Ciasto czekoladowe z wiśniami z kilku prostych składników. Sprawdzony przepis na wilgotne ciasto z gorzką czekoladą.
W sezonie letnim polecam wykonać na świeżych wiśniach, które są bardziej soczyste i świetnie kontrastują ze smakiem ciasta.
Jajka warto dobrze ubić z cukrem wtedy ciasto będzie miało puszystą konsystencję po upieczeniu.
Ciasto jest niezwykle lekkie, wilgotne i delikatne. Świetnie pasuje do kubka mleka lub filiżanki herbaty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 3/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 350 – 400 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy ok. 24 – 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Natomiast boki smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Czekoladę przekładamy do rondelka razem z masłem i rozpuszczamy. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 6 – 7 minut). Do masy czekoladowej wlewamy mleko i szybko mieszamy trzepaczką do połączenia. Następnie dodajemy do masy jajecznej razem z przesianą mąką oraz proszkiem. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia. Wykładamy do formy, następnie na wierzchu układamy wiśnie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.