Brownie czarny las, czyli spód z ciasta czekoladowego, krem śmietankowy oraz wierzch z wiśniowej frużeliny. Przepyszne, proste i szybkie brownie idealne w letni czas.
Brownie z dużą ilością gorzkiej czekolady, do które nie musisz używać miksera. Lekki krem śmietankowy i do tego wiśniowa frużelina. Połączenie czekolady, wiśni i lekkiego kremu to pyszny klasyk.
Brownie czarny last to inspiracja pysznym tortem black forest cake.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wiśniami.
REKLAMA:
BROWNIE CZARNY LAS
SKŁADNIKI:
BROWNIE
- 200 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 140 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WIŚNIOWA WARSTWA
- ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka razem z kawałkami czekolady i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na ok. 5 minut. Jajka mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z masła i czekolady, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy, aż powstanie sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy cały czas miksując żelatynę. Krem wykładamy na brownie i na czas przygotowania warstwy wiśniowej wkładamy do lodówki.
Wiśnie przekładamy do rondelka razem z cukrem oraz sokiem z cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Następnie mąkę mieszamy z łyżką wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy i gotujemy około 2 – 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia kilka chwil. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy na wierzch kremu i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem warto brownie wyciągnąć z lodówki na 15 minut i udekorować startą czekoladą.
Żelatynę do wiśni dodajemy bezpośrednio z torebki?
tak :)
Wygląda obłędnie :)
A czy Brownie mogę pominąć cynamon?
Mam uczulenie ????
tak :)