Japonka to połączenie makowca japońskiego z lekką pianką śmietankową oraz musem jabłkowym zatopionym w galaretce. Pyszne połączenie trzech warstw, które zaskakują swoimi smakami i pięknym kolorem. Doskonałe ciasto na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Podstawę ciasta, czyli makowiec japoński wykonujemy w tradycyjny sposób. Pozbawiony jest mąki, dzięki czemu mogą go jeść osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasto przepełnione jest makiem, ale nie jest suche. Przepyszne, wilgotne i nie jest ciężkie.
Piankę wykonałam na bazie kremowego serka śmietankowego, który jest zmielony. Ja użyłam serka Philadelphia, ale może być to także serek z Piątnicy. Ważne, aby był gęsty i kremowy.
Na wierzch ciasta dałam drobno starte jabłka w połączeniu z galaretką. Jabłka możesz także zastąpić brzoskwiniami z puszki, efekt będzie równie smaczny.
Japonka to idealne ciasto na świąteczny stół. Pięknie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim zachwyca smakiem i nie jest zbyt sycące. Spokojnie można zjeść drugi kawałek. Warstwa makowa doskonale łączymy się z leciutką pianką i warstwą jabłkową.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTO JAPONKA
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:
- 200 g maku, zmielonego
- 4 jajka
- 500 g jabłek, startych na tarce
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
SKŁADNIKI NA PIANKĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 250 g serka śmietankowego, mielonego np. Philadelphia
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka gorącej wody
SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:
- 300 g jabłek
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temp. pokojowej.
Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka na tarce o grubych oczkach odciśnięte z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt. Miksujemy po dodaniu każdego składnika tylko do połączenia. Białka miksujemy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą (możemy je podzielić lub połączyć razem) i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Serek w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wlewamy 1 szklankę galaretki lekko tężejącej. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta makowego. Wkładamy do lodówki na około 15-30 min. do ścięcia.
300 g jabłek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałą galaretką. Delikatnie wykładamy na warstwę serową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Czy mozna to ciasto zamrozic?
tak :)
Niestety, ale kasza manna to pszenica. Więc nie jest to ciasto dla osób, które nie mogą mąki pszennej.
Czy można użyć masy makowej z puszki?
W tyn przepisie lepiej użyć własnej
Cześć,
Bardzo fajny przepis… jednak z glutenem. Manna to pszenica…
A czy w blaszce prostokątnej też wyjdzie w tych proporcjach
tak :)
Wygląda pieknie, niestety nie jest bezglutenowy :( kasza manna to pszenica.
Czy pamięta Pani jakiego gatunku jabłek użyła?
Nie ma to, aż tak dużego znaczenia. Na pewno nie były mocno kwaśne :)
A co z białkami z jajek?
Dziękuję, że zwróciłaś uwagę :) Już poprawiłam przepis.
Ciasto wygląda przepysznie tylko nie wiem czy mak przekręcamy przez maszynkę czy nie?
Jeśli nie kupiłaś już zmielonego to musisz przekręcić minimum dwa razy :)
Pięknie się prezentuje :)