synowej to prosty deser bez pieczenia na bazie herbatników oraz kremu z mascarpone, kajmakiem i śmietanką. Wierzch smarujemy kajmakiem i obsypujemy pokruszoną chałwą.

Wykonanie ciasta nie zajmie więcej niż 30 minut. Zamiast herbatników maślanych możesz użyć np. kakaowych.

Ciasto możesz przełożyć warstwą dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych. Krem fajnie będzie kontrastował z lekko kwaśnym smakiem dżemu.

Ciasto leniwej synowej to szybki i pomysłowy przepis na ciasto w dosłownie kilka minut. Krem kajmakowy jest słodziutki, lekki i pyszny. Herbatniki z czasem miękną i dają się ładnie kroić na kawałki. Wierzch to kombinacja kajmaku z chałwą. Do ciasta możesz dodać również innego smaku chałwy np. orzechowej lub bakaliowej.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA CIASTA BEZ PIECZENIA.

ciasto leniwej synowej

CIASTO LENIWEJ SYNOWEJ

SKŁADNIKI:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • puszka kajmaku ok. 500 g
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 duże paczki herbatników maślanych
  • 100 g chałwy waniliowej

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Do śmietanki dodajemy mascarpone i miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce ok. 300 g kajmaku. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy do kremu cały czas miksując. Wykładamy 1/3 kremu, następnie herbatniki, krem i ponownie herbatniki oraz krem. Wykładamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy pozostałym wcześniej kajmakiem. Wierzch ciasta obsypujemy pokruszoną chałwą. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto leniwej synowej
ciasto leniwej synowej

Dołącz do dyskusji

  1. Gdzie dać warstwę dżemu? Na pierwszą warstwę herbatników?

    1. Tak, na sam dól pierwszej warstwy herbatników :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x