Ciasto słonecznikowiec bez pieczenia w nowej odsłonie na herbatnikach. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle pyszny. Uprażony słonecznik, masa kajmakowa, wiśnie, budyń oraz herbatniki.
Ciasto jest słodkie z odrobiną kwaskowatości dzięki wiśniom. Herbatniki miękną z czasem i tworzą jednolitą całość z ciastem. Warstwa budyniu niezbyt słodka jest fajnym kontrastem dla całego ciasta.
Ciasto słonecznikowiec uwielbiam w tej odsłonie. Warstwy nie są skomplikowanie i ciasto szybko można wykonać. Pyszne, leciutkie z chrupiącym słonecznikiem. Jeśli chcesz zobaczyć wersją ciasta słonecznikowiec na biszkopcie kliknij TUTAJ.
Jeśli lubisz możesz wierzch ciasta polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać ziarnami słonecznika. Ciasto będzie równie pyszne i zyska kolejny smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC, BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA PRAŻONY SŁONECZNIK:
- 250 g ziaren słonecznika
- 70 g masła
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA MASĘ KAJMAKOWĄ:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych
- 100 g wiśni, mrożonych lub ze słoika
Słonecznik przekładamy na patelnie, dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy słonecznik. Pieczemy w temp. 180 C przez około 5-10 min. do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy i kruszymy na drobne kawałeczki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do rozpuszczenia i wystudzenia. Kremówkę prosto z lodówki miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową i na koniec wlewamy stopniowo żelatynę, cały czas miksując. Dodajemy połowę pokruszonego słoneczniczka i mieszamy do połączenia.
400 ml mleka rozpuszczamy z cukrem, solą oraz masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąki. Wlewamy do wrzącego mleka cały czas mieszając, aż go zgęstnienia.
Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki na dnie oraz wiśnie. Wykładamy 3/4 masy kajmakowej i ponownie układamy herbatniki. Wylewamy jeszcze ciepły budyń, przykrywamy herbatnikami. Wykładamy pozostałą część masy kajmakowej i przykrywamy pokruszonym słonecznikiem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Bardzo podobają mi się te składniki- świetne połączenie smaków :)
Cieszę się :)