Szybkie ciasto czekoladowe mieszane łyżką bez użycia miksera. Wilgotne, mocno kakaowe ciasto z polewą czekoladową.
Ciasto świetnie nadaje się do przekrojenia i przełożenia kremem lub z owocami sezonowymi.
Bardzo prosty przepis, który będzie idealny dla osób początkujących. Długo zachowuje świeżość i jest mięciutkie.
Mocno kakaowe ciasto w kilka chwil.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPIS:
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki tortowej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- 220 ml mleka o temp. pokojowej
- 200 ml wrzącej wody + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
POLEWA
- 80 g gorzkiej czekolady/ pół na pół z mleczną
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy jajka, wlewamy olej, mleko oraz wrzącą wodę wymieszaną z kawą. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Gotowe wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciast wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy.