Ciasto kawowa chmurka na kakaowym biszkopcie z kremem mocno kawowym i słodziutką bezą. Doskonałe na pyszny i prosty deser.
Podstawą ciasta jest leciutki biszkopt kakaowy, który możesz nasączyć likierem advocat lub czekoladowym. Krem na bazie kawy rozpuszczalnej jest przepyszny, mocno kawowy i delikatny.
Do tego słodziutka beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Idealnie pasuje do intensywnych smaków ciasta.
Ciasto kawowa chmurka to idealny deser dla osób, które uwielbiają kawę i słodkie wypieki. Przepyszne, intensywne i nie przesłodzone ciasto.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAWOWA CHMURKA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KAWOWY KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- likier ajerkoniak do nasączenia (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
powstanie
gęsta
i
sztywna
masa.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części
(możemy
nasączyć
likierem).
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kawę
rozpuszczamy
w
trzech
łyżkach
wody.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
kawę.
Na
koniec
wlewamy
powoli
ostudzoną
całkowicie
żelatynę.
Połowę
kremu
wykładamy
na
biszkopt,
przykrywamy
drugą
warstwą
(możemy
nasączyć
likierem)
i
następnie
pozostały
krem.
Na
czas
przygotowania
bezy
wkładamy
do
lodówki.
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
dodajemy
przesianą
mąkę
oraz
sok
z
cytryny,
miksujemy
na
najmniejszych
obrotach
po
dodaniu.
Wykładamy
do
identycznej
formy
co
biszkopt
tworząc
na
wierzchu
łyżką
fikuśne
kształty.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
140
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
120
C
i
pieczemy
przez
1,5
godz.
Studzimy
przy
lekko
uchylonych
drzwiczkach
piekarnika.
Wykładamy
na
ciasto
przed
podaniem.
Komentarze
Placek – ciasto ja nie przekrawałam na pół ,bo rzeczywiście urosło cieńkie ,na to wyłożyłam krem śmietanowo – maskarpone i na to beza .
Ciasto super, pyszne, natomiast na podaną wielkość blachy ciasta jest zdecydowanie za mało, z biedą dało się przeciąć na dwie bardzo cienkie warstwy, kremu też trochę mało wyszło a beza żeby wyszła taka fikuśna i gruba jak na zdjęciu to też powinno był o jakieś 2 białka więcej. Ciasto do powtórzenia albo w mniejszej formie albo z powiększeniem ilości składników.
tak