Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z wiśniami

2 sierpnia, 2023

Ciasto czekoladowe z wiśniami z kilku prostych składników. Sprawdzony przepis na wilgotne ciasto z gorzką czekoladą.

W sezonie letnim polecam wykonać na świeżych wiśniach, które są bardziej soczyste i świetnie kontrastują ze smakiem ciasta.

Jajka warto dobrze ubić z cukrem wtedy ciasto będzie miało puszystą konsystencję po upieczeniu.

Ciasto jest niezwykle lekkie, wilgotne i delikatne. Świetnie pasuje do kubka mleka lub filiżanki herbaty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BROWNIE CZARNY LAS

CIASTO Z WIŚNIAMI I PIANKĄ

TORT SZWARCWALDZKI

ciasto czekoladowe z wiśniami

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 350 – 400 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy ok. 24 – 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Natomiast boki smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Czekoladę przekładamy do rondelka razem z masłem i rozpuszczamy. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 6 – 7 minut). Do masy czekoladowej wlewamy mleko i szybko mieszamy trzepaczką do połączenia. Następnie dodajemy do masy jajecznej razem z przesianą mąką oraz proszkiem. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia. Wykładamy do formy, następnie na wierzchu układamy wiśnie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto z wiśniami
ciasto czekoladowe z wiśniami
ciasto z wiśniami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x