Koktajl z jarmużu jest niezwykle smaczny i cenny w witaminy i składniki mineralne. Dodatkiem do jarmużu jest ananas, banan oraz masło orzechowe. Całość jest przepyszna i jest to mój ulubiony zielony koktajl. Dosyć słodki o dominującym smaku orzechowym. Doskonała bomba witaminowa.
Jarmuż uznawany jest na świecie za jedną z najzdrowszych roślin. Doskonały dla osób na diecie ze względu na swoją niską kaloryczność. Zawiera dużą ilość żelaza (więcej niż wołowina), błonnika i więcej witaminy C niż w pomarańczach, dzięki czemu wpływa korzystnie na naszą odporność. Dodatkowo zawiera więcej wapnia niż mleko. Witamina K natomiast działa przeciw nowotworom.
Jarmuż jest doskonały jako baza do przygotowywania koktajli. Nie dominuje swoim smakiem, a wręcz jest mniej wyrazisty od świeżego szpinaku, który często dodajemy do domowych koktajli. Dobrze zmiksowany jest zupełnie nie wyczuwalny i ma piękny zielony kolor.
Do jarmużu możesz dodawać swoje ulubione owoce, dodatki i komponować zdrowe koktajle według własnego smaku.
Uwielbiam ten koktajl za orzechowy smak w połączeniu z bananem i ananasem. Dzięki czemu nie ma „dziwnego posmaku”, który czasami występujemy w zdrowych sokach. Koktajl jest leciutki w konsystencji i nie czujemy się po nim ciężko.
Koktajl z jarmużu w tym połączeniu na pewno przekona nie jedną osobę do zdrowych koktajli. Myślę, że skusi się nawet nie jedno dziecko.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zdrowe koktajle i smoothie.
KOKTAJL Z JARMUŻU
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
ILOŚĆ: 2 szklanki
- 2 garście jarmużu, duże
- 1 banan
- 1/2 szklanki pokrojonego ananasa
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, czubate
- 2 łyżki masła orzechowego
- 200 ml zimnej wody (ew. wody kokosowej)
- 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na jednolity koktajl. Podaje od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.