Znajdź swój przepis

Japonka to połączenie makowca japońskiego z lekką pianką śmietankową oraz musem jabłkowym zatopionym w galaretce. Pyszne połączenie trzech warstw, które zaskakują swoimi smakami i pięknym kolorem. Doskonałe ciasto na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Podstawę ciasta, czyli makowiec japoński wykonujemy w tradycyjny sposób. Pozbawiony jest mąki, dzięki czemu mogą go jeść osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasto przepełnione jest makiem, ale nie jest suche. Przepyszne, wilgotne i nie jest ciężkie.

Piankę wykonałam na bazie kremowego serka śmietankowego, który jest zmielony. Ja użyłam serka Philadelphia, ale może być to także serek z Piątnicy. Ważne, aby był gęsty i kremowy.

Na wierzch ciasta dałam drobno starte jabłka w połączeniu z galaretką. Jabłka możesz także zastąpić brzoskwiniami z puszki, efekt będzie równie smaczny.

Japonka to idealne ciasto na świąteczny stół. Pięknie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim zachwyca smakiem i nie jest zbyt sycące. Spokojnie można zjeść drugi kawałek. Warstwa makowa doskonale łączymy się z leciutką pianką i warstwą jabłkową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

ciasto japonka

CIASTO JAPONKA

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

  • 200 g maku, zmielonego
  • 4 jajka
  • 500 g jabłek, startych na tarce
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji

SKŁADNIKI NA PIANKĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 250 g serka śmietankowego, mielonego np. Philadelphia
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka gorącej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

  • 300 g jabłek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temp. pokojowej.
Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka na tarce o grubych oczkach odciśnięte z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt. Miksujemy po dodaniu każdego składnika tylko do połączenia. Białka miksujemy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą (możemy je podzielić lub połączyć razem) i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Serek w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wlewamy 1 szklankę galaretki lekko tężejącej. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta makowego. Wkładamy do lodówki na około 15-30 min. do ścięcia.
300 g jabłek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałą galaretką. Delikatnie wykładamy na warstwę serową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto japonka ciasto japonka ciasto japonka ciasto japonka ciasto japonka ciasto japonka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mozna to ciasto zamrozic?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Niestety, ale kasza manna to pszenica. Więc nie jest to ciasto dla osób, które nie mogą mąki pszennej.

  3. Czy można użyć masy makowej z puszki?

    1. aneta Autor says:

      W tyn przepisie lepiej użyć własnej

  4. Cześć,
    Bardzo fajny przepis… jednak z glutenem. Manna to pszenica…

  5. A czy w blaszce prostokątnej też wyjdzie w tych proporcjach

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Wygląda pieknie, niestety nie jest bezglutenowy :( kasza manna to pszenica.

  7. Czy pamięta Pani jakiego gatunku jabłek użyła?

    1. Ilovebake says:

      Nie ma to, aż tak dużego znaczenia. Na pewno nie były mocno kwaśne :)

  8. A co z białkami z jajek?

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję, że zwróciłaś uwagę :) Już poprawiłam przepis.

  9. Ciasto wygląda przepysznie tylko nie wiem czy mak przekręcamy przez maszynkę czy nie?

    1. Ilovebake says:

      Jeśli nie kupiłaś już zmielonego to musisz przekręcić minimum dwa razy :)

  10. Monica Z. says:

    Pięknie się prezentuje :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij