Znajdź swój przepis

Czekoladowa chmurka

14 czerwca, 2024
REKLAMA:

Ciasto czekoladowa chmurka na pysznym i wilgotnym cieście czekoladowym. Wierzch to krem z nutellą oraz kawałeczki truskawek.

Niesamowicie pyszne ciasto, które na pewno będzie smakowało fanom czekolady i truskawek.

Ciasto jest puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Krem leciutki i puszysty i całość dopełniają soczyste owoce.

Wierzch można jeszcze udekorować startą gorzką czekoladą lub mini bezikami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

TARTA Z TRUSKAWKAMI STRACIATELLA

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

czekoladowa chmurka

CZEKOLADOWA CHMURKA

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 150 ml mleka o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 190 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 600 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę przekładamy do rondelka razem z masłem i roztapiamy na niewielkim ogniu. Następnie cały czas mieszając trzepaczką wlewamy olej oraz mleko.Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę (ok. 5 – 6 minut). Następnie wlewamy mieszaninę czekoladową oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę (jeśli używasz śmietan -fix dodajesz do w tym momencie), następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce krem czekoladowy. Na koniec wprost pod widełki wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Gotowy krem wykładamy na ostudzone ciasto czekoladowe. Wkładamy do lodówki na minimum jedną godzinę i następnie dekorujemy pokrojonymi truskawkami.

ciasto czekoladowa chmurka
czekoladowa chmurka

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, czy można górę ciasta zalać galaretką, albo chociaż owoce namoczyć w tężejącej galaretce…..ciasto wygląda wyśmienicie, ale z doświadczenia wiem, że tak pozostawione owoce na wierzchu ciasta poprostu szybciej obsychaja i psują się. Pozdrawiam

    1. Tak, można wyłożyć galaretkę :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij