Znajdź swój przepis

Makowa Panienka Ciasto

12 grudnia, 2016

Makowa panienka ciasto, które idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Makowe warstwy ciasta, które w środku kryją przepyszny krem budyniowy. Całość udekorowałam polewą z białej czekolady, tartą czekoladą oraz migdałami i suszoną żurawiną. Doskonałe ciasto na Święta Bożego Narodzenia.

Blaty makowe wykonujemy na bazie maku, wiórków koksowych oraz migdałów. Orzechy muszą być bez skórki ponieważ w innym wypadku nadawałyby gorzki posmak. Do tego przepisu nie dodajemy mąki.

Krem budyniowy wykonujemy samodzielnie z dodatkiem żółtek, które sprawią, że budyń uzyska lżejszą konsystencję i bardziej kremową. Gotowy budyń koniecznie połącz z maseł w temp. pokojowej. Margaryna sprawi, że masa raczej na 100% się zważy.

Jeśli lubisz bardziej cytrynowy krem dodaj więcej soku z cytryny. Ciasto możesz także przełożyć np. dżemem malinowym, wiśniowym lub morelowym. Uzyska wtedy fajny kontrast smakowy.

REKLAMA:

Makowa panienka to ciasto, które od kilku lat chciałam wykonać, ale zawsze wybierałam inne przepisy na świąteczne ciasta. Niepotrzebnie tyle zwlekałam. Ciasto jest wyjątkowe w smaku z przepysznym kremem. Polewa z białej czekolady dodatkowo podkręca i wydobywa smaki ciasta. Polecam w Święta Bożego Narodzenia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem.

makowa panienka ciasto

MAKOWA PANIENKA CIASTO

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

  • 8 białek
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 150 g maku
  • 100 g zmielonych migdałów, bez skórki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2×50 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 80 g śmietanki kremówki 30%
  • 80 g białej czekolady

DEKORACJA:

  • migdały, obrane
  • żurawina suszona lub świeża

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec za pomocą dużej łyżki najlepiej drewnianej dodajemy resztę składników w niedużych porcjach, aby piana z białej jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia wierzchu i suchego patyczka. Ciasto możemy upiec raz i po wystudzeniu przekroić jak biszkopt.
300 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami i sokiem z cytryną. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Po zagotowaniu mleka zmniejszamy ogień do minimum i cały czas mieszając wlewamy mieszankę pozostałego mleka. Podwyższamy ogień na średni stopień i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta. Gotowy budyń owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch i dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem budyniowy wykładamy na blat makowy i przykrywamy drugim.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy na ciasto, dekorujemy i wkładamy na całą noc do lodówki.

makowa panienka ciasto makowa panienka ciasto

makowa panienka ciasto makowa panienka ciasto makowa panienka ciasto

Dołącz do dyskusji

  1. Witam. W przepisie chodzi o mak suchy, czy mielony?

    1. Ilovebake says:

      Hej, chodzi o mak suchy :)

    2. Dziękuję ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij