Ciasto ze szpinakiem i jabłkami z pysznym kremem śmietankowym tzw. leśny mech. Leciutkie ciasto w zielonym kolorze, dzięki dodaniu świeżego szpinaku.
Warstwa ciasto szpinakowe w soczystym zielonym kolorze, dzięki dodaniu zblendowanego szpinaku baby. Dodanie mrożonego szpinaku spowoduje, że kolor będzie nieco ciemniejszy i nie tak intensywny.
Warstwa jabłkowa świetnie przełamuje smaki i nadaje wyrazistości. Do tego lekki i delikatny krem na bazie śmietanki.
Pyszna, lekka propozycja na pyszne ciacho z owocami. Wierzch możesz udekorować borówkami, malinami lub granatem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO ZE SZPINAKIEM I GALARETKĄ
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI
CIASTO ZE SZPINAKIEM I JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO SZPINAKOWE
- ok. 300 g świeżego szpinaku baby
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
WARSTWA JABŁKOWA
- 1 kg jabłek
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka cytrynowa
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak przekładamy do rondelka i dodajemy 1/4 szklanki wody. Gotujemy, aż liście zwiędną i odparuje woda. Blendujemy liście na mus.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 8 minut. Następnie powoli wlewamy olej oraz sok z cytryny. Dalej dodajemy rozdrobniony szpinak i chwilkę miksujemy. Następnie wprost do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i łączymy łyżką, szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy i ścinamy wierzch ciasta, który wykorzystamy na kruszonkę.
Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kosteczkę i przekładamy do rondelka. Mieszamy z sokiem z cytryny oraz cynamonem i dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec do gorących jabłek wsypujemy proszek z galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1- 2 minuty do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę lub śmietan – fix.
Na spód ciasta wykładamy jabłka, następnie krem oraz kruszonkę z ciasta. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.
A jakie proporcje zastosować do szpinaku mrożonego? Też 300g?
Zerknij na przepis https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-lesny-mech tutaj masz ciasto z mrożonym szpinakiem :)