Znajdź swój przepis

Ciasto słonecznikowiec, bez pieczenia

30 stycznia, 2018

Ciasto słonecznikowiec bez pieczenia w nowej odsłonie na herbatnikach. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle pyszny. Uprażony słonecznik, masa kajmakowa, wiśnie, budyń oraz herbatniki.

Ciasto jest słodkie z odrobiną kwaskowatości dzięki wiśniom. Herbatniki miękną z czasem i tworzą jednolitą całość z ciastem. Warstwa budyniu niezbyt słodka jest fajnym kontrastem dla całego ciasta.

Ciasto słonecznikowiec uwielbiam w tej odsłonie. Warstwy nie są skomplikowanie i ciasto szybko można wykonać. Pyszne, leciutkie z chrupiącym słonecznikiem. Jeśli chcesz zobaczyć wersją ciasta słonecznikowiec na biszkopcie kliknij TUTAJ.

Jeśli lubisz możesz wierzch ciasta polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać ziarnami słonecznika. Ciasto będzie równie pyszne i zyska kolejny smak.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto-słonecznikowiec-bez-pieczenia

CIASTO SŁONECZNIKOWIEC, BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA PRAŻONY SŁONECZNIK:

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 70 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

SKŁADNIKI NA MASĘ KAJMAKOWĄ:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 2 duże opakowania herbatników kakaowych
  • 100 g wiśni, mrożonych lub ze słoika

Słonecznik przekładamy na patelnie, dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy słonecznik. Pieczemy w temp. 180 C przez około 5-10 min. do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy i kruszymy na drobne kawałeczki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do rozpuszczenia i wystudzenia. Kremówkę prosto z lodówki miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową i na koniec wlewamy stopniowo żelatynę, cały czas miksując. Dodajemy połowę pokruszonego słoneczniczka i mieszamy do połączenia.
400 ml mleka rozpuszczamy z cukrem, solą oraz masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąki. Wlewamy do wrzącego mleka cały czas mieszając, aż go zgęstnienia.
Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki na dnie oraz wiśnie. Wykładamy 3/4 masy kajmakowej i ponownie układamy herbatniki. Wylewamy jeszcze ciepły budyń, przykrywamy herbatnikami. Wykładamy pozostałą część masy kajmakowej i przykrywamy pokruszonym słonecznikiem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto-słonecznikowiec-bez-pieczenia

Dołącz do dyskusji

  1. Kulinarne W. says:

    Bardzo podobają mi się te składniki- świetne połączenie smaków :)

    1. Cieszę się :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij