Znajdź swój przepis

Szybkie ciasto czekoladowe

27 lutego, 2024

Szybkie ciasto czekoladowe mieszane łyżką bez użycia miksera. Wilgotne, mocno kakaowe ciasto z polewą czekoladową.

Ciasto świetnie nadaje się do przekrojenia i przełożenia kremem lub z owocami sezonowymi.

Bardzo prosty przepis, który będzie idealny dla osób początkujących. Długo zachowuje świeżość i jest mięciutkie.

Mocno kakaowe ciasto w kilka chwil.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPIS:

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

CIASTO CZEKOLADOWY OBŁOCZEK

TORT CZEKOLADOWY

ciasto czekoladowe

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 220 ml mleka o temp. pokojowej
  • 200 ml wrzącej wody + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej

POLEWA

  • 80 g gorzkiej czekolady/ pół na pół z mleczną
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy jajka, wlewamy olej, mleko oraz wrzącą wodę wymieszaną z kawą. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Gotowe wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciast wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x