Znajdź swój przepis

Kruche ciasto owsiane z truskawkami i bezą

13 czerwca, 2024
REKLAMA:

Kruche ciasto owsiane z truskawkami i bezą to przepyszny deser, który nieco przypomina baton owocowy z warstwą bezową. Bardzo szybki przepis gotowy w kilka minut.

Kruche ciasto możesz wykonać z dodatkiem płatków górskich lub błyskawicznych. Wykonujemy je w formie kruszonki i wykładamy na spód formy i wierzch.

Pomiędzy ciastem dużą ilość świeżych owoców w środku lub poza sezonem można użyć truskawek mrożonych. Lekko zagęszczamy warstwę owocową mąką ziemniaczaną, dzięki temu ciasto będzie dobrze wypieczone.

Wierzch to warstwa bezowa, która nie tylko nadaje słodyczy, ale również jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku.

Szybkie ciasto, które w sezonie na truskawki będzie ciekawą propozycją na letnie spotkania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA

CIASTO TORTOWE Z TRUSKAWKAMI

kruche ciasto z truskawkami

KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g zimnego masła
  • 2 zimne żółtka
  • szczypta soli

WARSTWA TRUSKAWKOWA

  • 800 – 900 g truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

BEZA

  • 4 duże białka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy płatki owsiane, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy kawałki zimnego masła, szczyptę soli oraz żółtka i zaczynamy dłońmi wyrabiać ciasto, aż powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na spód formy i lekko dociskamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wsypujemy mąkę oraz cynamon i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na spód i obsypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 minut.
Pod koniec pieczenia wykonujemy bezę. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę. Chwilkę miksujemy do połączenia. Gotową bezę wykładamy na podpieczone ciasto wykonując fikuśne kształty. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 15 minut, następnie zmniejszamy do 110ºC i dalej pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

kruche ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij