Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia

Ciasto balladyna na herbatnikach

Maj 13, 2021 , 96278 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto balladyna na herbatnikach to nowa odsłona tego popularnego ciasta w wersji bez pieczenia idealna na lato.

W nowej wersji wykonałam ciasto z kremem budyniowym i dodałam tradycyjny smak kajmaku. Stara wersja bazuje na biszkopcie, kremie serowym i kakaowym kajmaku.

Ciasto balladyna na herbatnikach jest nie tylko równie smaczne, ale także mniej pracochłonne. Będzie doskonałą alternatywą w letni czas lub dla osób, które mają mniej czasu.

Balladyna w tej wersji bazuje na dwóch smakach herbatników: kakaowym i maślanym. Przełożone jest kremem budyniowym oraz masą kajmakową. Całość przykryta warstwą malinową.

Rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu nie jednej osobie.

TUTAJ znajdziesz przepis na tradycyjną wersję ciasta balladyna.

balladyna

CIASTO BALLADYNA NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 800 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 800 ml gorącej wody
  • ok. 450 g malin świeżych lub mrożonych

DODATKOWO:

  • 2 duże opakowania herbatników kakaowych,
  • 2 duże opakowania herbatników maślanych
  • 1 puszka kajmaku (510 g)

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki kakaowe.
500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z żółtkami. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę do gorącego mleka. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń, aż powstanie krem. Połowę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy warstwę herbatników maślanych. Równomiernie rozprowadzamy masę kajmakową (wcześniej można lekko podgrzać w gorącej wodzie puszkę)i przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych. Ponownie krem i herbatniki kakaowe.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz owoców mrożonych możesz dodać je od razu do płynnej galaretki. Szybko się zetnie dlatego trzeba ja obserwować. Używając owoców świeżych dodajemy je do już tężejącej galaretki i wykładamy na wierzch herbatników. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.

balladyna
balladyna

Komentarze

  • Odpowiedz Kaisak Sierpień 26, 2021 at 20:25

    Jakie wysokie będzie ciasto?

    • Odpowiedz aneta Sierpień 29, 2021 at 19:27

      Dosyć wysokie :)

    1 2

    Dodaj komentarz