Szybkie ciasto czekoladowe mieszane łyżką bez użycia miksera. Wilgotne, mocno kakaowe ciasto z polewą czekoladową.
Ciasto świetnie nadaje się do przekrojenia i przełożenia kremem lub z owocami sezonowymi.
Bardzo prosty przepis, który będzie idealny dla osób początkujących. Długo zachowuje świeżość i jest mięciutkie.
Mocno kakaowe ciasto w kilka chwil.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPIS:

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki tortowej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- 220 ml mleka o temp. pokojowej
- 200 ml wrzącej wody + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
POLEWA
- 80 g gorzkiej czekolady/ pół na pół z mleczną
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy jajka, wlewamy olej, mleko oraz wrzącą wodę wymieszaną z kawą. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Gotowe wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciast wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy.



Za pierwszym razem wyszło idealne, następnym nie chciało rosnąć, ale zwiększyłam temperaturę na ostatnie 30 minut do 190 i urosło ładnie:)
Dziękuję za przepis
250 g cukru na 250 g mąki? Tak ma być
Tak, ze względu na dużą ilość kakao :)
Czy do tego ciasta można wkroic banany?
W tym akurat nie polecam bo zlecą na spód, ale wpisz w wyszukiwarkę na blogu banany i znajdziesz kilka przepisów :)
Ciasto wyszło super 🙂👌 wcześniej też miałam problem z ciastami czekoladowymi. A ten przepis zostaje już ze mną ❤ dziękuję
Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Ciasto pyszne ! Mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast . Ale to ciasto rewelacja . Piekłam je wraz z córką :) Szybki czas przygotowania ;) Jedynie w przepisie nie ma napisane jakie kakao,więc dałam decomoreno.
Dziękuję :)
Ciasto rewelacja. Przełożyłam kremem na bazie serka homogenizowanego i wyszło palce lizać
Dziękuję :)
Ja również upiekłam wg tego przepisu, ciasto nie uroslo jest 2 cm wysokie nie dałam tylko kawy ale myślę że to był powód nieudanego ciasta
Wyszło dobre bez kawy ?.
Czy obojętnie jaka blacha ?
U mnie była tortownica o średnicy 24 cm :)
Czy można użyć maki typu 650?
Taka mąka jest za ciężka najlepsza jest typ 450 :)
Czy mozna pominąć kawę?
W tym przepisie nie, ale można użyć np. zbożowej :)
Ciasto wyszło mi idealnie :-) Pycha! Szukałam czegoś szybkiego do zrobienia dla męża i dzieci na niedzielny deser. A że jestem chora i na antybiotyku nie miałam sił stać długo w kuchni. A tu ciasto bez użycia miksera i dosłownie 5 minut roboty i gotowe. Przepis idealny. Dziękuję i polecam 😋
Dziękuję bardzo :)
Myślę, ze to dobry pomysł, na razie zamroziłam nieudany wypiek. Dziękuję za podpowiedz.
Upiekłam to ciasto i niestety popełniłam błąd, dałam zimne mleko. Ciasto w ogóle nie wyrosło, tak jak wlałam, tak się upiekło,nawet proszek nie pomógł. Zdarzyło mi się to pierwszy raz, pewnie jest zakalec. Do czego to ciasto wykorzystać? Może nasączyć i przełożyć jakimś kremem, ale zakalec? Ma 1 cm wysokości. Proszę coś zaproponować. Muszę coś upiec może biszkopt czekoladowy, mam nadzieje, że mi się uda. Pozdrawiam.
Może potraktować to jako brownie i dać na górę krem np z mascarpone i owocami na wierzchu :)
Dzień dobry, chcę upiec to czekoladowe ciasto i przełożyć kremem i dodać na krem borówki, czy to ciasto się nada? Proszę o radę. Zofia
Tak, chociaż lepszy byłby biszkopt czekoladowy :)