Ciasto kokos w czekoladzie to deser na kakaowym biszkopcie z kremem maślanym, warstwą kokosową w środku i polewą czekoladową. Idealne na przeróżne okazje rodzinne lub spotkania.
Baza ciasta to leciutki biszkopt przekrojony na dwie części. Następnie domowy krem budyniowy, który większość z was już zna i pomiędzy nim warstwa kokosowo-bezowa. Mocno słodka, aromatyczna z dużą ilością wiórków kokosowych.
Wierzch to polewa z gorzkiej czekolady i na to posypka czekolada, którą możesz zastąpić np. startą czekoladą.
Ciasto kokos w czekoladzie to bardzo smaczny deser warstwowy, którego smaki idealnie się ze sobą łączą i uzupełniają.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KOKOS W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ WARSTWĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i wiórki (można wcześniej lekko zmielić w malakserze), delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 C przez około 40 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy przez 15 min. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i mąkę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszankę do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy po łyżce budyń.
Na blat biszkoptowy wykładamy połowę kremu, następnie warstwę kokosową, krem i biszkopt. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min do stężenia.
Co zrobić aby warstwy się nie rozklejały przy krojeniu i podawaniu?
Może chodzi o to, aby je wcześniej na 10 minut wyjąc z lodówki przed krojeniem.
czy budynie mają być bez cukru? :)
tak :)
Czy ta masa kokosowa namoknie ? Wyszła mi twarda.
Nie powinna być twarda
Była ok, pięknie nasiąkła. Ciasto przepyszne!!
Masa budyniową wyszła mi za zadka czy mogę dodać trochę żelatyny rozpuszczonej ?
Tak
Czy można do masy dodać ananasa z puszki?
Raczej tak tylko dobrze odsacz i pokrój na małe kawałki, :)
Czy wierzch to posypka czekoladowa – coś takiego, czym dekoruje się np. pierniczki ? :)
tak :)