Znajdź swój przepis

Ciasto drożdżowe z jabłkami

25 stycznia, 2017

Jeden z najlepszych i najprostszych przepisów na ciasto drożdżowe z jabłkami. Niesamowicie puszyste, wilgotne z chrupiącą kruszonką pod nieco kwaśnymi jabłkami. Ciasto drożdżowe jest oszczędne i nie zawiera dużej ilości mąki. Jeśli wcześniej miałaś problem z ciastem drożdżowym to ten przepis powinien na pewno się udać.

Ciasto drożdżowe dzięki ubitym jajkom z cukrem zyskuje jeszcze bardziej na delikatności i puszystości.

Dosyć duża ilość masła sprawia, że ciasto drożdżowe może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie będzie twarde jak zazwyczaj bywa w ciastach na drożdżach.

Inspiracją do tego przepisu była książka Magdy Gessler „Autobiografia apetyczna” gdzie znajdziesz jej oryginalny przepis na ciasto drożdżowe. Ja zmodyfikowałam go nieco pod siebie.

REKLAMA:

Minusem ciasta drożdżowego jest jego dosyć długie wyrastanie, ale można je rozłożyć w czasie. Wystarczy na noc włożyć wyrobione ciasto do lodówki. Natomiast rano można dokończyć ciasto według przepisu.

Ciasto drożdżowe z jabłkami z tego przepisu możesz dowolnie modyfikować i dodawać inne owoce np. w sezonie śliwki, maliny, jagody lub po prostu powidła. Jabłka do tego przepisu dodajemy surowe podczas pieczenia będą mięciutkie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

placek drożdżowy

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • 150 ml mleka, ciepłego
  • 150 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

REKLAMA:
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła, zimnego

DODATKOWO:

  • 2-3 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)

Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże lub świeże, z których wcześniej wykonujemy zaczyń (łączymy 80 ml ciepłego mleka z 50 g mąki i dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia). Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę i dodajemy do mąki. Wlewamy pozostałe mleko oraz niewielką ilość roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto co jakiś czas dolewając masła, aż do wykorzystania całego. Gotowe ciasto zostawiamy w dużej misce do podwojenia objętości owijamy folią spożywczą na około 1-1,5 godz. Po tym czasie ciasto lekko odgazowujemy chwilę je wyrabiając. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i lekko wyrównujemy. Owijamy folią i zostawiamy na około 30-40 min. do napuszenia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukry oraz dodajemy kawałki zimnego masła. Rozdrabniamy dłońmi, aż powstanie kruszonka.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Układamy na cieście drożdżowym, oprószamy kruszonką i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min do uzyskania lekko złotego koloru.

placek drożdżowy placek drożdżowy

placek drożdżowy placek drożdżowy

Dołącz do dyskusji

  1. Mam jeszcze taki pytanie czy jest możliwość zmniejszyć ilość masła a dodać śmietanę 30 procentową

    1. aneta Autor says:

      Ja bym nie zmniejszała

  2. A cukru do. Rozczyn nie dajemy ????

    1. aneta Autor says:

      Możesz dodać łyżeczkę cukru.

  3. Witam, ciasto wychodzi rzadkie czy powinno mieć zwarta konsystencję? Moje jest rzadkie, ratunku!

  4. Witam, właśnie pieke ciasto ale nie wiem czemu wylewa mi się z blaszki. Czy dlatego że jest za rzadkie? Blaszke mam o wymiarach troszkę większych niż podane w przepisie.

    1. Ilovebake says:

      chyba za dużo wyrosło ;)

  5. Witam, mam pytanie czy ze składników do ciasta drożdżowego mam odjąć skladniki do rozczynu? Czyli z 300g mąki odjąć 50g i dodać do rozczynu a ze 150ml mleka odjąć 80ml i też dodać do rozczynu? A pozostała mąkę i mleko dodać do ciasta.

    1. Ilovebake says:

      Składniki na rozczyn odejmujesz ze składników ciasta :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij