Ciasto słonecznikowiec bez pieczenia w nowej odsłonie na herbatnikach. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle pyszny. Uprażony słonecznik, masa kajmakowa, wiśnie, budyń oraz herbatniki.
Ciasto jest słodkie z odrobiną kwaskowatości dzięki wiśniom. Herbatniki miękną z czasem i tworzą jednolitą całość z ciastem. Warstwa budyniu niezbyt słodka jest fajnym kontrastem dla całego ciasta.
Ciasto słonecznikowiec uwielbiam w tej odsłonie. Warstwy nie są skomplikowanie i ciasto szybko można wykonać. Pyszne, leciutkie z chrupiącym słonecznikiem. Jeśli chcesz zobaczyć wersją ciasta słonecznikowiec na biszkopcie kliknij TUTAJ.
Jeśli lubisz możesz wierzch ciasta polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać ziarnami słonecznika. Ciasto będzie równie pyszne i zyska kolejny smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC, BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA PRAŻONY SŁONECZNIK:
- 250 g ziaren słonecznika
- 70 g masła
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA MASĘ KAJMAKOWĄ:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych
- 100 g wiśni, mrożonych lub ze słoika
Słonecznik
przekładamy
na
patelnie,
dodajemy
pozostałe
składniki
i
mieszając
doprowadzamy
do
wrzenia.
Blaszkę
z
piekarnika
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wykładamy
słonecznik.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
5-10
min.
do
lekkiego
zarumienienia.
Wyjmujemy,
studzimy
i
kruszymy
na
drobne
kawałeczki.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
zostawiamy
do
rozpuszczenia
i
wystudzenia.
Kremówkę
prosto
z
lodówki
miksujemy
na
sztywną
masę.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
masę
kajmakową
i
na
koniec
wlewamy
stopniowo
żelatynę,
cały
czas
miksując.
Dodajemy
połowę
pokruszonego
słoneczniczka
i
mieszamy
do
połączenia.
400
ml
mleka
rozpuszczamy
z
cukrem,
solą
oraz
masłem.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
proszek
budyniowy
oraz
mąki.
Wlewamy
do
wrzącego
mleka
cały
czas
mieszając,
aż
go
zgęstnienia.
Blaszkę
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią.
Układamy
herbatniki
na
dnie
oraz
wiśnie.
Wykładamy
3/4
masy
kajmakowej
i
ponownie
układamy
herbatniki.
Wylewamy
jeszcze
ciepły
budyń,
przykrywamy
herbatnikami.
Wykładamy
pozostałą
część
masy
kajmakowej
i
przykrywamy
pokruszonym
słonecznikiem.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Komentarze
Bardzo podobają mi się te składniki- świetne połączenie smaków
Cieszę się