Jeden z najlepszych i najprostszych przepisów na ciasto drożdżowe z jabłkami. Niesamowicie puszyste, wilgotne z chrupiącą kruszonką pod nieco kwaśnymi jabłkami. Ciasto drożdżowe jest oszczędne i nie zawiera dużej ilości mąki. Jeśli wcześniej miałaś problem z ciastem drożdżowym to ten przepis powinien na pewno się udać.
Ciasto drożdżowe dzięki ubitym jajkom z cukrem zyskuje jeszcze bardziej na delikatności i puszystości.
Dosyć duża ilość masła sprawia, że ciasto drożdżowe może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie będzie twarde jak zazwyczaj bywa w ciastach na drożdżach.
Inspiracją do tego przepisu była książka Magdy Gessler „Autobiografia apetyczna” gdzie znajdziesz jej oryginalny przepis na ciasto drożdżowe. Ja zmodyfikowałam go nieco pod siebie.
Minusem ciasta drożdżowego jest jego dosyć długie wyrastanie, ale można je rozłożyć w czasie. Wystarczy na noc włożyć wyrobione ciasto do lodówki. Natomiast rano można dokończyć ciasto według przepisu.
Ciasto drożdżowe z jabłkami z tego przepisu możesz dowolnie modyfikować i dodawać inne owoce np. w sezonie śliwki, maliny, jagody lub po prostu powidła. Jabłka do tego przepisu dodajemy surowe podczas pieczenia będą mięciutkie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 300 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
- 150 ml mleka, ciepłego
- 150 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g masła, zimnego
DODATKOWO:
- 2-3 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże lub świeże, z których wcześniej wykonujemy zaczyń (łączymy 80 ml ciepłego mleka z 50 g mąki i dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia). Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę i dodajemy do mąki. Wlewamy pozostałe mleko oraz niewielką ilość roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto co jakiś czas dolewając masła, aż do wykorzystania całego. Gotowe ciasto zostawiamy w dużej misce do podwojenia objętości owijamy folią spożywczą na około 1-1,5 godz. Po tym czasie ciasto lekko odgazowujemy chwilę je wyrabiając. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i lekko wyrównujemy. Owijamy folią i zostawiamy na około 30-40 min. do napuszenia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukry oraz dodajemy kawałki zimnego masła. Rozdrabniamy dłońmi, aż powstanie kruszonka.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Układamy na cieście drożdżowym, oprószamy kruszonką i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min do uzyskania lekko złotego koloru.
Mam jeszcze taki pytanie czy jest możliwość zmniejszyć ilość masła a dodać śmietanę 30 procentową
Ja bym nie zmniejszała
A cukru do. Rozczyn nie dajemy ????
Możesz dodać łyżeczkę cukru.
Witam, ciasto wychodzi rzadkie czy powinno mieć zwarta konsystencję? Moje jest rzadkie, ratunku!
Witam, właśnie pieke ciasto ale nie wiem czemu wylewa mi się z blaszki. Czy dlatego że jest za rzadkie? Blaszke mam o wymiarach troszkę większych niż podane w przepisie.
chyba za dużo wyrosło ;)
Witam, mam pytanie czy ze składników do ciasta drożdżowego mam odjąć skladniki do rozczynu? Czyli z 300g mąki odjąć 50g i dodać do rozczynu a ze 150ml mleka odjąć 80ml i też dodać do rozczynu? A pozostała mąkę i mleko dodać do ciasta.
Składniki na rozczyn odejmujesz ze składników ciasta :)