Znajdź swój przepis

Szybkie ciasto czekoladowe

27 lutego, 2024

Szybkie ciasto czekoladowe mieszane łyżką bez użycia miksera. Wilgotne, mocno kakaowe ciasto z polewą czekoladową.

Ciasto świetnie nadaje się do przekrojenia i przełożenia kremem lub z owocami sezonowymi.

Bardzo prosty przepis, który będzie idealny dla osób początkujących. Długo zachowuje świeżość i jest mięciutkie.

Mocno kakaowe ciasto w kilka chwil.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPIS:

REKLAMA:

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

CIASTO CZEKOLADOWY OBŁOCZEK

TORT CZEKOLADOWY

ciasto czekoladowe

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 220 ml mleka o temp. pokojowej
  • 200 ml wrzącej wody + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej

POLEWA

REKLAMA:
  • 80 g gorzkiej czekolady/ pół na pół z mleczną
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy jajka, wlewamy olej, mleko oraz wrzącą wodę wymieszaną z kawą. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Gotowe wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciast wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Za pierwszym razem wyszło idealne, następnym nie chciało rosnąć, ale zwiększyłam temperaturę na ostatnie 30 minut do 190 i urosło ładnie:)

    Dziękuję za przepis

    1. 250 g cukru na 250 g mąki? Tak ma być

    2. Tak, ze względu na dużą ilość kakao :)

  2. Czy do tego ciasta można wkroic banany?

    1. W tym akurat nie polecam bo zlecą na spód, ale wpisz w wyszukiwarkę na blogu banany i znajdziesz kilka przepisów :)

  3. Ciasto wyszło super 🙂👌 wcześniej też miałam problem z ciastami czekoladowymi. A ten przepis zostaje już ze mną ❤ dziękuję

    1. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

  4. Ciasto pyszne ! Mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast . Ale to ciasto rewelacja . Piekłam je wraz z córką :) Szybki czas przygotowania ;) Jedynie w przepisie nie ma napisane jakie kakao,więc dałam decomoreno.

  5. Ciasto rewelacja. Przełożyłam kremem na bazie serka homogenizowanego i wyszło palce lizać

  6. Ja również upiekłam wg tego przepisu, ciasto nie uroslo jest 2 cm wysokie nie dałam tylko kawy ale myślę że to był powód nieudanego ciasta

    1. Marzena. says:

      Wyszło dobre bez kawy ?.

  7. Czy obojętnie jaka blacha ?

    1. U mnie była tortownica o średnicy 24 cm :)

  8. Czy można użyć maki typu 650?

    1. Taka mąka jest za ciężka najlepsza jest typ 450 :)

  9. Czy mozna pominąć kawę?

    1. W tym przepisie nie, ale można użyć np. zbożowej :)

  10. Ciasto wyszło mi idealnie :-) Pycha! Szukałam czegoś szybkiego do zrobienia dla męża i dzieci na niedzielny deser. A że jestem chora i na antybiotyku nie miałam sił stać długo w kuchni. A tu ciasto bez użycia miksera i dosłownie 5 minut roboty i gotowe. Przepis idealny. Dziękuję i polecam 😋

    1. Dziękuję bardzo :)

  11. Myślę, ze to dobry pomysł, na razie zamroziłam nieudany wypiek. Dziękuję za podpowiedz.

  12. Upiekłam to ciasto i niestety popełniłam błąd, dałam zimne mleko. Ciasto w ogóle nie wyrosło, tak jak wlałam, tak się upiekło,nawet proszek nie pomógł. Zdarzyło mi się to pierwszy raz, pewnie jest zakalec. Do czego to ciasto wykorzystać? Może nasączyć i przełożyć jakimś kremem, ale zakalec? Ma 1 cm wysokości. Proszę coś zaproponować. Muszę coś upiec może biszkopt czekoladowy, mam nadzieje, że mi się uda. Pozdrawiam.

    1. Może potraktować to jako brownie i dać na górę krem np z mascarpone i owocami na wierzchu :)

  13. Dzień dobry, chcę upiec to czekoladowe ciasto i przełożyć kremem i dodać na krem borówki, czy to ciasto się nada? Proszę o radę. Zofia

    1. Tak, chociaż lepszy byłby biszkopt czekoladowy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij