Muffinki z borówkami pod chrupiącą kruszonką. Prosty przepis, szybkie wykonanie i niesamowity smak muffinek.
Ciasto z borówkami z tego przepisu jest genialne. Wilgotne dzięki śmietanie, nie za lekkie i nie za ciężkie. W środku soczyste borówki, które fajnie przełamują smak. Całość przykryta cynamonową kruszonką.
Mój ulubiony przepis na muffinki z borówkami, który możesz wykonać także z innymi owocami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
REKLAMA:
MUFFINKI Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI NA MUFFINKI
ILOŚĆ: 8 babeczek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka duże, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g borówek, świeżych
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g masła, roztopionego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Jajka mieszamy razem z cukrem, śmietaną, olejem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (możesz użyć na chwilkę miksera na najniższych obrotach). Na koniec dodajemy borówki i ponownie mieszamy.
Do roztopionego masła dodajemy mąkę, cukier oraz cynamon i mieszamy, aż do powstania grudek. Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości foremek i oprószamy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do zarumienienia i suchego patyczka.
Czy mogę dodać do ciasta borówki mrożone?
Tak :)
Pyszne 😄😄
Ta kruszonka jest niezwykle apetyczna :-)
Są przepyszne! Ale moim zdaniem najlepsze są kiedy się piecze około 20 minut
Wyszły pyszne :)
Czy zamiast borówek można dodać mrożone maliny?
Tak :)
Upiekę na 100% ale ja mam inne pytanie. Czy to są podstawki, wyglądają jak ze słomy. Gdzie kupię?
w home&you :)